16. srpna 2013

ČSSD vyrobí dalších sto tisíc nezaměstnaných

Sociální demokraté začali předvolební kampaň a hned rozdávají z cizího. Tak lze interpretovat prohlášení České strany sociálně demokratické, které zaznělo z úst Jana Mládka. Stínový ministr Mládek představil záměr pro zvýšení minimální mzdy na 12 000 Kč.

„Když se to ke mně doneslo, musela jsem jít zkontrolovat rtuť v teploměru za oknem, obdobná prohlášení mohla být způsobena dlouhým pobytem na slunci, jinak si to nedovedu vysvětlit. Další navýšení minimální mzdy znamená likvidaci desetitisíců pracovních míst a stovek menších podnikatelů. Pokud bude minimální mzda 12 500, znamená to částku 16 200 pro zaměstnavatele i s odvody. Za minimální mzdu pracuje zhruba 100 000 lidí, drtivá většina z nich tím přijde o zaměstnání a jejich cesta povede rovnou na úřad práce pro sociální dávky,“ upozorňuje na nebezpečí zvyšování minimální mzdy expertka na sociální politiku a poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Za minimální mzdu pracují nejčastěji těžko zaměstnatelní lidé s nejnižším vzděláním nebo osoby se zdravotním postižením či lidé v seniorském věku.

„Je nutné si uvědomit, že minimální mzda se týká velmi citlivé skupiny občanů, se kterými je nutné pracovat a dávat jim příležitosti v podobě úpravy pracovních úvazků či různých rekvalifikací a školení. Svým rozhodnutím jim ČSSD zablokuje přístup k zaměstnání, jelikož se zaměstnavatelům nebude vyplácet jim práci dát. Stejně tak nechápu, kde na takové navýšení pánové ze sociální demokracie vezmou peníze? Pan Mládek se sice za výroky, ve kterých označil živnostníky za parazity, omluvil, ale tohle ve spojení s daní z příjmů ve výši 38 % připomíná definitivní likvidaci drobných podnikatelů v České republice. A s tím se nehodlám smířit,“ zlobí se Lenka Kohoutová.

Lenka Kohoutová

členka strany
poslankyně PČR
členka vedení poslaneckého klubu PČR