#ODS Liberecký kraj Živě

ODS

ODS: Jestliže vláda neumí využít hospodářský růst, měla by peníze nechat občanům 18. září 2018 Vláda začne ve středu projednávat státní rozpočet na rok 2019. Díky ekonomickému růstu by měla vláda hospodařit se 140 miliardami korun navíc. V rozpočtu ale nenajdeme pro tyto prostředky žádné strategické využití. ODS proto navrhuje snížení daně z příjmu, protože vláda evidentně nemá žádný plán, jak s vybranými penězi daňových poplatníků naložit. „Vláda začne ve středu projednávat návrh státního rozpočtu na rok 2018. V následujících týdnech tak budeme v Poslanecké sněmovně rozhodovat o tom, kolik peněz vláda příští rok vezme občanům a naopak, kolik peněz utratí. Stát díky ekonomickému růstu vybere navíc 140 miliard Kč a vyvstávají logické otázky – jak se zlepší služby státu? Bude se více stavět dopravní infrastruktura, použijí se tyto peníze na modernizaci veřejné správy, na zlepšení vzdělávacího systému? Nebo alespoň na snížení deficitu? Když se podíváte na návrh rozpočtu, tak zjistíte, že ne,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Vláda nemá žádný plán, jak využít ekonomický růst k tomu, abychom nastartovali Českou republiku. Abychom ji dostali mezi 10 nejúspěšnějších států světa. Jestliže stát a vláda není schopná rozumně využít peníze, které občanům bere na daních, měla by daně snížit a tyto peníze lidem nechat. Na programu sněmovny bude také brzy návrh ODS na snížení daně z příjmů, kterým by se zvýšily čisté mzdy všem zaměstnancům. Toto opatření způsobí výpadek rozpočtu ve výši 50 mld. Kč, který ale snadno pokryjeme z prostředků, které přinese ekonomický růst,“ doplnil Stanjura. „Vláda neustále zhoršuje strukturu státního rozpočtu, a ten je tak připraven na případnou finanční či ekonomickou krizi hůře, než tomu bylo před posledním krizovým rokem v r. 2008. Za velice problematické v tomto směru považujeme stále rostoucí mandatorní výdaje, které už v letošním roce mají dosáhnout 55 % celkových výdajů. V porovnání s krizovým rokem 2008 narostly nominálně o 30 %. Pokud k tomu přidáme i rostoucí kvazimandatorní výdaje, schopnost vlády reagovat na případné ekonomické šoky, nebo financovat vlastní priority je velmi malá. Takto se odpovědná vláda na horší časy nepřipravuje,” uzavřel místopředseda poslaneckého klubu Jan Skopeček.

ODS

ODS LIBERECKÝ KRAJ sdílel(a) příspěvek uživatele ODS - Občanská demokratická strana.

ODS

ODS: Stavební řízení nemůže trvat tak dlouho, navrhujeme jeho zjednodušení 12. září 2018 Zavedení povinnosti získat závazné stanovisko orgánu územního plánování prodloužilo a zkomplikovalo stavební řízení až o několik měsíců. Takovou praxi chce změnit návrh občanskodemokratického poslance Martina Kupky, který tuto povinnost ruší. Stavební řízení by se tím významně zkrátilo a zjednodušilo. ODS plánuje také zavést systém jedněch dveří a podpořit vznik digitální technické mapy České republiky. „Už na jaře jsme představili program rozumných řešení, která nabízíme městům a obcím, aby volič věděl, komu a čemu dává v komunálních volbách svůj hlas. Na co se může spolehnout a co budeme dělat zde, v Poslanecké sněmovně i v Senátu. A protože ODS drží slovo i linii, přicházíme nyní s konkrétním návrhem, který by zrychlil a zjednodušil stavební řízení,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Návrh na zjednodušení stavebního řízení představil místopředseda ODS Martin Kupka: „Zatímco v Česku je průměrná délka pořizování stavebního povolení neuvěřitelných 247 dnů, v Dánsku je to jen 64 dní. To je alarmující rozdíl. Od ledna letošního roku přibyla navíc všem, kteří staví, nová povinnost – závazné stanovisko orgánu územního plánování. Kvůli zahlceným úřadům to prodloužilo čekání na úřední rozhodnutí i o několik měsíců. Stavební řízení nemůže trvat tak dlouho. Je to brzda ekonomického rozvoje a velmi nepříjemná komplikace pro každého, kdo chce stavět. Navrhujeme zjednodušení, prostě rušíme novou povinnost získat závazné stanovisko orgánu územního plánování. Zbavíme se tím jednoho zbytečného razítka. Ročně ušetříme přes sto tisíc zbytečných dokumentů.“ „Na mnoha úřadech dochází ke zdržení v řádu měsíců. V okolí Prahy, například v mých Říčanech, jsou to až čtyři měsíce. V praxi to může znamenat, že pan Novák jen kvůli úřednímu šimlovi nemohl začít stavět na jaře, ale poslední razítko dostane až na podzim. To je velká komplikace. Úplně zbytečný a hloupý zásah státu,“ řekl Jiří Kozák, ředitel vzdělávací Akademie CEVRO a kandidát do Senátu, který se fungování veřejné správy dlouhodobě věnuje. „Vláda si klade za cíl to, aby stavební řízení netrvalo déle než rok. To je pro mě nepřijatelně dlouhá doba, kterou bychom měli chtít zkrátit minimálně na třetinu. Proto plánujeme také zavést princip jedněch dveří. Je potřeba dovést stát k tomu, aby umožnil občanům podávat žádost o stavební povolení na jednom místě a nemusel při tom předložit desítky předem získaných souhlasů a stanovisek jiných státních institucí. Dalším naším krokem pro zjednodušení stavebních řízení je podpora zavedení digitální technické mapy České republiky a také digitálního uložiště projektových dokumentací,“ odhaluje další plány občanských demokratů Martin Kupka.

ODS

ODS LIBERECKÝ KRAJ sdílel(a) video uživatele ODS - Občanská demokratická strana.

ODS

Vyjádření tiskové mluvčí k rozhodnutí České televize neodvysílat vyjádření předsedy ODS Petra Fialy v rámci tiskové konference po jednání poslaneckého klubu 11. září 2018 Česká televize dnes svévolně neodvysílala tradiční vyjádření předsedy Petra Fialy před začátkem schůze Poslanecké sněmovny. Nebyla to náhoda, nebyl to technický problém, ale jak mi v České televizi sdělili, byl to záměr. Protože podle nich se to netýkalo Sněmovny, ale volební kampaně. Není to pravda. Předseda k této schůzi prostě konstatoval, že vláda nepředložila na tuto schůzi žádné nové podstatné návrhy zákona, které by naplňovaly programové prohlášení vlády nebo řešily jakýkoli vážný systémový problém v ČR. Domníváme se, že to byl legitimní politický názor. Neodvysílání vyjádření předsedy druhé nejsilnější strany a nejsilnější opoziční strany považujeme za skandální cenzuru. Nikdo nám dopředu neřekl, co se smí a nesmí říkat na tradiční tiskové konferenci, kterou Česká televize pravidelně po jednáních poslaneckých klubů vysílá. Samozřejmě podle svého uvážení komunikují všechny strany svou politickou agendu. Televize neměla problémy dnes odvysílat tiskové konference, na kterých vystupovali dokonce kandidáti v komunálních volbách. Odvysílala tiskovou konferenci, kde politici mluvili mimo agendu této schůze a nikdo to neřešil. Chci jménem ODS vyzvat Českou televizi, aby zveřejnila pravidla – předpokládám, že jde o nějaký dokument nám nebo mně dosud neznámý, na základě kterého učinila takové rozhodnutí. Protože se nám nechce věřit, že by takové rozhodnutí učinila na základě nějakého ad hoc subjektivního posouzení zaměstnanců televize. A chceme doufat, že důvodem nebylo to, že jsme kritizovali neschopnost předsedy vlády přinášet konkrétní řešení do Poslanecké sněmovny a jeho neochotu diskutovat s politickými oponenty. Chci vyzvat Českou televizi, aby tato pravidla zveřejnila i pro další vysílané pořady. Ať nám řeknou, jaká slova, jaké věty a jaké argumenty smíme používat, abychom měli prostor promlouvat prostřednictvím veřejnoprávní televize k našim občanům. Vzhledem k tomu, že jsme před dnešní tiskovou konferencí nedostali žádná pravidla ani žádné varování, žádáme Českou televizi, aby svou chybu napravila a tiskovou konferenci odvysílala v celém znění. Velmi mne celá situace mrzí, protože nejen já, ale celá ODS vždy dbala o dobré vztahy s Českou televizí a její práci jsme vždy hájili.

ODS

Vojtěch Munzar: Stanovisko NKÚ dokazuje, že vláda není schopná investovat 6. září 2018 Tento čtvrtek se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konalo první poprázdninové zasedání kontrolního výboru. Jedním z hlavních a očekávaných bodů na tomto jednání bylo stanovisko Národního kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017. „Toto stanovisko jasně ukazuje, že za vlády ministrů hnutí ANO se dlouhodobě a vytrvale zhoršuje hospodaření s penězi daňových poplatníků. Naše budoucnost se projídá deficitním hospodařením v době ekonomického růstu a růstem provozních výdajů na úkor kapitálových se výrazně zhoršuje struktura státních financí. To vyvolá v budoucnu velké problémy s financováním chodu státu,“ říká ke stanovisku NKÚ poslanec ODS a místopředseda kontrolního výboru Vojtěch Munzar. Stanovisko dle Munzara potvrzuje dlouhodobý názor ODS o hospodaření s financemi v posledních letech. Poslanec Munzar dále dodává. „Místo toho abychom v době růstu investovali do tolik potřebné infrastruktury, silniční a dálniční sítě apod., investice trvale klesají. V roce 2017 dosáhly nejnižší úrovně za posledních 12 let! To je dokonce méně než v době ekonomické krize.“ Takovéto hospodaření je podle poslance Munzara zločin proti naší ekonomice a daňovým poplatníkům. Stát by v této době měl hospodařit vyrovnaně, snižovat výdaje státu, snižovat daňovou zátěž a investovat volné prostředky tak, aby byly v budoucnu motorem ekonomiky.

Naši lidé