7. března 2019

ODS: ČR musí plnit spojenecké závazky. Předkládáme návrh zákona o financování obrany státu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Česká republika slaví 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Spojenectví poskytuje ČR zřejmě největší bezpečnostní záruky v její historii. Je tedy v našem strategickém zájmu, aby toto transatlantické spojenectví přetrvalo, respektive, aby se rozvíjelo. To není ovšem možné bez vlastního přispění.

Česká republika dlouhodobě neplní své sliby dané Severoatlantické alianci, že bude na obranu vydávat doporučená 2 % HDP a 20 % obranného rozpočtu půjde na investice. Armáda České republiky přitom potřebuje modernizaci tak, jak je konstatováno v řadě koncepčních materiálů.

Zajištění obrany je pro přežití státu klíčové, proto ODS na 20. výročí vstupu ČR do NATO 12. března 2019 předloží novelu zákona o zajišťování obrany státu, která bude garantovat, že Česká republika bude každoročně vydávat na obranu země částku ve výši 2 % HDP.

„Být černým pasažérem je neslušné, obyčejně to nakonec neskončí dobře. Opakovaně se snažíme přesvědčovat kolegy v Poslanecké sněmovně i členy vlády a premiéra, že není v zájmu ČR, a není správné, abychom neplnili své závazky vůči NATO. Nemůžeme jen spoléhat na to, že zejména Spojené státy, ale i některé jiné země plní rozpočtové výdaje podle gentlemanské dohody a my jsme díky tomu v bezpečí. V těchto dnech si připomínáme 20. výročí vstupu ČR do Aliance. Považuji to za dobrou příležitost opět navrhnout, abychom zvýšili výdaje na obranu na 2 % HDP,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Novelu iniciovala první místopředsedkyně klubu a expertka ODS pro obranu Jana Černochová. Návrh počítá s tím, že by rozpočet Ministerstva obrany byl v příštích letech postupně navyšován tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhl úrovně 2 % HDP. Obranné výdaje minimálně v této výši by měla vláda za povinnost udržovat v dalších letech.

„Navýšení výdajů na obranu neděláme pouze kvůli tomu, abychom si udrželi spojenectví, díky kterému je Česká republika zřejmě nejlépe bezpečnostně zajištěna ve své historii, ale hlavně kvůli sobě,“ uvedla předsedkyně výboru pro obranu PS PČR Jana Černochová. „Suverénní stát, který chce být brán vážně, potřebuje mít silnou, sebevědomou a moderně vyzbrojenou a vycvičenou armádu.“