10. července 2013

Vyjádření k rozhodnutí soudu ohledně zpřístupnění cesty na šumavský Modrý sloup

 
1. S rozsudkem soudu, kvůli kterému nemůže být od 15. července otevřena cesta na Modrý sloup, zásadně nesouhlasím a pevně věřím, že nový ministr životního prostředí udělá vše pro to, aby rozsudek zvrátil ve prospěch slušných lidí, skutečných milovníků přírody, kteří mají právo tradiční cestu ve vymezeném čase užívat.
 
2. Cesta na Modrý sloup je společným projektem Šumavského národního parku a Bavorského lesa. Cesta měla byt otevřena jen na 4 měsíce od 15. července. Zatímco bavorskému, také ohroženému tetřevovi to zjevně nevadí, našemu ano. Od 15. července mohou turisté po cestě na bavorské straně volně chodit. Bavorská strana bude otevřena, a česká nikoli. Jasně to ukazuje, že všem tzv. bojovníkům za přírodu nejde o tetřeva. Jasně tím vyjevují, jak si představují ochranu přírody. Jako místo obyčejným lidem zapovězené. Jako místo, kam smějí jen vyvolení, a běžní lidé nikoli. A to proto, že člověk není podle nich nic jiného než škůdce.
 
3. Cesta byla na dlouhá desetiletí uzavřena v roce 1948 rozhodnutím totalitních vlád. 15. července tento diktát mohl padnout. Nepadne.
 
4. Proti této logice budu bojovat vždy, ať budu, či nebudu ministrem nebo poslancem. Ale vždy budu ochránce přírody, nikoli ekologista, co si na milovníka přírody jen hraje.
Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany
ministr životního prostředí