16. března 2021

Radní pro legislativu JUDr. Hana Kordová Marvanová porušila zákon o hlavním městě Praze. Ohrozila tím vážnost své funkce a nesplnila uložený úkol

(www.ods.cz/region.prazsky) Rada hlavního města Prahy měla do 30. listopadu loňského roku předložit zastupitelstvu města stanovisko Úřadu pro hospodářskou soutěž v otázce vyhlášky o regulaci hazardu v Praze. Toto zadání nebylo splněno.

Zastupitelstvo neobdrželo ani požadovanou informaci, ani žádost o prodloužení termínu splnění uloženého úkolu. Nečinnost radní JUDr. Hany Kordové Marvanové je tak v přímém rozporu se zákonem č. 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze (§ 51 odst. 3).

„Zákon platí pro všechny a jestli by někdo měl jít bezpodmínečně příkladem, tak radní pro legislativu JUDr. Hana Kordová Marvanová, která to má přímo v popisu práce. Svým nedůsledným jednáním ohrožuje vážnost funkce, která má sloužit jako garance dodržování práva. Zákon jasně říká, že člen zastupitelstva je povinen plnit úkoly, které jsou mu uloženy a jednat tak, aby nebyla ohrožena vážnost jeho funkce. Omluvou nemůže být ani nouzový stav. Jsem z toho opravdu zklamaná, protože paní radní tímto jednáním nejenom u mne, ale i u mnohých kolegů, ztrácí morální a odbornou autoritu,“ říká Alexandra Udženija, předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP za ODS.

Kontrolní výbor ZHMP prostřednictvím předsedkyně doporučuje radě hlavního města Prahy důrazně upozornit radní pro legislativu, veřejnou správu a podporu bydlení, JUDr. Hanu Kordovou Marvanovou, že jejím vystupováním došlo k porušení zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, konkrétně § 51 odst. 3.

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
místostarostka městské části
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí