7. listopadu 2018

Úvahy prezidenta Macrona o vzniku evropské armády jsou naivní a nebezpečné. NATO nemá alternativu

(www.ods.cz) Francouzský prezident Emmanuel Macron se opětovně vyjádřil ve prospěch vzniku samostatné evropské armády na ochranu proti Rusku, Číně a v zájmu snižování závislosti Evropy na Spojených státech. Bylo by zajímavé vědět, zda tento svůj záměr diskutoval rovněž s premiérem Babišem a prezidentem Zemanem při své nedávné návštěvě Prahy a jaká byla jejich reakce, neboť jejich postoj v této otázce je mlhavý a pro ČR klíčový.

 
ODS vždy odmítala a nadále odmítá podrývání spojeneckých vazeb v rámci Severoatlantické aliance, její síly a autority jakýmikoliv úvahami o vytvoření evropské armády. Za vítaný příspěvek Evropy k systému kolektivní obrany považujeme evropskou obrannou spolupráci na bázi konkrétních projektů a individuálních akcí, nikoliv však vznik celoevropské armády, která by logicky znamenala oslabení NATO. Představa, že se obrana Evropy obejde bez spolupráce se Spojenými státy, je naivní, zvláště když přihlédneme k plnění, či spíše neplnění závazků některých evropských členských zemí NATO a k výši jejich obranných výdajů v poměru k HDP.
 
Za nezbytné považujeme v oblasti obrany zachování silné transatlantické vazby a vyšší důraz na naplňování toho, k čemu se všechny členské státy NATO, včetně ČR, zavázaly svým připojením k Alianci i svým hlasem na jednotlivých summitech v posledním desetiletí. Výsostným zájmem našeho státu pak musí být udržení přítomnosti USA v Evropě a zamezení aktivitám, které by zapříčinily naopak jejich odchod a mezi kterými je právě i myšlenka separátní evropské armády.
 
Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2