19. dubna 2013

sKarta je mrtvá. Zrušíme ji klidně s opozicí, zní z ODS

"Pokud vždy bývalý ministr Drábek říkal, že to nic nebude stát: když máte dostat sKartu, dostanete od úřadu práce dopis, že si ji máte zajistit, pak druhý, že si ji máte vyzvednout. Jen na poštovném zaplatil stát - pokud máme vydáno 280 tisíc sKaret - 560 milionů korun," říká poslankyně Lenka Kohoutová.

 

O tom, že sKartu plánuje ministerstvo práce pro všechny, jste věděli od počátku. V čem se tedy cítíte podvedeni? 

My jsme od začátku věděli, že ministerstvo chce zavést jakýsi průkaz, s tím jsme nikdy neměli problém. Ale netušili jsme, že průkaz a jeho údaje budou chodit přes bankovní dům. Nechápu, proč by měly moje údaje jít do České spořitelny, když nechci využívat sKartu jako platební.

Podvod podle nás tkví také v tom, že se nejedná o žádný identifikátor: jinak by sKarta měla mít minimálně kromě jména i rodné číslo nebo bydliště, prostě něco, podle čeho člověka rozeznám. Na kartě je pouze jméno, číslo platební karty a čip, o kterém ministerstvo říká, že kvůli němu je karta nákladná a že čip má nejrůznější identifikační funkce, ale přitom čip neumí nikdo z resortu práce přečíst.

A díky těmto kartám se mělo kontrolovat zneužívání dávek, především režim hmotné nouze. Ty karty to ale neumějí.

 

A na onom čipu jsou nějaké informace? 

Podle mě nikoliv. Pokud tam nějaké údaje jsou, umí je přečíst jen Česká spořitelna.

 

Ani Úřad práce? 

Ne. Kdybychom chtěli umět tuto kartu jakkoliv načíst, museli bychom nakoupit čtečky. Paní ministryně někde udávala jako náklad částku sto milionů korun, které by stát musel příští rok vydat.

 

Chystáte se prohlasovat zrušení sKarty společně s opozicí? Ve sněmovně leží senátní návrh na její zrušení... 

Teď nedokážu přesně říct, kterým legislativním postupem to prohlasujeme. Nicméně sKarty jsou podle mě už mrtvým projektem a mají se ukončit co nejdříve. Nevím, jestli přijmeme senátní návrh, ve kterém vidím pár drobností na opravu, nebo se umoudří paní ministryně a navrhne sama, aby se zrušily. Nebo jestli v rámci koalice uděláme poslanecký návrh.

 

Poslanecký návrh se už rodí? 

Určitě o něm mluvíme jako o alternativě, kdyby paní ministryně tuto změnu nepodala. Diskutujeme prostě o tom, jakým způsobem je ukončit.

 

Nevyhodí se ale opravdu oknem peníze, které na projekt stát už vydal? Mluvila jste o půlmiliardě jen za dopisy... 

Předseda TOP 09 Schwarzenberg mluvil o miliardách vyhozených oknem. Není ale lepší zastavit to dřív než později? Projekt běží rok a ještě se ani pořádně nerozjel, nedokázali jsme ho zavést ani z padesáti procent.

Teprve v průběhu jsme se dozvěděli, že systém na kontrolu umí jediná firma, ID Tax, dříve firma pana Drábka a pana Šišky, kterou prodali - a nakonec ani tato firma to kontrolovat neumí.

 

Co politické důsledky - pokud se koalice není schopna domluvit a jedna z koaličních stran, tedy vy, bude hlasovat s opozicí? Existuje ještě dál koalice? 

Každý rozumný partner si musí uvědomit, že nelze jít jen cestou nátlaku. To nejde ani v manželství, ani v běžném pracovním vztahu. A když jeden udělá chybu, měl by ji uznat. Ministerstvo práce dříve šlo jen cestou nátlaku.

 

Když to shrnu: z vašeho pohledu sKarta končí a je jedno, zda s TOP 09, nebo bez ní. Je to tak? 

Za mě stoprocentně.

 

(Autor: Jan Němec)

Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR