16. června 2016

ODS považuje nové podmínky pronájmu Škodova paláce za optickou a mediální slevu. Budoucnost to neřeší

Zastupitelský klub Občanské demokratické strany považuje kroky koalice v oblasti změny podmínek pronájmu Škodova paláce za nekoncepční a nepromyšlené. Praha ztratí opční právo na odkup, nájemní smlouva se má prodloužit o rok a půl a nájem bude místo v korunách platit v eurech.

Primátorka Adriana Krnáčová prezentovala novou smlouvu jako svojí velkou výhru, zásadní fakta však zamlčela. Její hlavním argumentem je, že pronajímatel sleví Praze 860 milionů korun. Nicméně zapomněla dodat několik podstatných ekonomických faktů:

1. Nájem se už nebude platit v korunách ale v eurech. V důsledku neustálých intervencí ČNB to znamená, že není zcela možné určit, kolik Praha bude za pronájem vlastně platit a ani kolik ušetří.

2. Praha za nově nastavené slevy ztratí například opční právo na odkup, což zvyšuje nejistotu do budoucna.

3. Nájemní smlouva bude prodloužena o 18 měsíců.

4. Uvažuje se o několika variantách výstavby nové budovy. Otázka zní, jestli nebude v konečném řešení dražší, než eventuální odkup Škodova paláce, kterého se Praha vzdáním se opčního práva de facto zříká.

„Zrušení opčního práva ve chvíli, kdy primátorka neříká, kam se na konci nájmu přesunou všichni úředníci, jde zcela proti zájmům Prahy. Koalice jedná zmateně a bez dlouhodobé vize, pouze tvrdí, že Praze šetří peníze, optické slevy na nájmu jsou však „vykoupeny“ mnoha ústupky v smlouvě. Jde tedy pouze o mediální slevu a v dlouhodobém horizontu nám všem zadělávají na obrovské problémy,“ dodává předsedkyně klubu zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení