6. září 2023

Události, komentáře: Nákup letounů F-35 zajistí bezpečnost Česka

(ČT 24) Nákup letounů F-35 zvýší podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) bojeschopnost armády i efekt odstrašení, řekl v diskusním pořadu Události, komentáře ČT24.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Pavel Žáček ujistil, že tým pověřený resortem obrany, který vyjednává s Američany, udělal velmi pečlivou práci. A je podle něj logické, že vláda zveřejní všechny informace k nákupu až poté, co ho schválí, či nikoliv. Domnívá se ale, že kabinet nákup F-35 podpoří.

Reagoval také na výtky opozičního poslance Růžičky z ANO ohledně ceny, která byla podle Žáčka navržená ze strany americké vlády pro všechny státy stejně. „Byl proveden výpočet celého balíku a došlo se k závěru, že je nejlevnější, nejefektivnější a že F-35 bude stroj, který nám zajistí buď odstrašení nepřítele, anebo nám zajistí vítězství, protože to bude stroj, který bude schopen fungovat ještě do čtyřiceti až padesáti let na vysoké úrovni a plnit plány, které očekává jak Česká republika, tak NATO,“ konstatoval Žáček.

Žáček zopakoval, že nemá ohledně nákupu F-35 žádné pochybnosti. Je přesvědčený o tom, že se podařilo vyjednat dobré podmínky. „Techniku budeme zavádět v době, kdy končí životnost gripenů, tedy po roce 2030. A v té době bude na potencionálním evropském válčišti pět set až šest set kusů těchto letounů u jiných armád,“ uzavřel Pavel Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek