#ODS Liberecký kraj Živě

ODS

Tuto neděli se můžete těšit na předsedu poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru, který bude v Partii na Primě s ministrem dopravy Danem Ťokem debatovat o situaci na D1 a dalších tématech z dopravy, začátek je v 11:00, tak si to nenechte ujít. :)

ODS

ODS LIBERECKÝ KRAJ sdílel(a) odkaz.

ODS

ODS LIBERECKÝ KRAJ aktualizoval(a) úvodní fotku.

ODS

ODS: Jsme připraveni pomoci vládě s řešením následků případného brexitu 17. ledna 2018 Občanští demokraté vítají zákon, který minimalizuje dopady brexitu na Brity žijící v zahraničí. Podle předsedy ODS Petra Fialy je žádoucí, aby Česká republika a Velká Británie zachovaly co nejlepší vztahy i po případném odchodu Británie z EU. Podle předsedy senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila by měla česká diplomacie pracovat na tom, aby byli podobným způsobem chráněni také Češi žijící ve Velké Británii. „Je dobře, že ministr vnitra Jan Hamáček inicioval schůzku zástupců parlamentních stran k zákonu o odchodu Velké Británie z EU. ČR musí být dobře připravena na všechny varianty brexitu. Vláda nesmí podcenit situaci, vztahy s VB jsou pro nás důležité a je potřeba chránit i zájmy našich občanů v Británii. ODS je připravena v tomto úsilí vládě pomoci,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Důležitým úkolem pro českou diplomacii bude také docílení podobné ochrany Čechů, kteří žijí ve Velké Británii. Jsem přesvědčen, že vstřícný krok v podobě přijetí zákona o ochraně Britů žijících v České republice může taková jednání usnadnit. Nutné je také to, aby byli všichni občané, kterých se případné administrativní změny dotknou, ministerstvem vnitra nebo ministerstvem zahraničí o změnách a následných krocích dostatečně informováni,“ dodal předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil.

ODS

Milí členové a příznivci ODS, už nám sice naplno běží nový rok 2019, přesto mi dovolte Vám nabídnout jedno malé ohlédnutí za tím uplynulým. Předseda ODS ve svém pravidelném týdenním textu pro Forum24 přinesl 5 důležitých zpráv o situaci v Česku a hodnocení roku 2018. „Česká republika je výborná země, ale buďme k sobě upřímní. Vlády ANO a ČSSD v podstatě promrhaly desítky miliard zdrojů plynoucích z ekonomického růstu: žádná z problémových oblastí se nepohnula, nijak jsme příznivou fázi ekonomického cyklu nevyužili.“

ODS

ODS: Stát chce, aby občané plnili svoje povinnosti včas, sám v tom ale selhává. Navrhujeme fikci souhlasu, která urychlí veškerou výstavbu v ČR 10. ledna 2019 Stavební řízení v České republice patří k nejdelším na světě, to komplikuje život nejen stavebníkům, ale hlavně lidem, kteří chtějí dosáhnout na vlastní bydlení. Jednou z největších brzd stavebního řízení v ČR jsou pozdě vydaná stanoviska dotčených orgánů. ODS chce takovou praxi změnit, proto navrhuje zavedení fikce souhlasu, která počítá s tím, že pokud se úřad nevyjádří ve lhůtě 30 dnů, řízení pokračuje stejně jako by vydal souhlas. „Stavební řízení u nás patří k nejdelším na světě. Podle statistik Světové banky dosahuje v průměru 246 dní – zatímco třeba v Dánsku na vyřízení všech povolení stačí něco přes dva měsíce. I z tohoto důvodu jsme připravili novelu správního řádu, která zavádí pro všechna závazná stanoviska tzv. fikci souhlasu. Stát tak bude mít přesně určenou lhůtu 30 dnů pro vydání závazného stanoviska. Jakmile tuto lhůtu nesplní, pokračuje řízení jako by vydal souhlas. Jedná se o neideologický návrh, jde o jednoduchý a legitimní princip, který vlastně říká, že stát si má splnit svoje povinnosti. Vláda a vládní koalice, ale především hnutí ANO, má teď šanci ukázat, zda hodlají o snižování byrokracie jen mluvit, nebo zda ji chtějí skutečně omezit,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala. „Stát se stále více stává drábem, který hlídá občany, aby se v plnění svých povinností neopozdili o jediný den, sám má ale s dodržováním předepsaných lhůt často problémy. Jednou z velkých brzd, které zpomalují stavební řízení, je pozdní vydávání závazných stanovisek dotčených orgánů, tedy úřadů, které mají právo si ke každé stavbě říci své. Takto vzniklá prodlení pak přípravu staveb zbytečně prodlužují. S podobnými problémy se nepotýká jen stát, ale všichni stavebníci v zemi. U menších projektů jsou právě závazná stanoviska hlavním zdrojem zdržování. Proto nastal čas dostat občany z pozice, ve které čelí silné byrokratické zátěži a současně nemají žádnou jistotu, v jakém čase se dostanou na konec toho úředního procesu. Úřady se běžně zpožďují o týdny či měsíce, ale nic se neděje. Tento stav musí skončit. Proto předkládáme návrh, který princip fikce souhlasu zavede pro všechny situace, ve kterých je vydání závazného stanoviska vyžadováno. Smyslem není, aby fikce nastávala, ale aby její vznik motivoval úřady k vydávání závazných stanovisek v pevně stanovené lhůtě 30 dní. Je čas řešit zájmy občanů. Ne sloužit institucím, které platí lidé ze svých daní. Zvláště když úředníků již řadu let jen a jen přibývá,“ doplnil místopředseda ODS Martin Kupka. „Vláda se často vymlouvá na to, že dopravní infrastrukturu, ani komerční a bytovou výstavbu nelze rychle stavět kvůli špatné legislativě. Sama ale nedělá nic pro to, aby situaci zlepšila. Spíš naopak. Svými kroky stavební proces zpomalila, ať už novelou stavebního zákona, novelou zákona o EIA nebo novou úpravou výkupu pozemků. Naopak to byly poslanecké iniciativy včetně naší, které situaci odblokovaly, konkrétně dvě novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. V této oblasti již fikce souhlasu funguje a my chceme tento princip posunout o krok dále. Zároveň jsme již podali návrh na zrušení povinného souhlasu orgánu územního plánování a tím zrychlení stavebního řízení. Vláda neudělala nic. Nový stavební zákon plánuje na rok 2021 a o zákonu o liniových stavbách už 5 let píše v programovém prohlášení, ale výsledek je nula. ODS naopak jako alternativa předkládá skutečná řešení,“ uzavřel předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ODS

Miloš Vystrčil: Návrhy MPSV začínají ohrožovat samotné základy prosperující svobodné demokratické společnosti 9. ledna 2019 Komentář předsedy senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila k návrhům ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Návrhy ministryně práce a sociálních věcí začínají ohrožovat samotné základy prosperující svobodné demokratické společnosti, jako jsou například pravidelná poctivá práce, osobní odpovědnost nebo nezastupitelná úloha rodiny. V době, kdy ekonomika roste vysokým tempem a nezaměstnanost je na rekordních minimech, jdou bohužel návrhy paní ministryně na zvyšování sociálních dávek a rozšiřování počtu osob, které je dostávají, proti motivaci k osobnímu odpovědnému chování a potažmo proti snaze o do budoucna udržitelnou společenskou prosperitu. Prosperitě České republiky, zaměstnavatelům, zaměstnancům a živnostníkům by ve skutečnosti pomohla opatření vedoucí ke snížení odvodů na sociální pojištění a snížení daně z příjmů. Obě opatření by totiž znamenala vyšší čisté mzdy pro zaměstnance a zvýšení konkurenceschopnosti. Cílem vlády by mělo být snižování počtu lidí závislých na sociálních dávkách a jejich adresné vyplácení pouze těm, kteří se dostali do situace, že nemohou pracovat nebo nejsou schopni bez pomoci státu například překonat neštěstí nebo jinou obtížnou životní situaci. Je velká škoda, že vláda se příliš nesnaží využít současného velmi cenného období hospodářského růstu k intenzivnímu posilování naší konkurenceschopnosti a ekonomické stability i lepšímu zajištění naší budoucnosti.

ODS

ODS LIBERECKÝ KRAJ sdílel(a) příspěvek uživatele ODS - Občanská demokratická strana.

Naši lidé