9. května 2022

Putinův projev naznačil, že Rusko nenaplnilo vojenské cíle

(www.ods.cz) Ruský prezident Vladimír Putin se ve svém projevu u příležitosti 77. výročí konce druhé světové války obrací především k ruskému publiku a vojákům ruské armády na Donbasu. Pavel Žáček, předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny zmiňuje nepředvídatelný další vývoj války i nutnost rychlé alokace výdajů na bezpečnost České republiky.

„Putin neřekl, že vyhrává a mobilizuje, aby Ukrajinu dorazil. V zásadě zmínil jen část Donbasu. Evidentně tak zužuje své vojensko-politické cíle. Putinovi dochází, že prohrává. Myslím, že všichni okolo něj si uvědomují, že se řítí do velkého průšvihu. Ruská vojska nebyla schopna požadavky naplnit,“ uvedl poslanec a předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

Vyjádřil se také k plnění našeho závazku vůči NATO: „Zásadní je, že jsme se všichni probudili a začali jsme brát závazek dávat dvě procenta na obranu vážně. My se musíme připravit i na scénáře, které se mohou zdát nepravděpodobné. Analytici dlouhodobě upozorňovali, že se něco může stát, že Rusko může zaútočit a stalo se tak. Byl bych pro to, abychom realizovali náš závazek co nejdříve. Politická podpora v této věci je takřka absolutní.“

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek