20. února 2018

Babiš chce a musí zůstat hlavou té své chobotnice

(FORUM 24) Místopředsedkyně Občanské demokratické strany Alexandra Udženija je první ženou strany. Nejen kvůli své funkci, ale také díky tomu, že na sebe upozorňuje vystoupeními, ve kterých často komentuje jak celostátní, tak také komunální politiku. V rozhovoru pro FORUM 24 výrazná politička hovoří o nepřípustnosti spolupráce ODS s hnutím ANO, důvodům, proč Andrej Babiš nepřipustí nikoho jiného za premiéra, o současné dopravní situaci v hlavním městě nebo o tom, jak je v současnosti pro politika důležitá mediální vizibilita.

Paní místopředsedkyně, v současnosti se hodně mluví o dopravní situaci v Praze, při jejímž řešení evidentně selhává především magistrát. Jak to jako zastupitelka vnímáte a co je třeba udělat pro urychlenou změnu?

Každý Pražák vidí, jak vážné jsou problémy v pražské dopravě. Vždyť ty permanentní zácpy, zavřené ulice nebo stanice metra, chaotické změny linek MHD a zřícené lávky a mosty na zhroucení zásadně snižují kvalitu života nás všech. A to přitom Praha není metropole nějaké rozvojové země po třiceti letech hospodářské krize. Jsme šestý nejbohatší region v EU, prakticky jedno z nejlepších míst k životu na světě. A ve vedení tu máme lidi, kteří nedokážou uhlídat už ani běžný provoz města. Natož aby byli schopni vážně plánovat jeho další rozvoj a případně do něj ještě i investovat. Změna je nutná, ale můžou ji přinést jedině volby.

Vypadá to, že za chvíli bude cesta z jednoho konce Prahy na druhý nemožnou záležitostí, je to neodvratné, nebo se dá zasáhnout?

Praha nemá dokončený okruh, takže velká část řidičů při cestě z jihu na sever a obráceně projíždí centrem po magistrále. To samozřejmě není ideální řešení, ale představa radní Kolínské ze Zelených, že se situace zlepší dalšími bariérami pro auta, mi připadá opravdu k neuvěření. Ani se nedivím, že to primátorka Krnáčová nakonec stopla, protože by to byl jen další průšvih celé té jejich zeleno-aktivistické dopravní politiky. Nejdřív je přece nutné urychleně dostavět pražský a městský okruh, pak je možné zklidňovat magistrálu. Ne obráceně.

Věříte, že v komunálních volbách ukáže ODS stoupající volební potenciál a bude bojovat třeba i o post primátora? Pokud ano, lákalo by vás převzít tuto funkci?

Doufám, že ano, a jsem připravená pro to udělat maximum. Ale na rozhodnutí o tom, kdo ODS povede do podzimních voleb v Praze, je ještě čas. Já mám z dřívějška zkušenosti pražské radní a teď i šéfky zastupitelského klubu. Myslím, že jsem pro město odvedla slušnou práci a určitě mám ambici z takové úrovně chod hlavního města dál pozitivně ovlivňovat.

Situace ohledně sestavení nové vlády se neustále komplikuje, kde je, podle vás, řešení? Je to třeba výměna Andreje Babiše jako premiéra za jiného člena hnutí ANO?

Pochybuji, že by na takovou výměnu Andrej Babiš přistoupil. To by přece předal velkou část moci, kvůli které do politiky šel. Babiš chce a musí zůstat hlavou té své chobotnice. Proto teď taky s pomocí prezidenta, komunistů, SPD a svých médií hraje špinavou hru proti demokratickým stranám. Líčí je jako viníky krize při sestavování vlády a snaží se je tak zlomit. Asi osvědčená metoda z minulého režimu. Je mi líto, že to například kolegové ze STAN neustáli.

Z rozhovoru, který jste poskytla Mladé frontě DNES, byla vytažena pasáž, kde jste připustila vládní spolupráci s hnutím ANO, což není zcela v souladu s prohlášeními Petra Fialy. Jaký je tedy skutečný postoj ODS?

To bylo spíš o titulku, kdo četl celý rozhovor, ten pochopil. Ale doplním, že ODS od spolupráce s hnutím ANO dělí obrovský programový příkop. Žádné mosty přes něj nevedly a nevedou. Navrhli jsme ve sněmovně snížení daní, hnutí ANO to nepodpořilo. Navrhli jsme zrušit EET, hnutí ANO to zamítlo. Navrhli jsme uzákonit 2 % HDP na obranu, zase to odmítli. A minulý týden dokonce dala Babišova vláda v demisi palec nahoru pro přihlášku do fiskálního paktu EU. Ten jsme my odmítli už v roce 2011, protože nechceme Českou republiku vtahovat do dluhového souručenství.

Poslední dobou jste častěji vidět v médiích, považujete to za důležité pro politický úspěch ODS, potažmo vás osobně?

Politici potřebují média, média potřebují politiky. A demokracie potřebuje obojí. Úspěch se ale v politice nedostaví rozdáváním pěkných rozhovorů. Lidé za vámi musejí vidět skutečnou práci a nejen slova. Proto mě taky tolik baví komunální politika.

Proč jste se najednou stala častým hostem pořadů Jaromíra Soukupa? Přichází pozvání z TV Barrandov pouze vám, nebo jde o vaší osobní iniciativu?

Ta pozvání z Barrandova chodí standardně na tiskové oddělení ODS, takže to není nějaký můj soukromý rybníček. Ale bez mučení přiznávám, že mi ta občas trochu vzrušenější atmosféra na Barrandově docela sedne. Když mě pozvou do ČT, tak jdu, když mě pozvou na TV Barrandov, tak jdu. Když mě požádáte o rozhovor, ráda vám ho poskytnu. Vy novináři děláte svou práci, já zase svou.

Jaké jsou nejaktuálnější priority Občanské demokratické strany a vás osobně?

Pro letošní rok mám jedno velké přání. Dát v Praze dohromady dobrou partu lidí, se kterými by se nám podařilo vyhrát komunální volby. V tom se moje priority protínají s prioritami ODS. Trochu se tím zase vracím na začátek rozhovoru, ale myslím si, že a při tom marasmu v Praze má ODS povinnost se do vedení města vrátit.

(Autor: Vilém Besser)

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí