13. srpna 2018

Čest hrdinům

(INFO.cz) Minulý týden přinesl jednu velmi smutnou zprávu. Při plnění vojenských povinností v rámci mise NATO v Afghánistánu byli sebevražedným atentátníkem zavražděni tři čeští vojáci. Rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek. Všichni tři byli mladí muži, plní síly a elánu. Jejich ztráta mě velmi zasáhla. Neztratili jsme totiž jen tři bezejmenné vojáky. Ztratili jsme muže, kteří byli ochotní za naši svobodu a bezpečí nasadit to nejcennější co měli, své životy. Ztratili jsme muže se srdcem na pravém místě, kteří jednali odvážně a správně. Ztratili jsme muže, pro něž byla služba vlasti tou nejvyšší prioritou.

 
Moje myšlenky jsou především s jejich rodinami, jejichž ztrátu nemůže zmírnit nic na světě, ani fakt, že tito tři stateční vojáci padli jako hrdinové. Podle prozatímních závěrů z vyšetřování celého incidentu to bylo právě příkladné jednání našich tragicky zesnulých vojáků, které zachránilo životy dalším kamarádům ve zbrani. O to víc je jejich počínání obdivuhodné.
 
Ale ráda bych se zastavila u reakce veřejnosti na tuhle smutnou zprávu. Za prvé, neskutečně pozitivně mě zasáhl přístup většiny obyvatel naší země. Vnímám, že lidé opravdu truchlí a uvědomují si důležitost našich zahraničních misích v boji s mezinárodním terorismem. Ale co mě opravdu dojalo, tak byl přístup lidí ke sbírce na pomoc pozůstalým rodinám padlých vojáků. Za několik dní se vybralo více než 4 milionu korun, což je opravdu fantastická zpráva.
 
Druhá věc, ta méně příjemná, je skutečnost, že bylo bohužel znovu slyšet hlasy o „žoldácích“, apod. Na tomto místě bych ráda řekla jednu věc. Neskutečně se mi tento přístup hnusí. Fakt, že vojáci dostávají za svou náročnou práci plat, nijak neumenšuje náročnost jejich práce. Nijak to neumenšuje skutečnost, že díky jejich úsilí a nasazení jejich vlastních životů je v České republice bezpečno.
 
Bojovat s terorismem není jako vést konvenční válku na frontě. Hlavu této hydře je třeba utnout tam, kde vzniká. Čeští vojáci v Afghánistánu bojují s Talibanem, který stojí za nespočtem teroristických útoků a který podporoval a podporuje další teroristické organizace po celém světě.
 
Jak o víkendu řekl generál Opata, „nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu“, takže nyní bude několik speciálních českých, za pomoci mezinárodních týmů, pátrat po organizátorech atentátu. Jsem na naše vojáky nesmírně hrdá. A i přes obrovský smutek jsem hrdá na ty tři padlé. Obětovali se pro svou zem a pro bezpečnost a naši svobodu. Čest jejich památce!
 
Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP

Štítky:
NATO obrana komentář