9. září 2013

Záměr ČSSD mi připomíná novodobé otrokářství

Nejnovější návrh ČSSD - nezaměstnatelní budou vykonávat pomocné práce v domácnosti - je stejně potřeštěným nápadem jako povinná rodičovská pro otce. Korunu tomu dává někdejší odmítání veřejné služby, která byla pro sociální demokraty nepřijatelná.

 
Jsem přesvědčená, že za sociální dávky je nutné pro společnost odvést nějakou aktivitu. Jelikož dávky, stejně jako například zdravotní pojištění, nezaměstnanému člověku platí právě společnost, tedy jeden každý pracující ze svých daní.
 
Po seznámení s návrhem ČSSD se musím ptát, kde je pracovní smlouva, kde je pojištění, odvedené daně, kde je například pojistka za způsobené škody zaměstnancem? Bude takový člověk dále veden na úřadu práce a budou mu vypláceny sociální dávky? „Odměnou za práci“ budou poukázky. Jak se ale budou danit? Jak jim bude práce započítána, bude-li vůbec, například do odpracované doby na důchod? Odpovědi na podobné zásadní otázky chybí.
 
Veřejná služba zamítnuta – nástup reálného vykořisťování
 
Veřejná služba má řád, je to práce pro veřejnou správu a neziskový sektor, je to jednoznačně organizovaný systém. Tento nástroj podporuji i nadále a jsem pro, aby se do legislativy opět vrátil. Ve veřejné službě rozhodně nemělo jít pouze o zametání chodníků, ale o pomoc například v neziskovém sektoru, krajských nemocnicích a podobně. Lidé na veřejné službě, kdyby zůstala a zavedla se, by také dostávali možnosti různých vzdělávacích kurzů. Měli by možnost postoupit do veřejně prospěšných prací, které už jsou za úplatu. Prostupnost v zaměstnávání by v tomto případě měla několik dalších možností, jako je například zřízení společensky účelného pracovního místa, které znamená podporu, na předem stanovený časový úsek. To jsou jasně dané možnosti, jak zaměstnat lidi bez práce smysluplně a za peníze, nikoliv za poukázky.
 
Je to další důvod, proč považuji plán ČSSD za ponižující pro sociálně nejslabší. Tito lidé budou pracovat za poukázky? Budou si je nechávat? Jak je budou danit? Dozor bude vykonávat nějaká pracovní agentura, jaký bude mít vztah k nezaměstnanému? Bude ho zaměstnávat? Kde si zákazník takové služby poukázky nakoupí a proč by to dělal? Každý si dlouze prověřuje, kdo mu dům uklidí nebo kdo by mu hlídal děti. Pochybuji, že by tento fenomén mohl fungovat. Kdo by tyto lidi prověřoval, kdo by nesl hlavní odpovědnost?
 
Návrh mi připomíná novodobé otrokářství, ale místo železné koule ČSSD váže k noze těm nejslabším beznaděj na zlepšení své situace. Největší levicová strana má sice v názvu „sociální demokracie“, nicméně sociální oblast dlouhodobě nezvládá. Jakýkoliv počin je vždy plácnutím do vody. V minulosti zde byly sliby o třináctých důchodech nebo vyhrané krajské volby, které zaručovaly zrušení poplatků ve zdravotnictví. Nic z toho se nestalo, toto je podobný příklad.
 
Lenka Kohoutová

členka strany