5. února 2024

Letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci, řekla v Událostech, komentářích Jana Černochová

(ČT 24) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy.

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnotu na ČT24.

První F-35 by měly dorazit do Česka v roce 2031, všechny tu mají být do roku 2035. Cena strojů by měla činit celkem 150 miliard korun. Podle Černochové se teď bude řešit nemovitá infrastruktura, výcvik vojáků a budou probíhat platby. „Tohle všechno bude předcházet krásnému momentu, kdy tady přistanou první stroje,“ sdělila ministryně obrany Jana Černochová.

Politici by podle ní měli respektovat, co vojáci vyhodnotili jako nejlepší variantu z hlediska nejen bezpečnosti, ale i schopností. „Při vší úctě k politikům, ti v tom sedět a létat nebudou, budou v tom létat vojáci,“ uvedla Jana Černochová s tím, že se Česko snaží nakupovat techniku, která „šetří i lidské životy“.

Jde o vůbec nejdražší českou armádní zakázku. Celkové náklady včetně výdajů za provoz do konce životnosti letounů v roce 2069 odhaduje české ministerstvo obrany dokonce na 322 miliard korun. „Kdybych měla pochybnost, tak bych tento projekt nepředkládala vládě,“ řekla ministryně Černochová, která memorandum o nákupu 24 letounů F-35 stvrdila podpisem před týdnem s velvyslancem USA v Česku.

Jana Černochová

ministryně obrany