25. června 2014

Demokracie se bez politických stran neobejde

V Senátu Parlamentu ČR se pod záštitou místopředsedu Senátu PČR Přemysla Sobotky uskutečnila konference o roli politických stran v parlamentní demokracii.

 
„Pozvali jsme na tuto konferenci předsedy všech demokratických stran působících v našem parlamentu, aby se vyjádřili, jak vnímají jejich politické strany a oni sami, úlohu politických stran v současné době,“ uvedl Přemysl Sobotka.
 
„Často se mluví o krizi politických stran, jsme svědky nárůstu obliby politických i nepolitických hnutí a také vytváření účelových stran pro konkrétní cíl a zájmy, stojící často mimo prostor politiky. O tom jsme tady chtěli vést debatu,“ řekl ve svém vystoupení Přemysl Sobotka. „A rád bych připomenul, že jedním z důvodů této konference je také patnáctileté výročí úmrtí Václava Bendy, disidenta, senátora a bytostného demokrata,“ doplnil Přemysl Sobotka.
 
Na konferenci vystoupili dále Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, Petr Fiala, předseda ODS, Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, dále Alexandr Vondra a také političtí komentátoři Bohumil Pečinka a Viliam Buchert a ústavní právník Jan Kysela.
 
„Všichni řečníci se shodli, že demokratické politické strany jsou v politickém systému postaveném na demokracii nezastupitelné a jsou vlastně esencí demokratických systémů, protože právě přes ně se odehrává politická soutěž,“ uvedl na závěr moderátor konference Marek Benda.
 
MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR
člen výkonné rady
předseda regionálního sdružení

Štítky:
tisková zpráva