22. ledna 2023

Partie CNN Prima News: Babiš straší děti i staré lidi. A otroci z ANO mu za to tleskají

(CNN Prima News) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyrukovala s ostrou kritikou vůči kandidátovi na prezidenta Andreji Babišovi (ANO). V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekla, že bývalý premiér svými předvolebními billboardy straší děti a staré lidi válkou. A to vše za potlesku „otroků z ANO“.

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Podle Černochové Babiš v boji o Hrad zneužívá armádu a vojáky. „Jako Česká republika se nacházíme v situaci, kdy válkou straší bývalý premiér a kandidát na prezidenta za podpory a hlasitého potlesku otroků z ANO,“ konstatovala v Partii na CNN Prima NEWS.

Vzápětí vyzvala svého názorového oponenta ve studiu Lubomíra Metnara (za ANO), aby mezi vojáky zamířil a zeptal se jich, co si o venkovní reklamě myslí. „Tvrdíte bohapusté lži o tom, že někdo tu kampaň vyhrotil. Byli jste to vy a Andrej Babiš s jeho billboardem, kde straší občany, zejména staré lidi a děti. Je to něco, co tady v novodobé volební kampani nemá obdoby,“ pokračovala Černochová a odmítla, že by válkou strašila současná vláda Petra Fialy (ODS).

Černochová kroutila hlavou. „My jako zástupci a země NATO se snažíme, aby válka co nejdříve skončila. Ale ne za cenu toho, co říkal Metnar, tedy že bychom se v podstatě dopouštěli druhé mnichovské zrady – že by Záporožská oblast připadla Rusku. Vždyť se touhle politikou appeasementu dostáváme do úplně stejné situace, jaká byla v roce 1938. Měl byste se stydět,“ řekla směrem k Metnarovi.

Poté mluvila i o podpoře kandidáta ANO ze strany KSČM. „Babiš se schází s komunistou Skálou (Josef – místopředseda KSČM, pozn. red.). Zřejmě hodlá využít i komunistické metody – dezinformace – pro druhé kolo volební kampaně,“ řekla Černochová.

Reagovala tak na Babišův billboard s heslem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják“. Babiš prý vyobrazuje vojáky jako „bezmozky“, kteří chtějí válečný konflikt. „Je to stejné, jako kdyby si onkolog přál, aby co nejvíce lidí mělo rakovinu. Vždyť je to nesmysl. Vojáci si přejí mír stejně jako my,“ uvedla Černochová.

Černochová v souvislosti s billboardem zástupci ANO zase vyčetla, že se vojáků a armády nezastal, přestože je bývalá vláda moc ráda využila během pandemie covidu. „Nepostavíte se tváří v tvář vaší kampani a neřeknete: ‚Mně se to nelíbí, neměl jste si brát do úst vojáky, protože oni jsou to, na co jsme všichni pyšní a je mi jedno, jestli jsem z koalice nebo opozice‘,“ dodala Černochová.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne vám přeji a ráda vás vítám u Partie. Česko je uprostřed volební kampaně. Za týden budeme znát jméno nového prezidenta. Za chvíli vám ukážeme nový volební model pro druhé kolo. Data a průběh kampaně okomentují naši hosté. Pozvání do první části Partie přijala paní Jana Černochová ministryně obrany z Občanské demokratické strany. Dobrý den, vítejte.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Dobré dopoledne.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Lubomír Metnar předseda sněmovního výboru pro obranu z hnutí ANO a bývalý ministr obrany. Dobrý den.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Oba vás vítám děkuju, že jste přišli. Na začátek pojďme si ukázat ten aktuální model pro druhé kolo prezidentské volby. Pro CNN Prima News ho zpracovala agentura STEM. Výzkumníci se od šestnáctého do 18. ledna ptali 2044 občanů České republiky starších 18 let. Modelová volební účast je 68 %, tady jsou výsledky. Pokud by se v tomto období konalo druhé kolo volby vyhrál by ho Petr Pavel z bezmála 58 procenty. Andrej Babiš by získal lehce přes 42 %. Pro kontext raději znovu zopakuji, že data jsou z pondělí až středy. Kampaň pokračuje, vyvíjí se, stále mají kandidáti před sebou důležité debaty a nálady voličů se mohou proměňovat. To jsou aktuální data od agentury STEM. Já začnou u vás, paní ministryně. I s ohledem na to, že jste velmi opatrná a neříkáte, koho mají voliči volit, nikoho nedoporučujete, doslova jste napsala: „nejsem v žádném týmu prezidentských kandidátů. Nikomu neříkám koho volit.“ Žádné doporučení od vás voliči do druhého kola neuslyší?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já jsem reagovala na to, když mě obvinil Andrej Babiš z toho, že jsem v týmu Petra Pavla jenom proto, že jsem se zastala vojáků, které zcela bezprecedentně napadl a dělá z nich válečné štváče a bezmozky. Takže to byla vlastně moje reakce na to, co říkal na té sobotní tiskové konferenci potom, kdy se dozvěděl, že vlastně Petr Pavel ho porazil v tom prvním kole prezidentských voleb. Já si myslím, že ti politici, kteří chtějí říkat svoje volební preference, nechť tak činí. Já tak nečiním. A prostě, myslím si že to, že se ministr obrany zastane prostě vojáků, kteří jsou napadáni, tak je naprosto v pořádku. Ten průzkum mě až tak nepřekvapil. Myslím si, že je škoda, že Andrej Babiš, který v minulosti, a mám tu zkušenost i ze Sněmovny, byl skutečně velkým podporovatelem třeba modernizace armády, tak že najednou vlastně si vojáky a armádu bere jako rukojmí ve své kampani. A mrzí mě, že se proti tomu nevymezí minimálně tady můj kolega, dneska pan předseda výboru pro obranu Metnar, protože zažili jsme si spolu jedno volební období v Poslanecké sněmovně, kdy jsme byli v opačných pozicích. A pan bývalý ministr obrany ví, že já jsem se obrany vždycky zastávala. Zastávala jsem se vojáků, zastávala jsem se v hodně případech i jeho a mrzí mě, že vlastně teď i pan bývalý ministr musí být svědkem toho, že tady vlastně vojáci jsou znevažováni uráženi a jsou součástí volební kampaně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom když půjdu k panu Metnarovi a Andrej Babiš řekl, že to byla chyba, když jste se potom ohradila na Twitteru proti tomu billboardu a přepsalo hnutí ANO slovo voják na generál to vám stačí nebo ne.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
I generál je voják. To si myslím, že ví pan Babiš stejně dobře jako pan Metnar. Myslím si, že je to slovíčkaření. Protože to, že obviňuje Petra Pavla z nějakého válečného štvaní, je naprostý nesmysl a že vlastně předtím obviňoval všechny vojáky. Je nesmysl na druhou. Myslím si, že je to stejné, jako kdybychom to přirovnali k onkologovi, který by si přál prostě, aby co nejvíce lidí mělo rakovinu, vždyť to je nesmysl. Vojáci si nepřejí válku. Vojáci si přejí mír, stejně tak jako si ho přejeme my.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Metnare, na těch billboardech bylo nejprve napsáno, nezavleču Česko do války, jsem diplomat nevoják. Teď to hnutí ANO změnilo na některých billboardech na slovo generál. Druhý billboard – generál nevěří v mír. Volte mír, volte Babiše. Jak vám se ty billboardy líbí jako bývalému ministrovi obrany?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Já jsem rád, že mám ten prostor, že na to můžu zareagovat, tak jak mě i tady současná paní ministryně vyzývá. Já si myslím, že tady vidíme, jak to lze umě všechno přetočit, jak umí tady, řekněme, ty informace, kde není na těch billboardech, když se budeme držet faktu, není jediná zmínka, že by to dehonestovalo vojáky, že by z nich Andrej Babiš dělal válečné štváče, že bych z nich dělal, jak říkala tady paní ministryně bezmozky. Kde jsem to já slyšel? To je její účelová zkratka, která tady vznikla. A velmi mě to mrzí, že ty vojáky takto zatahujete v této vyostřené kampani do toho a zneužíváte. Když mi necháte domluvit, paní ministryně, měla jste též svůj prostor. Já bych ještě na to chtěl reagovat, když si vezmete Andrej Babiš mluví o míru. Petr Pavel říká, že mír je iluze, takže co tam jakou kontroverzi tam vidíte, já na tom nevidím nic špatně. Ano, pan Andrej Babiš se jasně vymezil, že on chce mír, že on je diplomat a že udělá všechno pro to, aby tato země nebyla zatažena do války.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, ta prezidentská volba 1 na jednoho je přece velmi polarizační a pokud v kampani někdo řekne, nezavleču Česko do války, jsem diplomat, ne voják, vymezuju se proti druhému a implikuju, že ten druhý to udělá. Ty billboardy vzbudily velký strach u těch nejzranitelnějších dětí, starých lidí. Bojí se války.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Máte naprostou pravdu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A nedělá toto právě Andrej Babiš?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Prostor, abych ho měl podobný, jak tady paní ministryně s tím. Tak kdo hovoří o válce, kdo hovoří o těch billboardech, když se podíváte od března, kdy hovoří a začal tím pan premiér Fiala, že jsme ve válce. My nejsme ve válce ani de facto ani de iure podle mezinárodního práva. To je naprosto v pořádku, že pomáháme válčící straně. Takže podívejte se, jak tady se toto zneužívá. Tady byl ten začátek, ten úvod paní ministryně byl velmi krásný příklad, jak tady tohle se zneužívá, a přitom ta myšlenka je úplně někde jinde. Nejenom my, ale i Andrej Babiš to několikrát zopakoval, když zmiňuje o zatažení, že nezatáhne Českou republiku, to znamená, že bude činit celou řadu kroků, aby držel Českou republiku od války daleko.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, pojďte, prosím, reagovat na to se odkazuje i prezidentský kandidát Andrej Babiš na ty billboardy s Vladimirem Putinem, které koalice SPOLU vyvěsila před komunálními volbami a také na slova Petra Fialy ze začátku války na Ukrajině, kde řekl jsme ve válce. Pojďte na to reagovat.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Co tady teď ukazoval pan Metnar, tak tam je, že Rusko je bezpečnostní hrozba. Pod to bych se absolutně podepsala a je s podivem, že by se pod to nepodepsal bývalý ministr obrany. Nezlobte se na mě, ale jestli tady někdo dokázal Českou republiku vytvořit z ní zcela závislou zemi na ruském plynu, tak to bohužel byla předešlá vláda, kde byl tedy premiérem Andrej Babiš a pan Metnar toho byl součástí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nerada bych, vy jste souhlasila s tím vyobrazením Andreje Babiš vedle Vladimira Putina na těch billboardech?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já jsem se neúčastnila kampaně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Líbilo se vám to, nebo ne?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Neúčastnila jsem se kampaně do zastupitelstva hlavního města Prahy, takže jsem nějakým způsobem ani do toho nevstupovala a nezasahovala.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale líbilo se vám to pocitově jako ministryni obrany?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já už si ani nevybavuju, jak ty billboardy byly zobrazeny. Myslím si, že teď já bych vrátila tu debatu k tomu, že tady stojíme před druhým kolem prezidentských voleb, kdy skutečně je tady zneužitá armáda. Jestli ty billboardy byly nějakým způsobem za naší éry, že eskalovaly tady prostě nějakou situaci, to netvrdím, že ne. Na druhou stranu jsme tady jako Česká republika v situaci, kdy tady straší válkou bývalý premiér kandidát na prezidenta za podpory a hlasitého potlesku otroků z ANO, kteří také s ním v tomto smyslu souhlasí. A já bych přála panu Metnarovi, aby vyrazil mezi ty vojáky, aby se jich zeptal na to, co si o billboardech Andreje Babiše myslí oni, protože mimochodem to nejsou pouze billboardy Andreje Babiše. Pan Andrej Babiš si bral do úst také vojáky a pana Petra Pavla ve smyslu toho, že mu tedy náleží nějaké výsluhy, které si nezaslouží. Jestli dovolíte, pane Metnare, vy také máte výsluhy. Může to domluvit. Vy také máte...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, paní ministryně, promiňte, necháme dokončit myšlenku paní ministryně, budete reagovat v dostatečném prostoru.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Pan Metnar také má výsluhy také bere plat předsedy výboru. Také vám Andrej Babiš řekl, abyste ty výsluhy vrátil, že si je teda nezasloužíte, když berete jiný plat, tak jako to řekl o Petru Pavlovi? Řekl vám to, budete vracet vaše výsluhy? Anebo jako v něčem teda jste spravedliví v tom, že tady hodnotíte prostě kandidáta jenom tou vaší optikou, vaší zkreslenou optikou. Hrajete tady nějakou politiku impeasementu, která prostě nikdy k žádnému míru nevedla, a to je mimochodem to....

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám, děkuji, paní ministryně, nechám reagovat pana předsedu, pojďte na to reagovat. Byl tam osobní výpad můžete na to reagovat i na ten obsah.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Děkuji za ten prostor, protože absolutně musím tady tyto výpady ze strany paní ministryně odmítnout. Otroci ANO, to je vidět, jaká ta rétorika je, že patří do té vládní koalice, kdy tady rozeštvává tuto společnost a podporuje, řekněme, ty agresivní, ty negativní nálady, které jsou teď v rámci té volby ještě umocněny. A to dáváte naprosto najevo a vtahujete do toho vojáky. Já jenom pro připomínku, když mám ten prostor. Děkuji za něho a zareaguju na to. Já si pamatuju, když dopadla ta raketa na to polské území, jak vojáci hodnotili vaše prohlášení, že už sedláte koně, že byste nejradši jeli do války, a to jsem slyšel ty obavy od vojáků a vaše neodborné prohlášení, kdy ještě neskončila bezpečnostní rada Polska a vy už jste tady dělali silné prohlášení, jak vlastně, jaké jsou tyto fakta, tak to je 1 věc.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme k té kampani. Pane Metnare.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Já se na to dívám, co se týče těchto průzkumů, vezmu to i obdobnou optikou, když si vzpomeneme na rok 2013 i na rok 2018, jaké byly, řekněme, ty prognózy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale bavíme se týden před volbou.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Máte naprostou pravdu. Já tam vidím ještě minimálně celou řadu vystoupení. Je tady ještě více jak 5 dnů do voleb, kdy začnou volby, takže se na to dívám tak, že ještě může být celá řada změn tady u tý prognózy. A navíc chci říct, že co já jsem zaznamenal, že voliči ANO, tak jak jsou teď to poslední období uráženi a dehonestováni z hlediska voličů nebo podpůrců koalice, tak se bojí vyjádřit ten názor, který tady je. Takže uvidíme, jaké budou ty výsledky.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mluvíte o těch negativních emocích. Včera Andrej Babiš řekl, že jeho rodině je vyhrožováno, že se bojí, že paní Monika Babišová dostala ostrý náboj v nějakém výhrůžném dopise. To je všechno odsouzeníhodné, odsoudil to i pan ministr vnitra i pan premiér. Na druhou stranu podobné výhrůžky dostává i paní Danuše Nerudová, podepsané od voličů. SPOLU šíří se dezinformace, promiňte, od voličů hnutí ANO, šíří se dezinformace, pan Petr Pavel dneska dementoval nějaké video sestříhané, kde údajně říká, že Česko zavleče do války, nešíří ty negativní emoce i Andrej Babiš tou svou kampaní vyhrocenou?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Podívejte se za mě řekl naprosto otevřeně. Vidím, že teď už to druhé kolo a ta kampaň je poměrně vyhrocená. Teď už běží takzvaně bez rukavic.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A není to i vaše vina, protože Andrej Babiš tu linku nasadil hned po vyhlášení výsledků prvního kola?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Nevidím, že by to bylo za hranou, protože když se podíváte, o jakých tématech se mluví a na druhou stranu, pokud ty témata z druhé strany jsou vyprázdněna, tak okamžitě jsou zneužita témata Andreje Babiše a přetočena a vykládán význam. Lidé, kteří se na tom nepodíleli. Neptali se Andreje Babiše, okamžitě vědí, jaký ten billboard, jaké to slovo má význam. To je pro mě úsměvné a v tom já vidím ty účelové zkratky, tak, jak jsme to tady slyšeli.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Než položím otázku pojďte reagovat, paní ministryně, vím, že se nadechujete, pak položím otázku.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já zcela odmítám to, že by Občanská demokratická strana hrotila tu kampaň. Tu kampaň vyhrotil Andrej Babiš svými billboardy, kterými zatahuje vojáky do jeho volební kampaně. Vy tady tvrdíte prostě bohapusté lži o tom, že tady někdo tu kampaň vyhrotil, tu kampaň jste vyhrotili vy a Andrej Babiš jeho billboardem, kde straší občany. Nechte mě domluvit. Kde straší občany České republiky, straší děti, straší staré lidi. A skutečně ten billboard je něco, co tady v novodobé volební kampani nemá obdoby. Vy tady argumentujete nějakou ruskou raketou dopadlou na polském území. Ano, to byl můj tweet, že to je ruská raketa, která dopadla na polské území. Ta raketa byla ruská Made in Russia, pane Metnare.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
A musím vás opravit, opět tomu nerozumíte, byla to raketa ze sovětských dob…

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
V tuhle chvíli užívaná, jak armádou Ukrajiny, tak armádou Ruska, byla to ruská raketa.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ke kampani prosím, paní ministryně. Andrej Babiš vyzval včera předsedy i koalice SPOLU a vládních předsedů, aby zklidnili tu kampaň, aby vyzvali své voliče.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Měl by hlavně vyzvat sám sebe a svůj tým, aby tu kampaň neextendovali do těchto rozměrů, aby vlastně oni se v tuhle chvíli nesnažili chovat tak, že tu společnost ještě více rozdělují, že vlastně i pan Metnar ve svém vyjádření v minulém týdnu pro jinou televizi než tu vaší, řekl, že bychom měli přestat posílat zbraně na Ukrajinu, protože jinak nebude mír. Tak jestli si bývalý ministr obrany skutečně myslí tohle, tak kdo tu kampaň tady vyhrocuje, kdo tady rozděluje tu společnost, kdo tady zneužívá vlastně strachu té společnosti, který tady vyvolává? To se vám vojáci hodili, když byla pandemie covid, a když jste je mohli nasazovat v nemocnicích. Vlastně využívali jste jejich služeb, kde jste jenom mohli. A teď se za ně ani jako bývalý ministr obrany nepostavíte? Teď se nepostavíte tváří v tvář té vaší kampani a neřeknete – mně se to nelíbí. Neměl jste si brát do úst vojáky, protože vojáci jsou to, na co jsme my všichni pyšní a je mi jedno, jestli jsem koalice nebo opozice. To, že i pan Metnar.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Můžu zareagovat.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
…popírá svoje vlastní slova, kdy vlastně v ústavním dodatku navrhujeme rozšířit prostě kompetence vlády, když jsem to navrhovala já jako opoziční poslankyně, tak mi za to tleskal.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme, paní ministryně, bude to jedno z témat dnešní diskuse.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Abychom.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dostaneme se k tomu.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Stanovení určili a teď najednou oni otočí. Tohle jsou všechno věci, které to všechno vyhrocují…

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Já bych rád na to zareagoval.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu tématu se dostanu chápu, že jsou emoce velmi, velmi vyhrocené, jsme uprostřed kampaně. Pane Metnare, Petr Pavel vyzval Andreje Babiše v diskusi na Blesku, aby se vojákům omluvil. On to neučinil, měl by tak udělat?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Podívejte se, já bych chtěl v první řadě říci, až tady paní ministryně a hnutí nebo strana ODS udělá tolik, co jsme udělali. Takže strana, opravil jsem se, paní ministryně. S tím to, co jsme udělali my za tu éru, kde bylo hnutí ANO u vlády, až se zdvojnásobí rozpočet tak, jak se zdvojnásobil u nás za tu dobu, jak jsme podporovali, jak se zvýšil plat. Průměrný plat vojáků za to, když jsme byli. A když si jenom já porovnám, paní ministryně je tam rok od de facto více než rok, ale když si vzpomeneme, jaká podpora byla strany ODS, jaké došlo k dehonestaci ke škrtům a kde chodí pan Andrej Babiš.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K rozpočtu armády se dostane.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Všude vojáky chválí, děkuje jim za povodně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to, že se jich to mohlo dotknout ta slova na tom billboardu o zavlékání do války?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Dotknout je účelová zkratka právě koalice a tady vyjádření paní ministryně, zneužití tady tohoto výroku na billboardu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hned vám dám prostor, paní ministryně. Pane předsedo, ještě mě zajímá 1 věc, paní Tünde Bartha, blízká spolupracovnice Andreje Babiše, šéfka jeho kampaně a zamýšlená budoucí, pokud by se pan Babiš stal prezidentem, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, řekla v rozhovoru pro Deník N, že ANO, vycházelo z dotazníků, kde lidé uváděli, že se války bojí, a proto jste tu kampaň tak postavili. Není to jenom zesilování toho strachu a vnášení toho strachu do té společnosti?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Ne, naprosto a já tady s tímto souhlasím, protože lidé se té války bojí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže jste tak postavili na strachu kampaň?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Protože od března se hovoří o válce. Od března je tady celá řada, řekněme, diletantských a neodborných vystoupení. Opravdu se hovoří o tom, jak jsme součástí války, i když to není pravda. A toto je ta kampaň, která tady je a straší ty občany. A tady je jasně třeba říci, že nikdo válku nechce, že chceme jednat o míru a že chceme udělat všechno pro to, abychom se posunuli, abychom se nemuseli dívat na ty fotky, na ty mrtvé, zraněné a na tu zdevastovanou krajinu na Ukrajině. A je naprosto správně, není žádný protimluv, že budeme hovořit o podpoře Ukrajiny, tak jak jsme ji podporovali doposud, a že budeme hovořit do míru.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, lidé mají z války velký strach. Pan Babiš říká – nezavleču Česko do války, když pan Fiala řekl jsme ve válce. Mnoho lidí to pochopilo, tak, jak to pan premiér myslel, ale mnoho lidí možná ne, protože se o politiku nezajímají. Jde mi o to, jestli vy politici jste občanům dostatečně vysvětlovali, jaká je situace, co se může stát a jak Česko jedná?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já si myslím, že v těch oficiálních vyjádřeních vysvětlujeme občanům skutečně, jaká je realita. To, že tady velmi za podpory hnutí ANO funguje dezinformační scéna, ostatně viděli jsme to včera i na těch sociálních sítích ve vazbě na Petra Pavla. To, že se Andrej Babiš schází s komunistou Skálou, kde tedy zřejmě i hodlají využívat komunistické metody a komunistické hlasy pro druhé kolo v té volební kampani.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co to je komunistické metody?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Komunistické metody jsou ty dezinformace, protože pokud prostě tady i zástupci komunistické strany v minulosti strašili tím, že my zavlečeme Českou republiku do nějakého válečného konfliktu, zpochybňovali naše členství v NATO, tak je teď s podivem, že bývalý premiér vlastně se účastní nějakého domlouvání o jeho podpoře právě s těmito zástupci. To, že hnutí ANO mělo vždycky blízko ke komunistické straně, je ostatně důkazem i toho, že ne ODS, pane kolego Metnare, ODS vám žádné rozpočty neškrtla. ODS vám žádné rozpočty nesebrala. Vy jste si v minulém volebním období od komunistů nechal sebrat 10 miliard korun a už jste nebyl schopen potom dohnat vlastně to, co se v tom rozpočtu plánovalo.

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Mluvíte úplně o jiné době.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano, vím to úplně přesně, protože jsem po vás pak ten rozpočet převzala. Takže já si myslím, že tady by se ta kampaň skutečně měla vést o těch věcech, které zajímají občany České republiky z hlediska ekonomických záležitostí, sociálních záležitostí, záležitostí našeho zdravotnictví. Tady i rozumím tomu té veřejné debatě třeba na téma nedostatku léků, pan ministr Válek se to snaží vysvětlovat teďka v Poslanecké sněmovně, jsme měli příležitost díky hlasování navržené hnutím ANO o nedůvěře vlády, tak jsme měli možnost se obhájit jako ministři. A myslím si, že už dost bylo strašení nějakou válkou. Skutečně Česká republika je pomáhající zemí. Válka je na východě od nás prakticky v bezprostřední blízkosti, my jako zástupci a 1 z členských zemí Severoatlantické aliance se snažíme, aby ta válka co nejdříve skončila. Ale ne za cenu tu, že tady vlastně se těmi výroky, co tady říkal pan kolega Metnar, budeme dopouštět druhé mnichovské zrady, protože bude říkat, že by záporožská oblast se vlastně měla tedy vrátit, že by měla...

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Občané musí vidět tu manipulaci s vaší strany.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Protože jsme v roce 1938 a někdo nám bude vracet Sudety? Vždyť se dostáváme touhle politikou impeasementu úplně do stejné situace, jako jsme byli v roce 1938 a jim to nevadí? Měl byste se stydět.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Pane ministryně, já nevím, kdo vám to napsal, kdo vás brífoval tady na toto vystoupení, ale úplně fakt mě udivujete a předvádíte občanům, jak to vypadá, kdo je tady ten válečný štváč. A kdo jak to řídí, jak to prožívá, protože používáte slovo, oni nás poslouchají, ode mě nikdy nic takového nezaznělo.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
V Událostech, komentářích nezaznělo, že se mají přestávat dodávat zbraně na Ukrajinu?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Chcete zase prostor, máte málo prostoru tady na to vyjádření.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Vy o tom nerozhodujete, pane kolego, kolik já mám prostoru.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, nechme paní Metnara reagovat.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Kteří od března hovoříte, že jsme ve válce a štvete, jste váleční štváči, strašíte ty občany. A vaše kroky diletantské kroky, které předvádíte, jsou opravdu úsměvné, a to prohlášení opravdu v těch občanech vzbuzuje obavy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Buďte konkrétní, prosím, pane Metnare, mluvíte o diletantských krocích....

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Ano, budu to jsou ty, to je to prohlášení, když dopadla ta sovětská raketa na území Polska. To je to předkládání ústavní změny do Sněmovny, kdy si paní ministryně myslela, že během sedmi minut to zvládne, a přitom, když cituje teď při nedůvěře vlády pana Ústavního právníka Kyselu, tak si přečte, že nejenom ten, který mi zpracovával stanovisko, ale i pan ústavní právník Kysela s tímto, tak jak je to předložené, nesouhlasí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na ústavní změnu půjdeme hned. Jenom ještě 1 otázka, co tady zaznělo od paní ministryně, pane Metnare. V pátek jsme viděli fotku časopisu Reflex, kdy Andrej Babiš jedná v salonku v Děčíně za uzavřenými dveřmi, před kterými stáli policisté, ochranka s Josefem Skálou, členem KSČM, zamýšleným kandidátem na prezidenta, který patří k tomu nejtvrdšímu stalinistickému jádru. Potom spolu natočili video. Pan Skála s panem Babišem na tyto voliče cílí s tím souhlasíte?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Podívejte se. Andrej Babiš je jasný a jasně deklarovaný kandidát hnutí ANO, tady je vidět, že zase se nebrání, když to vezmete průřezově se bavit s kýmkoliv a je ten, který nechce tuto situaci zostřovat a nechce vyostřovat tu kampaň, která tak, jak to vnímám, již vyostřená je. Takže já to beru tak, já jsem u toho nebyl, nevím, co tam bylo. Ptáte se mě na věci, které byste se měli zeptat buď volebního týmu nebo přímo Andreje Babiše, protože jsem u toho nebyl. Ale vidím to, že se stýká s celou řadou osob a v rámci toho nebrání se žádnému setkání, ale co je důležité Andrej Babiš je kandidát na prezidenta hnutí ANO.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pojďme k té ústavní změně, ústavní novele, kterou jsme tady už několikrát měli na stole v téhle diskusi. Vláda by mohla dostat právo o rozhodování o vyslání vojáků do zahraničí, například k záchraně českých občanů v případě jejich ohrožení, aniž by takovou misi musel schvalovat parlament. Paní ministryně, proč je to důležité, aby tato změna platila, vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně, proč by ten kontrolní mechanismus v tomto případě měl nebo mohl chybět?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já se strašně těším na tu argumentaci hnutí ANO, protože ten návrh se v různých podobách, a vlastně jdeme od té nejtvrdší po tu nejměkčí teď v roce 2023, předkládá od roku 2016. A my je předkládáme nebo já ty návrhy předkládám, přestože jsem v minulosti byla opoziční poslankyní. Tento návrh podporoval, jak pan ministr obrany Stropnický, tak paní ministryně obrany Šlechtová, tak pan ministr obrany Metnar. Dokonce i pan Andrej Babiš podporoval tento návrh v tom minulém období, tak jasně řekl v roce 2019 chce přijmout změnu zákona, která by umožnila urychlené vysílání speciální vojenské jednotky do ciziny bez souhlasu parlamentu. V současné době musí vysílání schválit obě komory atd. Což pan Babiš je komplikace z hlediska časového a v případech, kdy je nutné zasahovat okamžitě. Nevím, jakou ztrátou paměti utrpěl od roku 2020 pan kolega Metnar, ale i při projednávání vlastně toho prvního čtení, které bylo 29. ledna 2020, pan Metnar teď ho, cituji, řekl: „Tento návrh vláda projednala 26. srpna, přijala k němu Babišova vláda ho projednala a přijala k němu souhlasné stanovisko.“ Jak jste hlasoval, pane kolego? „Já jako ministr obrany a ministerstvo obrany, potažmo i Armáda České republiky tento návrh podporujeme, považujeme ho z tohoto historického úhlu pohledu za potřebný a velmi nutný pro efektivní řešení situací, o kterých se dále zmíním.“ A najednou jsme v prezidentské kampani, zástupci hnutí ANO, včetně s panem Metnarem, včetně pana Babiše, zapomenou na to, co říkali v médiích. A najednou otočí o 180 stupňů a cituje na plénu Poslanecké sněmovny. Pan kolega Metnar pana Ústavního právníka Koudelku. Já myslím, že to stačí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se dostanu k té otázce, kterou jsem položila. Já si na tu odpověď počkám. Pane Metnare, to, co říká paní ministryně, to je všechno dohledatelné z veřejných zdrojů i v roce 2019 Andrej Babiš coby premiér takovou změnu podporoval. Teď jste otočili, z jakého důvodu?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Není to otočení, řeknu vám, vysvětlím, když budu mít ten prostor, ale nemohu zase si nevšimnout, řekněme, toho výpadu, co jsem utrpěl se ztrátou paměti. Já jsem rád, že to sledují ti lidé a potom za mnou budou chodit vaši poslanci někteří, kteří se mi za vás budou omlouvat, ale to jenom tak na okraj, abyste se cítila velmi dobře, paní ministryně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To se děje, když to tady říkáte.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Ano, to se třeba dělo při tom, tak jak když jsme probírali to první čtení Ústavního zákona, ta změna ten čl. 43, místo toho aby paní ministryně řekla, když nemá ty argumenty, že se na to podívá, že to probere, protože každý právník má jiné názory. Já nejsem ústavní právník, ale snažil jsem se načerpat i ve spolupráci s naším odborníkem Radkem Vondráčkem, jak se k tomu postavíme, protože ta doba se změnila, a místo toho aby se k tomu paní, aby se k tomu paní ministryně postavila, tak byly osobní výpady.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak se změnila ta doba od roku 2019 do dnešní doby, že by toto nemohlo platit?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Je ta situace opravdu jiná, protože když si vezmete, jak se ta společnost polarizuje, a to není teď s prizmatem toho, že změníme ústavu jenom ad hoc tady na to období z hlediska ukrajinské krize, ale to se bude jednat o trvalou změnu. A dokážete si představit, že v té vládě ne vždycky může z těch voleb vzejít i jiná vláda, řekněme, než demokratická, která a tady tohle může být a nejsou tam žádné pojistky. My jsme o tom začali.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To se přece mohlo stát i v roce 2019, že by se změnila vláda, která by nerespektovala tady ty pojistky?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Tato konstrukce tohoto článku, nebo respektive této právní úpravy byla konzultována a my tam chceme, protože, řekněme, mít i další, řekněme, kontrasignace. My chceme buď, aby to bylo na návrh vlády s prezidentem nebo jinak, protože v současné době a paní ministryně to použila, my ty vojáky vyslat můžeme. Už jsme to dokázali a použila to i paní ministryně, když byla ta krize v Afghánistánu a stahovali jsme ten zastupitelský úřad. Takže v té podobě, jak je to nastaveno chceme, aby to bylo vylepšeno, abychom měli ty ústavní pojistky a tu kontrolu parlamentu nad vládou, nad mocí výkonnou, aby tam byla opravdu zaručená.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Metnare, pane předsedo Metnare, v roce 2019 a 20 vám to ještě nevadilo, co řeknete na tu kritiku, že to děláte proto, že Andrej Babiš cílí na voliče SPD a KSČM? Že to děláte kvůli prezidentské volbě, protože Andrej Babiš cílí i na voliče SPD a KSČM?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
To musím jednoznačně odmítnout. To není v žádném případě. My chceme, aby ta kontrolní činnost, aby ten ta, řekněme, ten kontrolní princip parlamentu nebyl snižován a diskutovali jsme o všech rizicích, které mohou nastat, protože se jedná o trvalou změnu.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Takže pan Metnar přistoupil na rétoriku SPD, je mi to líto, přestože ty jeho výroky jsou dohledatelné stejně jako kolegy Vondráčka a jiných jeho kolegů. Tady musím říct, že v žádném případě parlament o svoji pravomoc nepřichází, pouze vláda rozšiřuje některé další případy, kdy může ty vojáky vyslat. Například, když se jedná o záchranu rukojmích. Známe to z minulosti, když nám unesli ta 2 děvčata na pomezí Pákistánu, Afghánistánu. Nebo byli někteří zaměstnanci unášení v Libyi, tak vlastně tady nebylo možné bez toho, aniž by se o tom veřejnost dozvěděla hlasováním obou komor parlamentu, obou výborů, poslat někoho na záchranu těchto rukojmích. Nám nejde o nic jiného než o to, aby tato možnost nově v té ústavě byla. A stejně tak, když se toto bude dít, tak bude informován parlament, obě komory parlamentu, jak Poslanecká sněmovna, tak Senát. Takže je lež to, že pan Metnar tady tvrdí stejnou rétorikou jako SPD, že by byl z něčeho vynecháván parlament. Žádný parlament by z toho vynecháván nebyl, byl by informován a mohl by navrhnout, aby ti vojáci se v té lhůtě těch 60 dnů stáhli z té země a aby se vrátili zpátky do České republiky. Tato pravomoc v té ústavě je takto jasně dána. Takže není pravda, že by parlament přicházel o část své pravomoci, jsme parlamentní demokracie a dál zůstává v tomto ustanovení zachována.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když váš kolega Marek Benda, předseda vašich poslanců, říká, že ta změna je navrhovaná i kvůli tomu, aby některé případné vojenské operace byly neveřejné, tak jak chcete, paní ministryně, vyvrátit nebo zamezit těm pochybnostem, některým občanům, že by některé operace mohla vláda tajit i před parlamentem, před veřejností. A mohla by to...

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Nebude to tajit před parlamentem. Jak říkám, do toho parlamentu jako informace to půjde vždycky. Dokonce ten parlament v té lhůtě, která by se nově dávala stejně jako je v jiných případech 60 dnů, může ty vojáky stáhnout. A já tady zmiňuju úplně jasnou vojenskou operaci. Unese někdo české občany v nějaké zemi, která vlastně nemá žádný řádný režim, je to nějaký zlomený stát. Některé státy v Africe teď tady nechci žádný stát jmenovat, abych tady nenaštvala velvyslance, tak je zapotřebí, abychom my urychleně vyslali nějakou jednotku na to, aby dostali naše občany, aby je našli a dostali je zpátky do České republiky. To by se teď muselo dít tak, že by to schvalovala Poslanecká sněmovna, Senát, výbor Senátu, výbor Sněmovny, na návrh vlády. Nám jde teď o to, aby to bylo na návrh vlády. Vláda o tom rozhodne. Ostatně takto to dělá Policie České republiky, když vysílá třeba policisty do zahraničních operací, tam vůbec o vyslání policistů nerozhoduje parlament. To nikomu nevadí, to nevadí panu Metnarovi jako bývalému policistovi?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Jenom abychom se drželi opět faktů. Je to návrh, který vládě umožňuje vyslat nebo přijmout ozbrojené síly na území České republiky nebo vyslat naše vojáky na 60 dnů, jak je tam explicitně napsané bez souhlasu parlamentu. Takže, jestli se slyšíme, a to je fakt, tak, jak je to tam napsané a je… To, co říkáte správně. Naprosto s tím já nevím, jestli to chtějí tajit, protože tak, jak tajili a my jsme podporovali vždy pomoc Ukrajině ty dary, takže nevíme, co s tímto návrhem, kam směřují, protože, jak jsem říkal i ústavní právník, kterého paní ministryně cituje s takto pojatým návrhem, byť my souhlasíme, nejenom pan Koudelka, i pan ústavní právník Kysela na Facebooku přímo pasáž citovala paní ministryně na té nedůvěře vlády, když to bylo. My to chceme zefektivnit, ale musí ten návrh doznat změn, tak jak máme podporu ústavních právníků, aby ten návrh, aby tady toto oprávnění mělo vyšší legitimitu a nebyla tam ty rizika zneužití. Protože, jak chce paní ministryně zareagovat, při jenom principu opaku. Dokážete si představit, lidi jsou neustále ohroženi na životě, s tím neustále je ohrožený a najednou tu přistane speciální vojenské komando bez souhlasu naší země, co to vyvolá?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, prosím, pojďme k té praktické věci, protože je to ústavní změna, ústavní novela potřebujete ústavní většinu 120 hlasů nemáte, jak chcete hnutí ANO nebo druhou opoziční stranu opoziční hnutí přesvědčit?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já znovu apeluju na mého kolegu, s kterým jsem vždycky v minulosti měla dobrý vztah a i on mě opakovaně i ve vašem pořadu chválil za to, že jemu pomáhám jako ministrovi a že skutečně si neděláme politiku z obrany a z bezpečnosti, aby nestrašil lidi, tím, že tady bude přistávat nějaké speciální komando. Pane Metnare, žádné speciální komando tady přistávat nebude. Ostatně už podle stávající ústavy by tady přistávat mohlo, a vy to moc dobře víte, tak nestrašte lidi opět neextendujte tu debatu do nějakých výhrůžek.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Jak chcete získat ty hlasy, takovou to rétorikou?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Chci tady říct, že pokud se skutečně po volbách prezidentských ta situace zklidní. Já předpokládám, že povedeme ve druhém čtení a na výborech debatu. Pan Metnar si možná konečně přečte i to, co říkal veřejně na podporu tohoto návrhu, kdy mně děkoval opakovaně za to, že já jako opoziční poslankyně dávám jeho vládě tuhle pravomoc a nemám strach z toho, že by ta jeho vláda, vláda Andreje Babiše, kde on seděl, to zneužila, tak já nechci nic jiného.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Paní ministryně, moje odpovědnost je vyšší než poděkování vám za ten návrh.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Pane Metnare, bezpečnostní situace ve světě je horší, než byla v roce 2016, 2019.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Myslím si, že si to uvědomuju více než vy, paní ministryně.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
My jsme ty návrhy vlastně předkládali a vy jste je podporovali. Takže to, že vy teď z toho děláte politiku, protože prostě nasliníte prst a řeknete si průzkumy veřejného mínění jsou takové, takže teď otočíme o 180 stupňů, že vám z vás není špatně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Metnare, vy slyšíte ten apel paní ministryně, že po volbách se možná ta situace zklidní a budete nápomocni při schvalování té novely, nebo ne?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Ono dívejte se, návrh tady tohoto změnu této ústavní tohoto Ústavního zákona jsme projednávali, když vlastně byl první den voleb prvního kola, když to je. I já v té době jsem k tomu přistoupil velmi konstruktivně. Nereagoval jsem na ty, řekněme, nevěcné argumenty paní ministryně Ginko běloba, ztráta paměti a další toho, a to je. Pokud bude chtít a paní ministryně přijde a bude chtít věcně diskutovat a nejenom urážet, aby potom její poslanci se nemuseli chodit omlouvat, tak u mě to zůstává stejné a nic se nezměnilo. To je ten přístup, protože, ať si každý i ti diváci, ať si udělají obrázek.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Jaký moji poslanci se vám chodí omlouvat?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Proč bych vám to říkal, abyste je dehonestovala a vyhrožovala jim vyhozením z výboru, což se také stalo.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Pane kolego, tak se chovejte fér a pokud něco nemůžete svým výrokem sdělit, tak to pak tady nesdělujte v té obecné rovině. Já stejně tak můžu říct, že můj kolega můj náměstek, když byl na výboru teď, protože já jsem ve čtvrtek na výboru nemohla být, tak se ho pan Metnar zeptal, jestli se ještě na něj zlobím, za to, co řekl na konto té ústavy. Takže já tady to jméno řeknu je to pan náměstek Šulc.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Ano, ale to je naprosto pravda, protože...

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Jestli vy máte pocit z toho, že někteří moji kolega za vámi chodí a říkají vám něco jiného než mně, tak klidně řekněte.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Řekněte mi, paní ministryně, proč jste nebyla na výboru, proč posíláte náměstka?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já jsem nebyla na výboru proto, protože výbor byl mimořádný, měl být v úterý, kdy jsem počítala s tím, že budu a ve čtvrtek výbor být neměl, takže pokud si pan Metnar ze dne na den svolá výbor, tak moc dobře ví, že ministr nemůže změnit svůj program během 24 hodin, aby když si hnutí ANO svolalo nedůvěru vládě na úterý, tak já těžko můžu přijít ve čtvrtek na výbor, když mám svůj program....

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Tak vidíte, jak je to složitá...

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Mimochodem měla jsem velmi důležitá jednání na resortu ministerstva obrany ohledně akvizic a pan kolega Metnar, si myslím, že moc dobře ví, že čtvrtky i on věnoval kolegiím a poradám na resortu ministerstva obrany.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, jsme ve velkém detailu, už to nevím, nakolik je to pro diváky srozumitelné, ale myslím, že pro novináře je to pozvánka pro výbor na obranu, možná to tam bude zajímavé. Pojďme ještě, paní ministryně, pane předsedo, na 2 aktuální a zajímavé zprávy uprostřed volební kampaně. Poprosím vás o komentář. Prezident Miloš Zeman rozhodl cestou milosti o zmírnění trestu pro Janu Nečasovou v případu zneužití vojenského zpravodajství. Překvapilo vás to, paní ministryně?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já myslím, že otočka pana prezidenta ohledně vlastně té záležitosti týkající se Jany Nečasové Nagyové a vojenského zpravodajství byla už zřejmá někdy v tom roce 2016, 17, kdy vlastně řekl, že velmi hořce lituje toho, že vlastně věřil panu Ištvanovi s panem Šlachtou, že vzápětí po té razii v těch bytech, tak je vlastně i pozval na Pražský hrad, kde jim vyjadřoval podporu. Psal se rok 2013. Takže tady si myslím, že asi pan Zeman chtěl jakoby odčinit tu chybu, kterou udělal v tom roce 2013. Já osobně nejsem příznivkyní selektivních milostí. A myslím si, že tady určitě v tom veřejném prostoru to vyvolává celou řadu otazníků. Já bych byla ráda, pokud by pan prezident ty milosti dal všem lidem z té kauzy, tedy i našim kolegům bývalým vojákům panu Páleníkovi, panu Pohůnkovi a panu Kovandovi, protože pak by to dávalo smysl, takto selektivně pouze ve prospěch paní Nagyové Nečasové. Mně to úplně smysl nedává.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vám to dává smysl, pane předsedo Metnare, překvapilo vás tam ta milost, protože to, co říká paní ministryně, jsou tam další 3 odsouzení. 3 generálové.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Já na to trošku navážu, protože když si vezmeme, abychom byli objektivní, musíme se na totéž koukat trošku z toho historického hlediska, kdy ta kauza vlastně propukla. Co to všechno provázelo, jaké to byly okolnosti a potom ty výsledky. Protože já abych vám pravdu řekl, já jsem byl velmi zklamán jako bývalý vyšetřovatel, řekněme, možná i tou kvalitou práce a tím výsledkem, jak to skončilo. Takže já tomu nechci říct, že mi to dává smysl.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Teď se bavíme o té otočce pana prezidenta nebo o té milosti pro paní…?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Bavíme se o té milosti pro paní Nečasovou s tím. Takže rozumím tomu, že možná je to ta snaha nebo aspoň já si to tak interpretuju, že je to ta snaha o narovnání toho stavu, který tady byl, a když to nemůžeme to hodnotit, řekněme, otázkou dneška, ale i toho historického vývoje této kauzy, takže říkám, trochu tomu rozumím s tím, nebo snažím se porozumět, byť souhlasím s tím, že je to opět citlivá záležitost. Ale na druhou stranu u mě já necítím takovou kontroverzi, jak u jiných případů, které tady byly.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám za komentáře a jenom je asi nutné říct, že udělení milosti je pravomocí prezidenta a nepodléhá dalšímu jinému schválení, žádné kontrasignaci. A ještě 1 zpráva, český velvyslanec v Izraeli pan Martin Stropnický hostil na ambasádě delegaci, jejíž součástí byl i proruský aktivista Žárko Jovanoovič. Ministr zahraničí Jan Lipavský se ohradil, vyžádal si ze setkání zápis. Paní ministryně, váš kolega z koalice SPOLU, místopředseda Sněmovny pan Bartošek říká, že by měl pan Stropnický rezignovat, jak to hodnotíte vy?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Mně určitě nepřijde vhodné, aby velvyslanec České republiky hostil v sídle České republiky, na ambasádě hosty tohoto typu. Výmluvy pana Stropnického, že nevěděl, kdo ten člověk je, mně přijdou trošku dětinské, protože opakovaně, když jsem byla ještě jako členka výboru nebo i teď jako ministryně na podobných jednáních, tak samozřejmě je tam vždycky seznam hostů předem daný. A nestane se, že by se dostal na jednání někdo, kdo si najednou prostě odskočí od plotny, anebo jde zrovna po ulici a někdo řekne, pojď si dát tady kafe s Martinem Stropnickým. Takhle to nefunguje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to na rezignaci podle vá,s nebo ne?

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Jako výmluvu a myslím si, že určitě ze strany ministerstva zahraničních věcí by mělo jít velmi ostré vymezení. A pokud pan ministr zahraničních věcí bude navrhovat odvolání pana velvyslance Stropnického, tak já to budu podporovat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za odpověď, pane Metnare, pan Stropnický byl členem hnutí ANO, byl vaším ministrem obrany, byl vaším ministrem zahraničí, uvažovali jste o něm jako kandidátovi na prezidenta, to přiznal koneckonců i Andrej Babiš, jak se vy díváte na tu schůzku? Pan Žarko Jovanovič je spolupracovníkem ruských státních televizí, pořadatel demonstrací...

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Počkal bych na ten závěr, co, jak to vyhodnotí pan ministr zahraničních věcí, protože neznám, řekněme, ty detaily kromě z těch mediálních výstupů. Ale chtěl bych právě říci, že Martin Stropnický není, řekněme, nezkušený diplomat po těch letech, který v této diplomacii působil. Takže nevím, na druhou stranu, co se týče tady toho ruského občana, který byl.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On není asi ruský občan, proruský aktivista.

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Omlouvám se, neznám ty detaily tady toho, ale jakože působí jako propagandista s tím a jestli je to proti Rusku, opravdu nevím, spíše bych počkal na tu informaci ucelenou informaci a závěr ministra zahraničních věcí, ať nám to vyhodnotí. Ale každopádně, že k tomu došlo, nemyslím si, že je to šťastná záležitost.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A věříte tomu, že pan Stropnický mohl nevědět, kdo je pan Jovanovič?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Byla by to ode mě velká spekulace. Počkejme si radši na ty oficiální závěry ze strany Ministerstva zahraničních věcí.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Pan bývalý ministr je rozený diplomat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám za odpovědi. Pojďme ještě jedno téma probrat. V pátek jednali ministři, včetně vás paní ministryně v německém Rammsteinu o další vojenské pomoci Ukrajině. Shodli jste se na dalším balíku pomoci Ukrajině, nicméně Německo má problém napřímo posílat ty nejnovější Leopardy 2 a má problém i s reexportem, jak rozumíte tomu váhání Německa, protože po Evropě je, pokud se nemýlím, 2000 tanků Leopard a Ukrajina by uvítala podle slov prezidenta Zelenského 3 stovky z nich.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
To jednání té ramsteinské skupiny bylo velmi náročné, jednali jsme tam vlastně i za přítomnosti pana Reznikova. Měli jsme na videocallu pana prezidenta Zelenského. Ty apely ze strany Ukrajinců byly velmi silné. Já musím říct, že jsem postoji Německa také trošku překvapená, protože skutečně ta válka už trvá téměř rok a ta podpora prostě z jejich strany je slabá. Česká republika určitě i mými slovy tam jasně deklarovala připravenost pomáhat v té podpoře dál, a to nejenom tedy z nějakých našich skladů, ale zejména tedy naším obranným průmyslem. My jsme dokonce i v minulosti v rámci té kodaňské iniciativy s Nizozemci a se Spojenými státy, tak jsme vymysleli projekt, kdy vlastně za finance Spojených států a Nizozemska můžeme vlastně opravovat na 90 tanků, které vlastní české zbrojařské firmy a ty posílat na Ukrajinu. U těch Leopardů mě to mrzí, protože tady skutečně ze strany Polska je evidentní, že by velmi rádi Poláci ty svoje 2 A na Ukrajinu poslali, ale nemůžou tak činit bez souhlasu Německa.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale pan prezident se tak jako ohradil, že by to možná udělal i bez souhlasu Německa, pokud by ten nesouhlas trval.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
To je věcí polské vlády, tady skutečně je to na nich, jak oni se rozhodnou. Každopádně zaznamenala jsem v médiích nějaké spekulace, jestli by se ty tanky neměly posílat na úkor těch, které by měly přijít do České republiky. Neměly. Nás nikdo z Německa neoslovoval v tom smyslu, že bychom se měli my vzdát těch 15 tanků. Už tady 1 máme, tak těch dalších 14, které by měly přijít v letošním roce. Nic takového nepadlo ani ze strany Německa vůči České republice, ani vůči Slovákům. Komunikovali jsme to na místě i ze slovenskými kolegy. Takže je to fáma a jenom si říkám, proč si prostě novináři některé informace neověří u těch příslušných zemí a vlastně šíří se to jako lavina. Každopádně Němci určitě o tom budou jednat, vlastně pan ministr odjížděl s tím, že bude německá vláda jednat na toto téma.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Metnare, jak vy rozumíte váhání Německa, které odmítá zatím svoje Leopardy poslat a odmítá i ten reexport z jiných zemí?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Já začnu tím, toto poslední to, co se dotklo v rámci toho jednání více jak 50 zemí v tom ramsteinském formátu, který já jsem rád za to ujištění paní ministryně, že se to netýká těch avizovaných darů, těch 15 tanků, protože by mi to potom opravdu nedávalo smysl při té pomoci. A vy víte dobře, že my i jako opozice jsme tu pomoc vždycky podporovali. Ale co se týče teď tady, řekněme, zatím ty neshody v tom ze strany toho Německa z hlediska podpory a darování těch tanků a té těžké techniky, protože to nejde jenom o ty tanky, ale jde i o tu těžkou techniku, tak tady vidíme tu složitost a řekněme, i možná to trošku o kořením i těmi historickými konsekvencemi, kterými argumentují, když jsem se díval nejen na jiné weby, jak to teď vnímají, protože ta situace v těch jednotlivých zemích není unisono stejná, tak jak u nás nebo popřípadě tady v té střední Evropě. Ale u toho Německa je to obzvlášť citlivé z hlediska konsekvencí té druhé světoé války. Ještě bych chtěl říci, že tady vidíte, že ta pomoc, která byla a opět se to opakuje a nejsem vojenský odborník, je to ta protivzdušná technika té protivzdušné obraně, která pomáhá, pomůže tý Ukrajině. A na druhou stranu z hlediska vyčištění toho území je to ta těžká technika, jsou nějaké hranice, které bych řekl, je tam ta shoda to prolomení na ty střední středně těžký bojový technice, kdy Velká Británie a další země se dohodly, že tady tyto dary tam pošlou. Ale na ty stěžejní, která bude rozhodovat. Tady o tom ta shoda není. Uvidíme, jak se to bude, bude to velmi zajímavá debata. Já bych rád, aby paní ministryně zůstala ve vztahu k těm darům konzistentní, co se týče těch tanků.

 

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Určitě budeme a tady si myslím, že je i velmi dobrý příspěvek České republiky, ten výcvik ukrajinských vojáků právě na území České republiky se souhlasem Poslanecké sněmovny, přestože jsem nemusela, mohl to být výcvik, který by probíhal do 60 dnů na našem území a stačila by vláda. Ale tady vám jenom, pane kolego, demonstruju, že skutečně já chci být transparentní, chci víc spolupracovat s výborem. Chci ty věci projednávat na úrovni Poslanecké sněmovny. Takže jenom poslední větička skutečně nikdo z nás nehodlá zneužívat ústavu. Naopak jsme v některých věcech opatrnější. A tady vlastně i ten výcvik nám jako České republice poskytuje úžasné informace právě z té fronty. Přesně, jak o nich hovořil teď pan kolega, že ta těžká technika je dominantní, kterou teď Ukrajinci potřebují, ale potřebují mít vycvičené lidi a protivzdušnou obranu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, pane Metnare, už velmi krátce, bude hnutí ANO dál podporovat vysílání techniky?

 

Lubomír METNAR, předseda výboru pro obranu PS PČR /nestr. za ANO/:
Tak jak jsme to podporovali doposud, chci říci, i ten mandát, ať už to byl cvičení nebo ten velký mandát. Paní ministryně, já nevím, jak to vnímala, ale ta podpora tady byla maximální a řekněme, ve velmi krátkém čase jsme se s tímto materiálem vypořádali a za naší podpory je schválili.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám oběma, z časových důvodů se s vámi rozloučím a budu se těšit zase někde na shledanou. Jana Černochová, Lubomír Metnar.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu