6. srpna 2018

Národní kontrolní okurková aneb vláda prostě nemaká

(INFO.cz) Znáte to, půlka prázdnin za námi, vybalujete děti z jednoho tábora a už přemýšlíte, co jim zabalíte na ten druhý. Venku vedro, jak někde ve Středomoří. Ve městě je člověk rád, že najde někde trochu chládku a větrák (či klimatizace) v kanceláři se platí zlatem. Novináři tomuto období říkají okurková sezóna. Prostě se nic moc neděje, svět jde tak nějak poklidným, prázdninovým tempem kupředu.

 
Takže lze třeba narazit na absurditu, kdy vinař má připravený burčák už na konci července, ale zákon direktivně (a zcela nesmyslně) určil, že burčák se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Každý si jistě zaklepe na čelo, proč vůbec stát někomu určuje, kdy má prodávat burčák, ale tím to tak skončí. Jde se dál, přeci jen je příliš vedro.
 
Jenže uprostřed léta se najednou na hladinu vynoří i podstatnější věc. Dopis šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu pana Kaly, který adresoval prezidentu republiky, aby mu popsal stav veřejné správy v ČR. Závěry v něm deklarované jsou skutečně alarmující. Ale korespondují s tím, co tvrdím již více než 4 roky. Ani minulá ani současná vláda prostě nemaká.
 
Veřejná správa na pokraji kolapsu
 
Chybí modernizace soudnictví, která by přinesla jasné, přehledné a předvídatelné právo. ODS například chtěla zrušit 150 starých a přežitých zákonů z roku 1919, vládní koalice však tuto změnu odmítla. Naopak, přidává další zákony a vyhlášky a zapleveluje už tak absolutně nepřehledný právní systém.
 
Stát ostudně zaostává v budování liniových staveb. Výstavba páteřních komunikací je blokována obskurními spolky mnohdy z druhé strany republiky, které pod rouškou falešné ekologie a ochrany broučků jsou schopny takovou stavbu zdržovat o měsíce, či roky. Stát nestaví ani nové byty, ale hlavně je kvůli neskutečné byrokracii v podstatě neumožňuje stavět soukromým investorům. Což je důvod, proč třeba v Praze stojí dvoupokojový byt na okraji zhruba tolik, co rodinný dům ve středních Čechách. Stát dokonce ani nedokáže vybrat provozovatele mýtných bran atd. atd.
 
Místo aby vláda v době hospodářského růstu konsolidovala veřejné finance, dělá pravý opak. Máme deficit státního rozpočtu 50 miliard. Ekonomika začíná pomalu stagnovat, ČNB upravila svůj výhled růstu ekonomiky a oslovení ekonomové se shodují, že české hospodářství je na hranici svých možností. Prostě a jednoduše, bez investic se nemáme kam hnout. A co dělá naše vláda? Nic! V roce 2017 bylo ze státního rozpočtu vyčerpáno pouze 48 % předpokládaných kapitálových výdajů. To je nejnižší investice státu za posledních 12 let. Pro vaši představu, investiční podpora státu byla v roce 2017 dokonce nižší než v dobách ekonomické recese. Zato nehospodárné, nestrategické utrácení často za zbytečnosti či duplicitní systémy, produkty či služby je stále v rozmachu.
 
Je to kampaň
 
V tom zmíněném dopise to šéf NKÚ mj. přičítá faktu, že stát nedokáže čelit silnému tlaku ekonomických zájmových skupin. No, aby taky ano, když celou vládu řídí člověk, který jednu takovou ekonomicky významnou skupinu reprezentuje a tím ji ještě více posiluje. Mně osobně ta okurková sezóna trochu hořkne, zvlášť když si představím, v jakém stavu asi bude naše země za další 3 roky vlády ANO, ČSSD v zádech s komunisty.
 
Ale dost stěžování, to nikdy nikam nevede. My máme možnost zatáhnout za záchranou brzdu v říjnu, u komunálních voleb. Tak se nad tím prosím, i přes to úmorné vedro, zkusme společně zamyslet. Jde o naši budoucnost, o budoucnost našich dětí, o budoucnost téhle země
 
Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP