3. června 2021

Výměna velvyslanců je úlitbou prezidentu Zemanovi a hazardem s naší diplomacií

(www.ods.cz) Komentář první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS

Jana Černochová: „Výměnu pětiny českých velvyslanců pouhé čtyři měsíce před sněmovními volbami považuji za nepřijatelnou manipulaci a hazard s českou diplomacií od vlády, která nemá plnohodnotnou většinu v Poslanecké sněmovně a dávno ztratila důvěru veřejnosti. Je to další důvod, proč by tato vláda měla co nejdříve skončit.

Nemohu se zbavit pocitu, že jde o pouhou snahu na poslední chvíli rozdat trafiky a udržet si přízeň prezidenta Miloše Zemana pro zbývající měsíce vládního mandátu i pro případná povolební vyjednávání.

Jména nových velvyslanců na ambasádách v klíčových zemích, která pronikla do médií, jsou zjevně plně v režii hradních zájmů, a tak končí ti, co se znelíbili, naopak jsou odměněni ti, kteří dlouhodobě věrně slouží Hradu. Potvrzuje to, že současná vláda je vládou prezidenta Miloše Zemana a je pro mě velkým zklamáním, že ani nový ministr zahraničních věcí nesleduje zájmy České republiky, ale jen zájmy prezidenta.

Takto zásadní výměna velvyslanců a prapodivné nominace nových jmen navíc ukazují, že zcela postrádá smysl nový zákon o zahraniční službě, tedy diplomatický kariérní řád, který ANO a ČSSD v minulém volebním období prosadily.

Česká zahraniční politika je již dnes kvůli prezidentovi, předsedovi vlády a vicepremiérovi pro spojence nečitelná. Tato výměna tuto nečitelnost jen prohloubí a může způsobit nevratné škody českým zájmům.“

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2