15. května 2013

Že nejsem obviněna, je náhoda

Dítě štěstěny. Kvůli dovolené jako jediná ze současných pražských radních není obviněna v souvislosti se smlouvou na pokračování předraženého projektu pražské Opencard. Dcera Ranka Peciče, přítele Václava Klause. Alexandra Udženija.

 

Ještě před dvěma a půl roky jste byla považována za spojenkyni Tomáše Hrdličky, kontroverzního pražského podnikatele. Jaký k němu máte vztah dnes? 

Proč se budeme bavit o lidech, kteří nemají žádnou funkci a kteří jsou možná nedůležití pro fungování našeho města? 

Protože historie ODS nás poučila, že když lidé nemají funkci, ještě neznamená, že nemají moc. 

Říká se. 

Stává se. 

Možná se stávalo. (smích) 

Tak jaký máte k panu Hrdličkovi vztah? 

Opravdu jsem se s ním strašně dlouho neviděla. A když se s někým dlouho nevidíte, znamená to, že tam není vztah žádný. Opravdu žádný vztah.

Proč se ptám: údajně to je právě on, kdo spolu s Borisem Šťastným a Milanem Richterem touží po nové pražské koalici ODS s ČSSD. Máte takové indicie? 

Myslím, že zrovna těmto pánům se honí v hlavě různé kombinace, jak by mohli znovu získat nějaký vliv. Je to možné a do hlav jim nevidím. Tyto věci považuji za intriky a "jedna paní povídala". Jedinou možnou koalicí, která je dobrá pro Prahu i Pražany, je koalice Nečasovo-Svobodovy ODS s TOP 09. Pokud má někdo jiné plány a chce je zrealizovat, ať to udělá, ale je to poškozující pro Prahu. A musí to udělat tak, že bude mít dostatečné množství hlasů. 

Vy jako současní radní těmto spekulacím nahráváte, když vyplouvají informace, že se vaše ODS s TOP 09 příliš nekamarádí. 

Nejsme parta přátel, abychom si na všechno přitakávali. Pokud má někdo odlišný názor, tak to ještě přece neznamená konec světa a konec koalice. 

Tak jinak: pokládáte dnešní atmosféru mezi dvěma koaličními partnery v pražské radě za pozitivní?
 

Pokládám ji za zcela standardní koalici rok a něco před volbami. 

ODS za poslední rok přišla o 12 procent členů, čím si to vysvětlujete? 

Fluktuace členů ve straně je zcela přirozený vývoj. Kdo může vědět, zda za rok za dva zase nepřibude 12 procent? Nevíme, jestli ten úbytek nastal z přesvědčení, z osobních důvodů, nebo zda jde o úbytek členů, kteří tam vůbec neměli být. Vy přece nemůžete nikoho donutit, aby ve straně zůstal, když třeba z osobních důvodů nechce nebo když se některé klientelistické sítě začínají zpřetrhávat i ti lidé v tom nevidí svoji realizaci... 

A co ti, kteří odcházejí, protože jim ODS už leze na nervy a nejsou s ní spokojeni? Kde je nějaká zpětná vazba? 

Jak říkám, není to nic, nad čím bychom měli jásat. Myslím si, že ODS je třeba zatraktivnit pro mladé lidi, čeká nás spousta práce, ale není to nemožné. A když někdo nemůže skousnout třeba růst daní v rámci rozpočtových opatření... 

Myslím, že by lidé skousli zvýšení daní, kdyby věděli, že se posléze ty daně nerozkradou. Dává
 ODS nějakou jistotu, že to tak bude? Že Prahu nebudou ovládat žádní Hrdličkové, Janouškové atd.? 

Máme předsedu Petra Nečase. Vnímám ho jako čistého, transparentního muže, on neudělal jednu jedinou věc, kterou by si tuto důvěru poškodil. Proč tedy má mít někdo pocit, že když se zvýší daně, tak to někdo rozkrade? Vždyť Petr Nečas ukázal, že není svázán s žádnými takovými klientelistickými sítěmi, které jsou napříč politickými stranami. 

Máme Petra Nečase a kolik nás stála Opencard? 

Opencard nás stála hodně, ale to je minulost. Dneska je primátorem Bohuslav Svoboda, který nastoluje stejně transparentní přístup jako Petr Nečas. I ODS pochopila, že se musí ubírat jiným směrem. Mirek Topolánek tu ODS trochu zmrzačil: vyslovil jako první slovo kmotr a velrybář, ale neřekl ani slovo o tom, co s tím bude dělat a jak bude bojovat, aby to utnul. A neřekl hlavně tu nejdůležitější věc: tohle, co je v ODS, je napříč politickými stranami, ať se nikdo netváří, že je to jenom v ódéesce! Petr Nečas s tím bojuje - podívejte, odcházejí lidé v Ústí i v Praze... 

A pak tady máme kolibříka Janouška s mazánkem Bémem, který se do ODS vrátil, že? 

Ale když máte místní sdružení, tak nemůžete direktivně... Není za to odpovědné vedení regionu ani Udženija, je za to odpovědná Praha 6, která Pavla Béma přijala. 

Pavel Bém byl odejit z ODS po zveřejnění odposlechů, ze kterých bylo jasné, že Prahu s ním řídí Janoušek. A teď - aniž by se cokoliv na těch odposleších změnilo - je mazánek přijat zpátky a neslyším, že by řval někdo jiný než novináři. Všichni jste v klidu. Není to divné? 

Není to divné. Proč mám řvát, když je za to odpovědná Praha 6? Až tady budete mít předsedu Prahy 6, pana Chalupu, tak se ho na to zeptejte. 

To je alibismus. Všichni víme, že čím výše je postavený člen strany, tím víc je jeho hlasu nasloucháno. A vy děláte mrtvé brouky. 

Neděláme. A myslím si, že nejvíc by měl zpytovat svědomí Pavel Bém. To, co udělal, vypovídá něco o něm, ne o ODS. 

Budete se divit, ale o ODS taky. 

Já si to nemyslím. Musíte se ptát, proč to ta buňka udělala, jaké má k tomu důvody... 

Ale já bych čekala, že se bude ptát vedení ODS! Vždyť buňka ODS na Praze 6 spoluvytváří celou pražskou ODS, a ta je pro vás klíčová. 

Já chápu, co tím chcete říct. A jsem přesvědčená, že vy zase rozumíte mně, co chci říct. 

Nerozumím tomu, proč vedení ODS nevystoupí a neřekne, že krok Prahy 6 je nestoudný, že se od něj distancují, že lidé jako Pavel Bém do ODS nepatří a že je to ostuda. Co myslíte? 

Až si to přečtou, třeba to udělají. 

Všichni vaši kolegové z pražské rady jsou vyšetřováni kvůli kauze Opencard. Vy ne, protože jste nebyla na osudném jednání kvůli dovolené. To se vám asi dost ulevilo, ne? 

Ani ne. Kdybych na té radě byla, taky bych hlasovala pro. Ten návrh měl všechny náležitosti, které mají jakékoliv jiné návrhy... 

Je to tedy čirá náhoda, že nejste mezi obviněnými? 

Přesně tak. Je to náhoda. 

Ovlivňuje atmosféru jednání v radě to, že až na vás jsou všichni obviněni? 

Samozřejmě ovlivňuje. Všichni jsou ještě obezřetnější, když mají nějaké otazníky, ptají se ještě víc. Ale jinak je to spíš naopak - tohle obvinění pražskou koalici stmelilo. 

Policie radním vyčítá, že vybrali firmu Haggues bez řádného řízení - přestože existují i jiné IT firmy, které by zakázku zvládly. Pokud to tak je, proč výběrové řízení neproběhlo? 

Ale ono to tak není. Pokud máte firmu, která má všechny licence, která to vyvíjela, která to dělá, nechápu, jak by to mohl dělat někdo jiný. 

A proč nevypsat klasické výběrové řízení, ve kterém se to jasně ukáže? 

Pokud máte právní posudek, který potvrdí právní odbor hlavního města, potvrdí to ředitel odboru, kterého se to týká, tak... 

Proč jste si nenechali udělat dva právní posudky? 

To není zákonná povinnost, navíc to stojí peníze, trvá to nějakou dobu, a jestli tady byla časová tíseň, že by několik tisíc karet bylo bez funkcí, tak se samozřejmě udělalo to, co se udělat muselo. 

Jak čtete zákulisí této obžaloby? 

(smích) Už jsem se zmiňovala o klientelistických sítích, které jdou napříč stranami. A jsou tu věci, které se začaly dělat úplně jinak, než jak se dělaly dříve. Ušetřilo se 300 milionů a samozřejmě, že to asi někomu vadí. Čili myslím, že se usilovně hledá maličká skulinka, kde kterýkoliv radní udělá chybičku nebo domnělou chybičku, které se někdo může chytnout. Nesmím se k tomu teď vyjadřovat, ale mám o celkovém postupu i o lidech, kteří to vyšetřovali a kteří mají ty případy teď v ruce, velké pochybnosti. 

Rozumím tomu dobře, že mluvíte o policistech? 

Celkově. 

Jste ráda, že pánové Šťastný a Richter odešli z pražského zastupitelstva? 

Řeknu vám to takhle: dva kluci z Prahy 10 odešli a dva kluci z Prahy 10 jdou na jejich místa. 

Chcete říci, že jsou stejní? 

To říkáte vy, ale na některých věcech se shodneme (smích). Beru to jako nový zoufalý komplot na oslabení pražské ODS, to je všechno. Já za tím nic jiného nevidím. 

Jaký další krok očekáváte od pánů Šťastného a Richtera? 

Já už od nich nečekám nic. Oni se nezmění. Podívejte, pro mě je nejdůležitější, abych lidem ukázala, co jsem já udělala a dělám. Je tady hotový bazén Šutka, udělal se portál nemovitostí, kde visí všechno, co se prodává, a každý se k tomu dostane. Je tady rozklikávací rozpočet. Je tady podpora podnikání - to je přece důležité. Ne to, jestli támhle nějaký Richter nebo nějaký Šťastný něco říkají. Oni nemají tu každodenní odpovědnost a jenom intrikují. 

(Autor: Barbora Tachecí)

Aleksandra Udženija

předsedkyně oblastního sdružení
zastupitelka
uvolněná radní statutárního města