22. dubna 2018

Co týden dal, aneb Česká komunistická republika

(ECHO24.cz) Vypadá to, že cesta ke koaliční vládě ANO, ČSSD a KSČM je otevřená. ČSSD podle všeho dostane ministerstvo vnitra výměnou za to, že budou tolerovat trestně stíhaného předsedu vlády Babiše.

 
Andrej Babiš se tak naplno těší na novou podobu České komunistické republiky. V sobotu poblahopřál Vojtěchu Filipovi ke znovuzvolení do čela ústředního komunistického výboru (nebo jak se to jmenuje). Prý se těší na rychlou dohodu s ním. Ať už prý máme rychle tu zatracenou důvěru pro vládu, když to lidi tak moc chtějí. A na co se třeba máme těšit? Bude toho asi spousta, ale začněme tento týden s takovou maličkostí.
 
Iluze v praxi
 
Elektronická evidence tržeb, zkráceně EET, je trhák současného premiéra v demisi pana Babiše. Na iluzi o její prospěšnosti a nevyhnutelnosti postavil svou politickou kariéru. Pan Babiš nám v roce 2016 sliboval, že EET přinese do státního rozpočtu 22,6 miliardy Kč. Doplnil to dnes již pověstnou reklamou, ve které líbivý hlas vypočítával, kolik se za to může postavit škol a školek, dětských hřišť, nemocnic, či kolik se za to může nakoupit hasičských aut. A jak to s těmi miliardami vypadá? Optimistické odhady nyní hovoří už jen o 3 miliardách, ty opatrné říkají, že se to v podstatě vyčíslit ani nedá. Ale to už vám PR tým pana Babiše neřekne. A jeho voliče to ani nezajímá, prostě se méně krade, řeknou.
 
A jak vypadá EET v praxi? Jeden příklad za všechny. Pan Ondřej vlastní v Holešově malou trafiku. Zaměstnává tam jako brigádnici jednasedmdesátiletou důchodkyni po vážném úrazu, které se přivýdělek k důchodu velmi hodí. Paní má ovšem trochu problémy s technikou a jednou se jí stalo, že se jí na tabletu nevytiskla účtenka na bonbony za 15 Kč a složitý proces znovuvystavení účtenky prostě nezvládla. Naneštěstí pro ni a pro pana Ondřeje ty bonbony prodala dvěma kontrolorkám z Finančního úřadu. Chyba byla oceněna pokutou 15 000 Kč a k tomu 1 000 Kč správní poplatek. Pan Ondřej se pochopitelně proti takto nehorázné pokutě odvolal, jeho odvolání však bylo zamítnuto. Hurá, chytili jsme zloděje, gratulujeme!
 
EET jako nástroj třídního boje
 
Za diskutabilní 3 miliardy ročně navíc tady máme nástroj, který likviduje drobné živnostníky, bere jim chuť podnikat. Bere práci těm nejohroženějším na trhu práce. EET šmíruje celý trh a data se dostávají bůhvíkomu. Ráda bych věřila, že data z EET jsou státem hlídána jako jaderná elektrárna, ale těžko říct, jestli komunisticko-socialistickou vládu tohle bude vůbec zajímat.
 
O slibovaném narovnání podnikatelského prostředí také nemůže být řeč, neboť EET platí jen pro restaurace a obchody. Ale pro pana Babiše, který je trestně stíhán za dotační podvod, jsou už i kritici EET a všichni voliči ODS podvodníci. EET taky už slušně rozdělilo společnost, komunisti musí závidět, že v dnešní době technologií jde třídní boj dělat mnohem rychleji a efektivněji. Ale brzy budou součástí koalice, tak třeba také přispějí nějakým super nápadem.
 
Obávám se, že se skutečně máme na co těšit. Komunisty nebo jejich podporovatele ze strany levicového hnutí ANO budou totiž zajímat úplně jiné věci. Komunisticko-byrokratické šrouby se teprve nyní budou moci naplno začít utahovat. Holt starý kozel se novým kouskům nenaučí a v bývalém režimu bylo Babišovi i komunistům líp. A chtějí, aby nám všem bylo zase taky líp. Tak hlavně rychle, milý pane Babiši, ať nic nezmeškáte.
 
A hořko-sladká třešnička na dortu?
 
Po fenomenálním úspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny a neméně fenomenálním úspěšném působení na pražském magistrátu končí v politice bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Člověk, který z ekologické, víceméně liberální strany, udělal nevolitelnou odnož neomarxistického hnutí. Člověk, který je přímo zodpovědný za zoufalý stav výstavby nových bytů v Praze a tím i neúnosných nájmů, který je zodpovědný za blokování dostavby páteřních komunikací, za nesmyslné umrtvování průjezdnosti komunikací a tím i nekonečných kolon a mnoho dalších lahůdek. Jistě nad jeho odchodem budeme všichni v Praze plakat.
 
Ach jo. Jednoho neomarxistu vyhodíte oknem a komunisti vám vlezou do vlády dveřmi. Naše republika si komunistický holding fakt nezaslouží!
 
Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP