1. října 2013

ODS podporuje na premiérku Miroslavu Němcovou

Praha – ODS dnes představila volební kampaň, která se opírá o osobnosti superlídra ODS a jedničku pražské kandidátky Miroslavu Němcovou a dvojku pražské kandidátky, docenta Bohuslava Svobodu. Právě Miroslava Němcová ve svém projevu zdůraznila, že následující volby rozhodnou o tom, kdo povede Českou republiku v příštích letech jako premiér a zároveň kdo vytvoří protiváhu proti expanzivní politice prezidenta Miloše Zemana.

„V prvé řadě musíme obhájit politický systém, založený na fungování demokratických stran,“ varovala Němcová před ohýbáním Ústavy prezidentem republiky, nástupem populistických stran vedených bývalými členy komunistické strany a hrozbou ústavní většiny socialistů právě s komunisty po těchto volbách. „Máme sílu na to, abychom obhajovali principy svobodné a demokratické společnosti. Je to naší povinností a smyslem existence Občanské demokratické strany,“ zdůraznila Němcová.

Tyto volby rozhodnou o tom, kdo jako premiér povede tuto zemi. A jeho osobnost rozhodne o tom, jakou pozici bude mít předseda vlády ve vztahu k prezidentovi země. „Zda bude jeho prodlouženou rukou, nebo zachová nezávislost svého úřadu. Zda to bude Parlament, který bude kontrolovat vládu tak, jak určuje Ústava naší země,“ řekla Němcová a varovala, že nikdo z ČSSD prezidentovi zdravou protiváhou nebude. „Bohuslav Sobotka bude premiérem pouze za předpokladu, že poslechne pokyny Hradu, které mu bude diktovat Michal Hašek,“ je přesvědčena Němcová.

Stejnou hrozbou je podle ní možnost, že se bude opakovat situace z minulých voleb, kdy do sněmovny postoupil marketingový projekt Věcí veřejných. „Nepřipustíme, aby se politiky a vlády nad námi ujali ti, kteří si myslí, že politika je dobrá firemní investice, že reklama nahradí program a že členskou základnu lze nahradit zaměstnanci,“ dodala Němcová s tím, že ODS si již s podobným jednorázovým produktem Věcí veřejných prsty popálila a rozhodně to nebude opakovat. „S nikým, kdo je faktickým pokračováním Věcí veřejných (ať se jmenuje ANO nebo jinak), do vlády nevstoupíme,“ uzavřela Němcová.

Docent Svoboda zdůraznil, že v Praze sestavila ODS zcela novou kandidátku, kde se za každého kandidáta dokáže plně zaručit. „Podařilo se nám v Praze rozloučit s řadou dlouholetých zákulisních hráčů – odešli, když pochopili, že jejich osobní zájmy již nepůjde v naší straně realizovat. Byl bych rád, kdyby si všichni dobře zapamatovali, do jakých politických uskupení tito lidé odcházejí,“ apeloval na voliče Svoboda a připomněl, že na pozitivní změny v pražské ODS reagovala TOP 09 rozbitím úspěšně fungující pravicové koalice na magistrátu a společně s pražskou sociální demokracií zastavila všechny ozdravné kroky, které byly v Praze v uplynulém roce a půl provedeny.

Na závěr svého projevu bývalý primátor Bohuslav Svoboda podpořil Miroslavu Němcovou na post budoucí premiérky České republiky: „V dobách rozbouřených by za kormidlem státu měl stát kormidelník znalý, zkušený a morálně nezpochybnitelný. Takový, který dokáže sjednotit posádku, který dokáže jasně vytyčit úkoly a který inspiruje k aktivitě a vede k úspěchu. V parlamentní demokracii je takovým kormidelníkem premiér, ne mocí opilý prezident. My, občanští demokraté, takového člověka máme. Je to dáma s velkým „D“, která svým životem a svou prací jasně dokázala, že by byla dobrou premiérkou. Žena, která si nikdy nezadala s různými zákulisními hráči, žena, která vždy stála pevně na svých hodnotách a principech a to i v době, kdy to pro ni nebylo politicky výhodné. Je to Miroslava Němcová. Zvolme ji naši premiérkou.“