23. února 2024

ČT: Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

(ČT 24) Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

Dva vrtulníky Mil Mi-24 dodala Česká republika v polovině února na Ukrajinu v souvislosti s tím, že do Česka naopak přišla náhrada starších strojů – nahrazují je helikoptéry americké platformy H-1 Viper (AH-1) a Venom (UH-1).

Podle ministryně obrany Jany Černochové to není nic nového, podobné to bylo u dalších „milů“ a také u dodávek nemodernizovaných tanků T-72. „Když přišlo prvních čtrnáct leopardů (…), tak jsme vždy měli hned možnost posílat naši těžkou techniku na Ukrajinu. Stejně to bylo s vrtulníky. Čekali jsme na dodávku dalších viperů a venomů,“ shrnula Jana Černochová.

Černochová zdůraznila, že na Ukrajinu zatím odcházejí pouze stroje T-72A, které neprošly modernizací. Modernizovanou verzi T-72M4CZ si česká armáda nechává. „Modernizované T-72 musíme mít. Cvičí na nich naši vojáci, cvičí na nich naše zálohy, jsou součástí těžké brigády, kterou budujeme,“ zdůraznila Jana Černochová. V budoucnu by se ovšem situace mohla změnit, to ale teprve tehdy, až bude v Česku dostatek strojů Leopard 2.

Ve středu po jednání vlády oznámil premiér Petr Fiala (ODS), že by ke stávajícím patnácti strojům mohlo Česko získat z Německa dalších patnáct jako kompenzaci za tanky odeslané na Ukrajinu a Berlín by navíc zprostředkoval nákup ještě dalších patnácti tanků specifikace 2A4. Černochová v Interview ČT24 neupřesnila, zda tehdy by mohly začít odcházet modernizované T-72, anebo zda to připadne v úvahu až po dojednávané dodávce moderních Leopardů 2A8.

Jisté ale podle ministryně je, že nakonec bude česká armáda používat jen leopardy. „Česká armáda chce používat pouze jednu platformu, ČR není tak velká jako Polsko, nemá tak rozličný terén, aby mohla uživit tři platformy,“ ozřejmila Černochová.

Munici prostřednictvím Česka dodají i státy, které chtějí zůstat anonymní. Bojí se pomsty

Česko se také významně podílí na úsilí o dodání potřebné munice Ukrajině, která již dva roky čelí bezprostřední válečné agresi sousedního Ruska. Že se Praha snaží zprostředkovat dodávku statisíců kusů dělostřeleckých granátů, oznámil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Jana Černochová ale zdůraznila, že role Česka je výhradně organizační – oslovuje jiné země, které munici mají a jsou ochotné dodat ji, často s podmínkou anonymity. Že by se Praha na nákupu munice pro Ukrajinu i podílela, Černochová odmítla.

„Musíme finanční prostředky vynaložit na nákup naší moderní techniky. Pokud budeme za horizontem nákupů, budeme Ukrajinu podporovat, jak budeme moci, budeme posílat další vojenský materiál, až nám přijde další. Ale v tuto chvíli posílat další finanční prostředky na nákupy by z našeho rozpočtu teď možné nebylo,“ zdůraznila Jana Černochová.

Zároveň ujistila, že zemí ochotných dodat munici českým prostřednictvím je „poměrně hodně“. Konkrétně se zmínila o Kanadě, Nizozemsku nebo skandinávských zemí. Některé jiné si ale nepřejí být jmenovány.

„Řada zemí nabízí spolupráci České republice, protože v nás má důvěru a ví, že jsme ty informace dosud považovali za důvěrné a neměli potřebu se tím chlubit nebo to zveřejňovat, protože si to ty země nepřály. My u toho zůstaneme, protože chceme být důvěryhodným partnerem. Pokud bychom některé země zmínily, tak se nedá vyloučit, že by od toho záměru ustoupily z bezpečnostních nebo politických obav, že by se jim někdo mohl mstít,“ řekla Černochová. Upřesnila, že jde o státy mimo Evropskou unii, které „se snaží být v některých konfliktech neutrální“.

Dodat munici na Ukrajinu nebude však podle ministryně možné ihned ani v nejbližších týdnech, za reálný považuje horizont čtvrtroku. „Není to jen o tom sehnat prostředky. Musíme také bezpečným způsobem zajistit přepravu materiálu, což není samo sebou a není to vůbec jednoduché,“ podotkla Černochová.

Se vzpomínkou na záškodnickou akci ruských tajných služeb ve Vrběticích zároveň Černochová ujistila, že „některý vojenský materiál, který se bude převážet, do České republiky vůbec nepřijede“.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu