3. června 2015

Babiš neumí řídit ministerstvo

Filip Humplík je předsedou pražské ODS a mluví se o něm jako o nadějné osobnosti demokratické pravice. Je také členem pražského zastupitelstva a častý kritik Adriany Krnáčové. Zatím nebyly příliš slyšet jeho názory na celostátní politiku. Proto s ním přinášíme rozhovor.

 
Je zajímavé, že mimo jiné oceňuje ostře kritizovanou vládu Petra Nečase. Nikoli ovšem Nečasovu aféru. Jak se díváte na kauzu Nagyová? Jaký byl podle vás Nečas premiér?
 
Umělecký dojem Nečasovy vlády si bez debat zaslouží čtyřku, za obsah bych jí ale klidně dal jedna minus. Je třeba si uvědomit, že díky vládě Petra Nečase prošla Česká republika nejhorší ekonomickou krizí od dob Velké recese s jednou z nejnižších nezaměstnaností v Evropě, společně s ČNB byla udržena cenová stabilita, a i když samozřejmě docházelo k růstu zadlužení, pořád je na tom Česká republika v evropském srovnání relativně dobře. Jsem přesvědčen, že současná vláda by stejnou ekonomickou krizi zvládla mnohem hůře.
Kauza Nagyová je součástí toho uměleckého dojmu, jemuž bych dal čtyřku. Petr Nečas pro mnoho lidí i pro mne představoval naději, ale svým postupem v této věci bohužel velmi zklamal asi nejen mne. A jako premiér i předseda ODS proto selhal. Očividné ale je, že dva roky po zásahu zatím policie a státní zástupci předložili žalostně málo.
 
 
Jak hodnotíte postoj většiny hlavních médií, které volají po potrestání Jany Nagyové?
 
Nejsem si vědom, že by existovala nějaká mediální většina, která by volala “po potrestání”. Samozřejmě se objevilo pár vyhrocených komentářů, ale tak je to při každé zásadní události. Důležité je počkat na definitivní verdikt soudu. Nemám pocit, že byl prvoinstanční verdikt nějak nestandardní, jak někteří komentátoři naznačují. Na druhou stranu si pamatuji hlasitá oznámení o nalezených stovkách milionů v hotovosti a kilech zlata. Kde tedy jsou? Zatím známe jen spoustu odposlechů žárlivé milenky premiéra.
 
 
Jako pražský zastupitel sledujete chování primátorky Adriany Krnáčové. Jak hodnotíte její výkon funkce. Myslíte si, že ve své pozici vydrží?
 
Adriana Krnáčová svou funkci manažersky nezvládá a je to vidět jak na jejich konkrétních krocích, tak na způsobu vystupování. Pořád je to ale dáma, tak se zdržím dalších komentářů. Ve své funkci vydrží tak dlouho, jak si to budou přát Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka.
 
 
Co si myslíte o jejím postupu v kauze Copa Retail, který ji už málem stál židli?
 
Výběr právníků pro Prahu dobře dokmentuje její manažerské limity. První kancelář, která se věci dlouhodobě věnovala, odvolala, aniž by se s ní sešla po schůzce s protistranou. Následně vybrala kancelář doporučenou Copa Retail. To se ale zjistilo jen díky jejímu ukliknutí v e-mailu. Takže bylo vypsáno standardní výběrové řízení. Ale vítězná kancelář (už třetí během několika týdnů) se jí zřejmě nehodila, přestože pro magistrát poslední 2 roky běžně pracuje. Takže jí mediálně před první schůzkou očernila v tisku. Výsledkem je, že dnešní (3. 6.) stání muselo být odročeno na září, protože Prahu nemá kdo zastupovat. Je to neschopnost, nebo zlý úmysl?
 
 
Je hnutí ANO v pražském zastupitelstvu konstruktivní silou? Umíte si představit, že jste s nimi v koalici?
 
Bohužel za devět měsíců na magistrátu kolegové z ANO naprosto nic nepředvedli. Nevíme ani, co chtějí s Prahou dělat. A koalice ODS – ANO dnes rozhodně není na pořadu dne. Koalice na celostátní i komunální úrovni jsou ovšem součástí zastupitelské demokracie a nechci předem nějakou kategoricky vyloučit, pochopitelně kromě spojení s KSČM. Vždy jde ale o programové priority a možnost jejich prosazení.
 
 
Jak vůbec hodnotíte celé působení Andreje Babiše na české politické scéně. Jaké představuje riziko pro liberální stát?
 
Andrej Babiš přišel do politiky s aureolou odborníka a miliardáře, který konečně bude řídit dobře stát. Očividně dokázal vybudovat velké podnikatelské impérium, ale jako politik je jen prázdným populistou. Jako ministr financí ukazuje, že kromě pár frází o karuselech a zlodějích ve skutečnosti vůbec ministerstvo řídit neumí. Jeho střet zájmů je obrovský. Každý den dělá kroky, kvůli kterým by ještě před dvěma lety musel každý ministr okamžitě rezignovat. Výběr daní je i přes meziroční čtyřprocentní ekonomický růst nižší, často se přizná, že “jen tak plácal”, případně na sněmu starostů řekne, že rozpočtovému určení daní nerozumí. Riziko pro liberální stát představuje každá přehnaná koncentrace moci, u Babiše je ale v polistopadové historii nevídaná.
 
 
Jak bychom se měli postavit nástupu oligarchie?
 
Stačí být svobodný, vnímat, kdo a proč některé informace říká, a především si zachovat vlastní úsudek. Role politiků musí spočívat v tom, že budou představovat pozitivní alternativu. Upozorňovat na zneužívání moci ze strany Andreje Babiše nestačí.
 
 
Do jaké míry máme svobodná média?
 
Určitě méně svobodná než před pěti lety. Bývalé seriózní deníky LN a MfD se chtě nechtě občas stávají nástrojem politického boje, což nemění nic na tom, že v nich pracuje pořád mnoho kvalitních novinářů. Naštěstí si trh jako obvykle poradil a vznikla nová média. Andreji Babišovi můžeme vlastně poděkovat za vznik kvalitních periodik jako Reportér, Dotyk, Týdeník Echo 24 či Svobodné fórum.
 
 
Domníváte se, že ODS nese zodpovědnost za změnu politických poměrů a úpadek vlivu tradiční pravice?
 
Vláda ODS a TOP 09 rozhodně nese podíl na tom, že občané žádali změnu a přestup do opozice byl nevyhnutelný, ale takto se unaví každá politická reprezentace a je vystřídána někým jiným. Za vznik Andreje Babiše jako politika ale může pouze Andrej Babiš a jeho touha po moci. Nezapomínejme, že posledních 20 let byl součástí tohoto systému, přítelem Stanislava Grosse a dalších politiků. A byl jedním z tvůrců toho systému, který tak rád kritizuje.
 
 
Umíte si představit nějakou formu integrace či hlubšího spojenectví s TOP 09? Jak spolupracuje vaše strana s TOP 09 na pražské úrovni?
 
V Praze jsme s TOP 09 společně v opozici, čili spolu samozřejmě jednáme a své kroky v rámci zastupitelstva do určité míry koordinujeme, ovšem konkrétně v Praze prožívá TOP 09 stále ještě trošku povolební kocovinu, což občas některé společné kroky v minulosti komplikovalo. Spolupráce probíhá i na celostátní úrovni ve Sněmovně, ale o nějakém fúzování je předčasné mluvit. Případné společné kandidátky v krajských volbách jsou čistě v gesci jednotlivých krajů.
 
 
Myslíte si, že by někdy v budoucnu mohla vzniknout široká koalice demokratických politických sil proti populistickému hnutí Andreje Babiše a k návratu k liberálnímu kurzu České republiky?
 
Tato hypotetická koalice by musela logicky spíše dříve než později skončit neúspěchem kvůli své vnitřní rozdílnosti a nekompatibilitě, navíc podle mého názoru se spojenectví mají vždy tvořit pro něco, ne proti někomu.
 
 
Má podle vás ODS energii k novému vzestupu? Je zřejmé, že ji vzhledem k politické situaci opustili movití sponzoři.
 
Určitě má, kdybych tomu nevěřil, tak hned zítra rezignuji a nebudu zbytečně plýtvat svým časem. Jako opoziční strana není ODS samozřejmě tak atraktivní pro dárce jako vládní strany, ale bohatě si tento fakt vynahrazuje štědrostí vlastních členů, kterým na ODS záleží a po stokorunách a tisícikorunách přispěli na naše transparentní konto za 8 měsíců přes 6 milionů korun. Podobně úspěšnou sbírku mezi vlastními členy neměla jakákoliv jiná strana.
 
(Autor: Pavel Šafr)




Filip Humplík

předseda regionálního sdružení