#ODS Liberecký kraj Živě

ODS

NOVINKY ODS 18. - 22.6.2018 - o čem se mluví:

ODS

Martin Kupka: Výjimka z používání NEN – vládní pokrytectví v praxi 20. června 2018 Vláda ČR včera schválila žádost Ministerstva dopravy ČR o výjimku z povinného používání Národního elektronického nástroje (NEN) při zadávání veřejných zakázek. To nelze vnímat jinak než jako poslední z řady selhání vlády odborníků. Stát má za několik stovek milionů korun informační systém určený k transparentnímu zadávání veřejných zakázek, který je 4 roky po spuštění jen minimálně používán. Sám Úřad vlády ho opakovaně tvrdě kritizuje. Upozorňuje například na to, že projekt je podle Evropské komise neperspektivní a neudržitelný a vykazuje stále problémy s migrací dat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za chyby při jeho zadávání udělil dvě půlmilionové pokuty. Předseda vlády ovšem odbývá dotazy na NEN s tím, že problém zdědili, jako by už skoro pět let nebylo zodpovědné ministerstvo pro místní rozvoj v rukou jeho hnutí. Jediné, v čem česká vláda v posledních letech skutečně vyniká, je ukládání povinností občanům a zejména podnikatelským subjektům. Výjimky se nepředpokládají, sankce jsou likvidační. Pokud se ovšem jedná o povinnosti vlády, je evidentně míra pochopení pro různé úlevy nekonečná. U hnutí vzniklého mimo jiné na myšlence transparentnosti státu to nelze hodnotit jinak než jako naprosté pokrytectví a neschopnost zajistit plně funkční a uživatelsky přívětivý nástroj pro veřejné zadávání. Martin Kupka Místopředseda ODS

ODS

Komentář Petra Fialy k výsledkům referenda ČSSD 15. června 2018 Výsledek referenda není překvapením. Po celou dobu jeho konání prosakovaly na veřejnost jeho průběžné výsledky. Vedení ČSSD udělalo vše pro to, aby přesvědčilo členskou základnu, aby pod patronátem Miloše Zemana vznikla polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM. ČSSD již před několika týdny bez boje vzdala boj za vznik vlády bez komunistů. I kvůli ČSSD tak získají komunisté poprvé od listopadu 1989 výrazný vliv na chod státu a jeho zahraniční politiku. Polokomunistická vláda ANO, ČSSD, KSČM a prezidenta Zemana nebude pro ODS partnerem, ale soupeřem. Uděláme vše pro to, aby dopady vládnutí této vlády na směřování, vývoj země a její občany byly co nejmenší. Již při podzimních volbách bude příležitost začít situaci měnit. Věřím, že výsledky podzimních voleb budou začátkem konce této vlády.

NOVINKY ODS

ODS

ODS: Inventura 13. schůze Poslanecké sněmovny – 18 přijatých zákonů, 7 z nich významně zvyšuje regulaci občanů, podnikatelů a veřejné správy 14. června 2018 ODS zahájila poslední část kampaně Velký právní úklid. Po skončení schůze Poslanecké sněmovny seznámila veřejnost s tím, kolik nových regulací dolní komora schválila a kolik povinností naopak občanům a firmám ubylo. Především kvůli vznikající vládní koalici ANO, ČSSD a KSČM Sněmovna schválila 7 zákonů zavádějící nové povinnosti, změkčení třech stávajících regulací naopak odmítla. „V naší kampani Velký právní úklid, kterou jsme spustili před dvěma týdny, se řídíme třemi základními principy. Zaprvé, předkládáme návrhy na rušení ‚vyhaslých‘ zákonů, jeden jsme již podali. Zadruhé, povedeme širokou debatu o tom, zda je opravdu nutné přijímat tolik nových zákonů a regulací. Třetí a poslední část, kterou zahajujeme dnes, spočívá v tom, že po každé schůzi budeme informovat o nové regulaci, která byla na dané schůzi ve třetím čtení schválena. ODS plní, co slíbila,“ řekl na úvod předseda ODS Petr Fiala. Konkrétní dopady zákonů představil předseda ústavně právního výboru a poslanec ODS Marek Benda: „Vláda sice nemá důvěru Poslanecké sněmovny, ale předkládá řadu zákonů, které prosazuje vznikající koalice ANO, ČSSD, KSČM. Díky tomu bylo během této schůze Poslanecké sněmovny schváleno 18 zákonů, sedm z nich zvyšuje regulaci a přináší nové povinnosti občanům nebo firmám. Zákon o ochraně ovzduší zavádí povinnost kontrolovat emisní limity u firem čtyřikrát ročně, dosud to bylo pouze jednou a zavádí možnost obcí zakázat občanům spalování v kotlích určitého typu. Zákon o distribuci pojištění zavádí povinnost jednorázové a posléze i pravidelné přeregistrace zprostředkovatelů pojištění. Zákon o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu obsahuje ustanovení o dočasném zrušení nároku vlastníků kapitálových nástrojů k úhradě pohledávek, tím jsou tito vlastníci omezováni na svých právech. Zákon podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu přináší cestovním kancelářím novou povinnost přispívat do garančního fondu. Nový daňový řád přináší bankám a podobným institucím povinnost poskytovat správci daně údaje o číslech a majitelích účtů, stavech peněžních prostředků na účtech, atd. Dokonce i vodní zákon s sebou nese zvýšení výdajů občanů a vodoprávních úřadů souvisejících s plněním nových povinností. Nechci ale končit negativně, proto musím zmínit novelu zákona o střetu zájmů, která naopak snižuje podmínky pro zveřejňování majetkových přiznání některých komunálních politiků.“ „Poslanecká sněmovna měla ale i možnost byrokracii snížit a regulace omezit. Zákon o ochraně zdraví snižoval regulaci pro provozovatele restaurací. Novela stavebního zákona rušila povinné stanovisko odboru územního plánování, které zatěžuje obce a komplikuje proces získávání stavebního povolení. A úprava zákona o EET měla za cíl zprostit neplátce DPH od této povinnosti. Všechny tyto tři zákony ale vznikající vládní koalice ANO, ČSSD a KSČM odmítla. Nových regulací tak během této schůze přibylo, ale starých neubylo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

ODS

Alexandra Udženija: Hnutí ANO pokračuje v šikaně podnikatelů a živnostníků. Zavedení 3. a 4. vlny EET odmítáme 12. června 2018 Vláda zítra projedná zavedení třetí a čtvrté vlny EET. Podle 1. místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija tak hnutí ANO pokračuje v šikaně podnikatelů a živnostníků. Občanští demokraté podle ní takový návrh nepodpoří, naopak navrhnou zrušení celého systému elektronické evidence tržeb. „Zavádění třetí a čtvrté vlny EET jen dokazuje, že chce hnutí ANO pokračovat v šikaně podnikatelů a živnostníků. Ústavní soud zrušil právě tu část zákona o EET, která se náběhu třetí a čtvrté vlny týká. Jako jeden z hlavních argumentů uvedl Ústavní soud přiměřenost regulací a legislativy. EET ale přiměřená není. Obzvlášť vůči živnostníkům, kterých se má ve třetí a čtvrté vlně týkat. Jediným správným řešením, které povede k lepšímu výběru daní, je přehledný a jednoduchý daňový systém a nízké daně – přesně to, co ODS nabízí a aktivně prosazuje v Poslanecké sněmovně. Další fázi EET nepodpoříme, místo toho navrhneme zrušení celého systému evidence tržeb,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

ODS

Jan Zahradil: Pozdě, ale přece. Komise ztrojnásobí rozpočet na ochranu hranic 12. června 2018 Evropská komise navrhuje utratit na ochranu vnějších hranic EU zhruba 35 miliard eur během příštích sedmi let. Dosud bylo na tento účel vyčleněno pouze třináct miliard. Předseda Aliance konzervativců a reformistů v Evropě Jan Zahradil navýšení prostředků na zvládání nelegální migrace vítá, upozorňuje ale, že k němu mělo dojít hned v samém začátku migrační krize. „Vyhnuli bychom se tak dosud nejhlubšímu rozdělení Evropy, které jednoznačně zavinila Junckerova komise svým lpěním na zbytečných a nefunkčních kvótách,“ řekl ve Štrasburku Jan Zahradil. Jan Zahradil také přivítal rozhodnutí italského ministra vnitra Mattea Salviniho uzavřít přístavy lodím s nelegálními migranty. „Je to samozřejmě ze strany Itálie velmi silný signál, ale jak v poslední době vidíme v mezinárodní politice, pouze silná gesta a razantní opatření jsou schopná rozhýbat situaci. Evropská unie toho zatím nebyla schopná, jednat tedy musejí opět členské státy.“

NOVINKY ODS 4. - 8.6.2018

Naši lidé