3. března 2015

Odmítáme velkého bratra pro živnostníky!

Předseda Hospodářské komory přestal hájit zájmy většiny svých členů, když na dnešní konferenci podpořil zavedení registračních pokladen. Stalo se tak i přesto, že si je vědom celé řady problémů, které elektronická evidence tržeb přináší. Mezi největší problémy patří vysoké pořizovací náklady ze strany státu i podnikatelů a nedořešené fungování celého systému, který se nevyužívá v žádné západní zemi s vyspělou ekonomikou.

 
Ministr financí již připustil, že celý systém se pravděpodobně nestihne spustit k 1. 1. 2016, jak původně plánoval. Samotné výběrové řízení na elektronickou evidenci tržeb přitom obestírají pochybnosti o transparentnosti. Již nyní jsou žádány výjimky, tak aby se mohly obejít některé předpisy pro zadávání veřejných zakázek.
 
ODS je dlouhodobě proti registračním pokladnám, ať už je budeme nazývat jakkoliv. Odmítáme dělat z podnikatelů sprosté podezřelé, kteří budou online a nonstop kontrolováni. Navíc se bojíme velkého bratra, který je vytvářen při shromažďování obrovského objemu dat. Tato data je možno zneužít k šikaně malých a středních podnikatelů.
 
Registrační pokladny - Co přináší a co naopak nepřináší tento systém? Odpovědi najdete v krátké prezentaci.
Ing. Alexandra Udženija

uvolněná radní statutárního města
uvolněná radní města
členka regionální rady
předsedkyně oblastního sdružení