10. prosince 2018

Udělali jsme kozla zahradníkem

(INFO.cz) Mám ráda česká přísloví. Moudrost a zkušenost předků vyjádřená v několika větách, jejichž obecnou platnost nemůže zpochybnit nikdo. Prověřil je sám život. Když se dívám na současnou politickou situaci, tak mě při pohledu na pana Babiše a jeho hnutí ANO napadá jediné. Udělali jsme doslova a do písmene „kozla zahradníkem“.

Vymést Palermo Palermem
 
Hnutí ANO od svého vzniku na „boji proti korupci“ postavilo v podstatě celý svůj program. V každém veřejném vystoupení pana Babiše máme možnost slyšet, jak on je jediný, kdo bojuje proti korupci a že všichni ostatní jsou zkorumpovaní, všichni se proti němu spikli, mafie, Palermo, atd. On na vrcholu pyramidy jediných čistých v jinak mafií prolezlém prostředí. Ty hlášky jsou dnes již skoro legendární. Vznikají vtipy a je to tak ohraná písnička, že už ji pomalu ani nikdo nevnímá.
 
Jenže jaká je realita? Jaký je posun společnosti od začátku toho údajného protikorupčního tažení? Z korupce obviněný premiér s desítkami dalších kauz ve své historii či přítomnosti, ministryně pro místní rozvoj, paní Dostálová, jako hlavní podezřelá ve vyšetřování korupce kolem agentury CzechTourism, koaliční smlouva, která říká, že ani obviněný vrcholný politik v podstatě nevadí a absolutní absence základních společenských morálních pravidel. Když to srovnám s tím, z jakých důvodů odstupovali politici před příchodem pana Babiše, za onoho údajného „Palerma“, tak nevím, jestli se mám smát nebo brečet. Kmotr kmotrů bojoval tak dlouho proti Palermu, až nám ho tady zavedl v úplně jiném rozměru.
 
Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi
 
Jenže to není všechno. Někdo to musí zákonitě odskákat. Jak jinak by Babiš a jeho hnutí ANO tu virtuální protikorupční politiku dokazoval, že ano?! Pokud bychom na ten stav hledali nějaké další přísloví, hodí se podle mě perfektně „Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi“. A tak obviněný premiér a hlavní podezřelá ministryně najednou tvrdí, že u nich je prý potřeba ctít presumpci neviny, ale například u zajišťovacích příkazů, kdy Finanční správa doslova likviduje soukromé firmy, tak tam stačí pouhé podezření. Že je často neoprávněné a dle výroku soudu dokonce v rozporu se zákonem? No a co, prostě jsme na ně klekli!
 
Náš stát pod správou pana Babiše ovšem klečí na všech podnikatelích. V rámci údajného boje proti daňovým podvodům na ně valí jednu povinnost za druhou, dává pokuty za chybějící účtenku v řádech korun, či za opomenutí nastavit na pokladně letní čas. Zavádí všemožné registry a povinnost dokládat, jak jste přišel ke svému majetku. Zakazuje v restauraci kouřit, či na vodě si dát jedno pivo.
 
Prostě přísnost musí být! Přísnost a všudypřítomný dohled, bez něj bychom tu korupci přece nevymítili. Když všichni ti malí kradou, není vidět na ty největší, že? Na vybrané lidi se musí kleknout, zbytek se pak lekne a je to.
 
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá
 
Papaláši hnutí ANO si mezitím užívají nebývalou míru tolerance. Dovoleno je vše a pokud nesouhlasíte nebo jen upozorňujete na problémy, je to kampaň a účelová lež. A tak zatímco všichni platíme čím dál větší daně, za dveřmi možná číhá ekonomická krize, tak Babišova vláda vymýšlí, za co všechno si koupí klid voličů.
 
Takže po 75% slevě na jízdném pro vybrané skupiny občanů přišel pan Babiš s dalším socialistickým nápadem, a to obědy pro všechny děti na prvním stupni základních škol zdarma. Všichni ovšem víme, že zdarma není nic a že to bude muset někdo zaplatit a hádejte, kdo to asi bude. Tak nezbývá než věřit, že si voliči dají jedna a jedna dohromady a panu Babišovi a jeho polokomunistické vládě předvedou další z našich přísloví. Třeba „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“.
 
Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP