18. září 2014

Začátek konce Ústavu pro studium totalitních režimů

Dnešní odvolání Petera Rendeka považuje zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavel Žáček za vtahování Úřadu do předvolebního boje a za útok na samu podstatu ÚSTR.

Dnešního dne byl odvolán ředitel odboru informatiky a digitalizace ÚSTR Peter Rendek. Tento krok kritizuje zakladatel ÚSTR Pavel Žáček. Podle něj se jedná o dokončení personální čistky a o pokračování útoku na samu podstatu ÚSTR, neboť odvolání klíčového pracovníka může ohrozit systém práce v oblasti digitalizace, včetně naplňování zákona o třetím odboji.

„Vedení ÚSTR se asi zbláznilo. Opět se snaží ÚSTR vtáhnout do předvolebního boje a věcnou problematiku politizovat,“ říká Pavel Žáček, zakladatel ÚSTR.

Vedení ÚSTR se ve spolupráci s některými členy Rady ÚSTR – zejména Michalem Uhlem – aktivně snaží zničit vlastní instituci. „Vedení ÚSTR prosazuje u ministerstva vnitra a v parlamentu změnu zákona, kterým byl ÚSTR zřízen, a oddělit od něj Archiv bezpečnostních složek. To by znamenalo de facto zánik ÚSTR jako instituce historické paměti, o což mnozí včetně některých členů Rady ÚSTR již léta usilují,“ dodává Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

kandidát ODS do Senátu