4. října 2023

CNN Prima News: Ustupovat Putinovi je cesta do pekel. Divím se, že to Slováci nevidí

(CNN Prima News) Česko i Slovensko mají stejnou historickou zkušenost s mnichovskou zradou či se sovětskou okupací, proto je zvláštní, jak se velká část slovenské veřejnosti dívá na konflikt na Ukrajině. Řekla to ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS. Jakékoliv snahy jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o míru jsou podle ní cestou do pekla.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Nedávno jsme si připoměli výročí mnichovské zrady. Je to stejné, jak kdyby někdo říkal, že si za to Československo mohlo samo a že je s Hiterem nutné jednat. Právě, že máme tuto historickou zkušenost. A také se Sovětským svazem, tak něco podobného tvrdit nemůžeme. Je s podivem, že takový postoj nesdílí národ, který s námi dlouhou dobu žil v komunistickém režimu a v totalitě,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová ke Slovensku.

Podobně tomu nerozumí ani u Maďarska. „Maďarsko si zažilo rok 1956. My jsme se z naší zkušenosti jako národ poučili. U Slováků to možná byla obava ze strašení konfliktem. Neuvědomují si, že to může být krátkozraké v tom, že když se ustoupí diktátorovi, je to cesta do pekla,“ řekla Černochová.

Naopak sousední Polsko si závažnost konfliktu na Ukrajině podle ní připouští. „Polsko je v tomhle jiné. Je to dáno bezprostřední blízkostí a jejich historickou zkušeností. Maďaři a Slováci se nepoučili, my s Poláky ano,“ vysvětlila Jana Černochová.

Připomněla také původně rezervovaný postoj zemí jako bylo Německo či Francie, které změnily na konflikt názor. „Země, které byly na začátku velmi neutrální k pomoci Ukrajině a odsudkům Putina, tak poté co viděly záběry z bombardování měst, kde umírali vojáci, tak tu rétoriku přitvrdily. Představitelé Francie i Německa viděli na vlastní oči, co se na Ukrajině dějě, a uznali, že s Putinem se nedá jednat jinak než silou. Musíme vyzbrojit Ukrajinu natolik, aby konflikt zůstal pouze tam,“ sdělila ministryně Černochová.

Přestože měl vítěz slovenských voleb Robert Fico dříve jinou rétoriku, ocenila, že dnes hovoří alespoň o zachování humanitární pomoci Ukrajině. „Častokrát se politici charakteru Roberta Fica chovají jinak doma a jinak na mezinárodním poli. Srovnání dvou výroků je toho důkazem. Věřím, že Slovensko nebude chtít vystupovat z mezinárodních uskupení. Posun rétoriky k zachování humanitární pomoci Ukrajiny vnímám jako pozitivní,“ řekla Černochová.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu