28. března 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla senátorka Daniela Filipiová.

 


Jan RICHTER, moderátor:

Mezi ODS TOP 09 vypukl spor o karty sociálních systémů, takzvané sKarty. Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnes prohlásil, že by měl celý projekt skončit, což by podle něj minimalizovalo finanční, věcné i politické náklady. S tím ale nesouhlasí místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, podle nějž je Petr Nečas v křeči předsedy strany, který je na odpis. 



Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/ (záznam): 

Pokud se zeptáte skutečných terénních pracovníků v sociálních službách, nikoliv pana Krásy, tak vám řeknou, že sKarty jsou užitečná věc. Určitě nemá žádný smysl je zastavit. Možná má smysl trochu přibrzdit, učinit je více dobrovolnými. 



Jan RICHTER, moderátor:

Já teď ve vysílání vítám senátorku ODS a členku senátní komise pro zdravotnictví a sociální politiku Danielu Filipiovou. Dobrý večer. 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:

Dobrý večer. 



Jan RICHTER, moderátor:

Paní senátorko, vy jste v principu souhlasila s projektem sKaret. Jak teď vnímáte názor premiéra a předsedy vaší strany, že by sKarty měly skončit? 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:

Ono to, co se z nich stalo, tak skutečně teď je třeba najít řešení, které bude jaksi minimalizovat škody finanční a i mezi lidmi. Ten projekt jako takový, když vezmu tu ideu, tak vůbec není špatný, protože převádět dávky bezhotovostním stykem, tak je samozřejmě lepší, protože je potřeba si uvědomit, že stát obrovskou část peněz, které jsou určeny na sociální dávky, tak z toho dává vlastně poště. To něco stojí, vyplnit vlastně jakoby tu složenku a zaslat to, myslím, že to je cirka 50 korun, takže samozřejmě tenhle systém byl dobrý, ale je třeba si uvědomit, že ne všichni handicapovaní, eventuálně staří lidé jsou schopni nebo u těch starších lidí je v podstatě taková negramotnost, jestli se mohu vyjádřit v právě v tom bezhotovostním kontaktu s bankou, vybírání z bankomatu, prostě na to nejsou zvyklí, nikdy to v životě nepoužívali, takže tam si myslím, že mělo opravdu nastoupit takové to pozvolné dobrovolno. Co mi přišlo zvláštní, že vlastně pokud máte v nějaké bance účet, tak ale musíte zřizovat jiný účet. Myslím si, že to provedení úplně nebylo dobré. Pokud by se paní ministryni podařilo najít nějaké řešení, které by jaksi uspokojilo všechny, myslím si, že to je tedy náročná práce, ale já bych ty sKarty tak úplně neodpisovala a říkám, tu ideu, jako takovou, to provedení se nepovedlo. 



Jan RICHTER, moderátor:

Premiér Petr Nečas hovořil o minimalizování politických škod nebo nákladů, lépe řečeno. Myslíte, že by zrušení sKaret na popud premiéra a předsedy ODS mohlo vaší straně přinést větší podporu? 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:

Já si to nemyslím. Já osobně si myslím, že to je v podstatě z hlediska celé společnosti marginální problém, protože není to zase takové procento lidí a teď už vlastně je to udělané na fázi dobrovolnosti, takže ti, kteří to nechtěli, tak to odmítli. Co já vím, tak je to asi 230 tisíc lidí, kteří tu kartu mají. Netuším, jestli ji mají i jako platební kartu nebo jestli jim slouží jenom jako průkazka ZTP. To jsem jaksi nedohledala, jaký tam je poměr mezi tím. Já nevím, jestli by to napravilo škody. Já si myslím, že jaksi jsou závažnější témata z hlediska makroekonomického a co se týče celé České republiky jako takové, které jsou si myslím důležitější a výraznější. 



Jan RICHTER, moderátor:

Jak teď vidíte, paní senátorko situaci ve vládní koalici? Premiér a ministr financí si znovu vyměňují ostré výroky přes média. Jaká je tam teď atmosféra? 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:

Já nejsem členem vlády a nejsem poslankyní, takže já nejsem v přímém kontaktu s členy vlády, respektive vůbec s lidmi ve sněmovně, kde tedy to opravdu probíhá naostro. Ale to, co slyším, je potřeba si uvědomit, že výroky politiků do médií někdy bývají schválně vyhrocené, aby o to více zaujaly. Já se nedivím panu ministru Kalouskovi, že hájí ministryni ze své vlastní strany, to mi, myslím, přijde logické a vlastně i správné. Takže tam jaksi problém nevidím. Jaká je ta situace? Je potřeba si uvědomit, že se jakoby sčítají škody, volby máme, když se to tak řekne, coby dup, tak už asi takové zahřívací kolo. 



Jan RICHTER, moderátor:

Říká senátorka ODS Daniela Filipiová. Děkujeme a hezký večer. 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:

Hezký večer i vám, na shledanou. 

Ing. arch. Daniela Filipiová

senátorka PČR
místopředsedkyně oblastního sdružení