20. října 2013

Ředitel ÚPN tvrdí, že má dokumenty potvrzující, že Andrej Babiš je oprávněně evidovaným agentem STB

Nové informace slovenského deníku SME zesilují podezření, že Andrej Babiš spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Mají potvrzovat, že se měl přímo podílet na jejích operacích. Ředitel slovenského Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák tvrdí, že dokumenty, které soudu předložil, potvrzují, že Andrej Babiš je oprávněně evidovaný jako agent StB s krycím jménem Bureš.

Tato podezření mohl Andrej Babiš ještě před volbami vyvrátit u soudu. Tam se nedostavil on ani jeho tři svědci a dosáhl tak odročení soudu až na leden 2014, ale to již bude v České republice po volbách.

Vzhledem k tomu chci zdůraznit, že Občanská demokratická strana nebude v žádném případě spolupracovat s hnutím, které reprezentuje člověk vyhýbající se soudu, člověk, který díky kontaktům na ČSSD a jejího tehdejšího premiéra Stanislava Grosse ze zákulisí ovlivňoval českou politiku. S obavami pozoruji také vývoj na české mediální scéně, kde listy vlastněné Andrejem Babišem o jeho minulosti neinformují, pravděpodobně proto, že nesmějí. Je před volbami a již funguje cenzura nebo autocenzura a dosavadní svoboda slova je omezována. Andrej Babiš je rizikem pro zdravý vývoj demokratické společnosti v České republice.

Miroslava Němcová

členka strany
1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR