27. února 2024

Ministryně obrany Černochová jednala se zástupci obranného průmyslu

(www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová dnes na Ministerstvu obrany jednala se zástupci českého obranného průmyslu, aby poděkovala za jejich úsilí a spolupráci v rámci pomoci Ukrajině nebo o probíhající modernizaci Armády ČR. Setkání, kterého se zúčastnili i zástupci Parlamentu ČR a Armády ČR navázalo na jednání z loňského roku, na kterém zástupci resortu a obranného průmyslu mluvili o možnostech zapojení se do dodávek zbraní na Ukrajinu.

Vláda Petra Fialy se od svého jmenování snaží maximálně možnou měrou zapojovat český obranný průmysl do nových akvizičních projektů modernizace armády, jak dokazuje například jejich zapojení do pořízení pásových bojových vozidel CV-90, nadzvukových letounů F-35 a dalších.

„Česká republika vždy historicky patřila mezi největší světové exportéry vojenského materiálu na světě, a tento silný průmysl a tradici musíme i nadále budovat a rozvíjet. Proto jsou naše setkání se zástupci společností tolik důležitá. Je to v našem zájmu nejen z pohledu pomoci Ukrajině, ale především kvůli modernizačním projektům naší armády a obranyschopnosti. Je proto velmi důležité spolu komunikovat a znát některé problémy, se kterými se potýkají naši zbrojaři,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Zároveň je podle ní užitečné, aby zástupci obranného průmyslu znali postoj ministerstva obrany a další plány na modernizaci armády. Zástupci průmyslu ministryni poděkovali za zorganizování schůzky i za otevřenou komunikaci.

Důležitým bodem jednání byla otázka tzv. taxonomie a financování vojenské výroby ze strany bank. Od zbrojního průmyslu přetrvává kritika bankovního sektoru za jeho postoj k poskytování některých bankovních služeb.

Ministerstvo obrany se tomuto problému věnuje již od roku 2022. Téma Česká republika otevřela i v rámci předsednictví Radě Evropské unie a mluví o něm i čeští ministři při jednáních s evropskými kolegy. V listopadu 2023 ministři obrany EU schválili společné prohlášení směřované vůči finančnímu sektoru. Naposledy se touto problematikou zabývali minulý týden také ministři financí na jednání ECOFINu, kde ministr financí Zbyněk Stanjura prezentoval dopis rozeslaný 27 zemím EU. Vyzval v něm k umožnění většího zapojení finančních institucí a obecně soukromých investorů do financování obranného průmyslu. Vyjasněním výkladu taxonomie a ESG reportingu vůči obrannému průmyslu ze strany finančních institucí by do budoucna mohlo vést k tomu, že by investoři mohli vnímat obranný průmysl jako společensky odpovědnou investicí. Zároveň probíhají také jednání o možnosti zapojení do financování obrany Evropskou investiční banku.

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a Hospodářská komora České republiky uspořádaly mezi svými členy anonymní anketu, ze které vyplynuly konkrétní problémy, se kterými se firmy potýkají při žádostech o úvěry nebo při zajišťování plateb do zahraničí. Ministryně Černochová podotkla, že problémy bývají nejčastěji spojeny s bankami, které mají zahraniční vlastníky. Firmy českého obranného průmyslu se potýkají s tím, že často od těchto bank dostávají jiné podmínky než firmy, které pochází ze země, kde má banka sídlo. „Je to natolik závažné téma, že musíme jako Česká republika tento problém říkat dostatečně nahlas,“ řekla ministryně Jana Černochová. Problémy podle ní brání navyšování investic a výrobních kapacit při pomoci Ukrajině i při modernizaci Armády ČR.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu