22. března 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla poslankyně Lenka Kohoutová.

Vladimír KROC, moderátor:


Jakou funkci by měly mít sKarty? Projekt pro výplatu sociálních dávek, který od začátku provázejí pochybnosti a který naráží na čím dál hlasitější kritiku i v rámci vládní koalice. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová se dnes snažila přesvědčit poslance, že karty by měly přinejmenším sloužit jako průkaz totožnosti příjemců dávek a zdravotně postižených osob. Tohle sněmovna na podnět opozice odmítla a vyzvala navíc, aby se karty dál nevydávaly, než bude projekt patřičně upraven. A než se vyjasní, jaké v něm dál bude figurovat hlavní partner Česká spořitelna. Ministryni ale zjevně tyto výhrady překvapují a pozastavila se například nad námitkami poslankyně Lenky Kohoutové, která byla sněmovní zpravodajkou k vládnímu návrhu sKaret a právě poslankyni Lenku Kohoutovou teď zdravím. Dobrý večer. 

 


Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:


Dobrý večer. 

 


Vladimír KROC, moderátor:

Podle ministryně mají být platby přes sKarty dobrovolné, povinně by ale měly sloužit jako průkaz totožnosti. Proč máte teď výhrady, když jste, jak ostatně tvrdí paní Müllerová, byla u toho, když se jednalo o tomto účelu karet? 

 


Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Já bych jenom upravila, že jsem byla zpravodajkou části sociální reformy, tím se vůbec nezříkám odpovědnosti, ale karty sociálních systémů jsou dotčeny ve všech zákonech, které se týkají výplat sociálních dávek. Já jsem byla jenom pouze u části, ale samozřejmě o tom vím a všechny jsem dojednávala, protože jsem byla v součinnosti v jednání na K6, které... 

 



Vladimír KROC, moderátor:


A pojďme k těm výhradám. 

 


Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:


Výhrady jsou o tom, že pokud máme identifikátor, který je s čipem pro výplatní kartu, i když neaktivován, tak je nesmírně drahý, to platí Česká spořitelna a mně konkrétně vadí to, že takovýto průkaz vydává Česká spořitelna a ne stát. Vadí mi, že stojí místo 5 nebo 10 korun 130 korun, i když nejsou jaksi /nesrozumitelné/, no, tak mě zajímá, jakým způsobem a proč vydává, jenom indikátor prostě Česká spořitelna. 


 

Vladimír KROC, moderátor:


A dá se říci, že podpora pro ten celý projekt opadá i v koaličních lavicích a že se váš pohled čím dál víc blíží tomu, jak se k těm sKartám staví opozice? 

 


Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:


No, jedna věc je to, co bylo slíbeno, že karta bude umět, jako je například kontrola dávek, které se dají zneužívat, jako že si někdo nekoupí to, co nemá nebo nezaplatí tam, kde nemá, což samozřejmě se míjí účinkem a nic takového se nezavedlo. A kdybychom aspoň věděli, že tohle to se teď někde jaksi řeší, ale neřeší a... 

 



Vladimír KROC, moderátor:


A myslíte, že to dojde tak daleko, že i koaliční poslanci budou jednotně žádat zrušení sKaret?

 

 

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:


Já se domnívám, že to v tom může vyústit. A já jsem dneska v parlamentu říkala, že je velmi důležité, aby paní ministryně zodpověděla na dotazy, proč ten identifikátor potřebujeme, když má stejné údaje jako je, jako jsou na občanském průkaze, že si nemáme říkat, že mají nějaké specifické číslo, podle kterého se v jednotce informačním systému ty lidi poznávají, to je blbost, tam je to především podle rodného čísla, jméno, rodné číslo, bydliště, to je základ. 

 


Vladimír KROC, moderátor:


Upozorňuje poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Díky moc, na shledanou. 

 


Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:


Na shledanou. 

Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR