18. července 2023

Stresu žáků a rodičů odzvonilo. Tři přihlášky na střední školy, podání i výsledky online

(www.ods.cz) Vládní koalice se jednomyslně dohodla na novelizaci legislativního návrhu, který přináší důležité změny v přijímacím procesu na střední školy. Nová opatření poskytnou větší jistotu a flexibilitu žákům i rodičům a zjednoduší administrativní proces pro školy. Novinka by měla vstoupit v platnost již v příštím školním roce. Hlavní změnou bude možnost podání až tří elektronických přihlášek žáků, kteří se hlásí na střední školy s maturitou. Po provedení testu bude uchazeči přiřazena škola na základě jeho priorit, a to do jednoho měsíce. Uchazeč bude automaticky zařazen na školu s vyšší prioritou v pořadí přihlášek. Bude tak mít jistotu, na kterou školu byl přijat.

„Konečně odpadnou zápisové lístky a nervózní běhání mezi školami. Nový systém automaticky přiřadí žáka na základě jeho priorit, což zajistí efektivitu a zrychlení celého procesu. Díky digitalizaci přijímaček bude také možné sledovat aktuální naplnění kapacity jednotlivých škol v reálném čase, což eliminuje potřebu zdlouhavého odvolávacího řízení,” popisuje navrhovanou změnu Renáta Zajíčková, poslankyně ODS a předsedkyně Podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení.

Poslankyně Zajíčková v debatě o změnách prosazovala tři přihlášky, což je podle ní optimální také pro samotné školy. „Velká část škol vedle státních přijímaček Cermatu bere v potaz ještě vlastní kritéria pro přijetí, což může být třeba odborná zkouška, životopis s pracovním portfoliem nebo pohovor. Více než tři přihlášky by přinesly skutečně nadměrnou zátěž, což by celý průběh přijímacího řízení naopak ještě zpomalilo. Kolegům z koalice proto děkuji za vyslyšení argumentů,” upřesňuje.

„Dlouhodobě říkám, že naše školství uvízlo jednou nohou v devadesátkách. Digitalizace přijímacího řízení konečně posouvá vzdělávací systém vpřed, snižuje byrokracii, odstraňuje zbytečný stres z přijímaček pro rodiče i jejich děti. Situace bude přehlednější také pro stát. Okamžitě získáme reálná čísla, která nám v budoucnu pomohou včas optimalizovat školskou infrastrukturu. Systémově, bez přehazování odpovědnosti mezi úředníky a politiky,” dodává poslankyně Zajíčková, která na začátku roku přišla s vlastním návrhem reformy regionálního školství (více zde).

Podívejte se na video

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5