7. prosince 2017

Musíme hájit národní zájmy a bezpečnost občanů. Kvóty nic neřeší

(www.ods.cz) Komentář k rozhodnutí Evropské komise žalovat Českou republiku kvůli neplnění evropských migračních kvót.

„Evropská komise si dál podřezává větev. Místo přijetí tvrdých opatření, řešení migrace a jejích příčin se neefektivně zaměřuje pouze na její důsledky. Kvóty nic neřeší a my je odmítáme i za cenu pokuty. Je naší povinností bez váhání hájit národní zájmy a v první řadě bezpečnost občanů,“ uvedla 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Proti povinným kvótám na uprchlíky se musíme důsledně bránit jak před soudem, tak jednáním s Evropskou komisí. Po dnešním rozhodnutí komise se ukazuje jako prozíravá moje včerejší aktivita na Výboru pro evropské záležitosti, kde jsem inicioval vznik podvýboru pro evropskou migraci. Doufám, že po dnešní zkušenosti najde podporu i u ostatních členů výboru a vznikne. Tlaku ze strany EU budeme v souvislosti s migrační krizí čelit i v budoucnu, pravděpodobně nebude vážnější a důležitější téma. Podvýbor pro evropskou migraci může být silnou platformou, kde budeme formulovat naše národní zájmy a bránit se tlaku evropských institucí,“ dodal poslanec a člen výboru pro evropské záležitosti Jan Skopeček.
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí