15. června 2023

Interview ČT24: Nechávám svou politickou budoucnost otevřenou

(ČT 24) O tom, že dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude příští rok obhajovat mandát v Evropském parlamentu (EP), je jasno už od začátku června. Kde bude jeho kariéra pokračovat? V Interview ČT24 naznačil několik možností. Svou politickou budoucnost nechává prozatím otevřenou.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Europoslancem je bývalý místopředseda ODS od roku 2004. V roce 2011 byl zvolen do čela Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a stal se prvním Čechem s takovým postavením v Evropském parlamentu. Ve volbách do EP v roce 2019 byl kandidátem konzervativců a reformistů na funkci předsedy Evropské komise (EK).

„Nejvíce jsem pyšný na to, že jsme v roce 2009 po několika letech příprav a usilovné práce vydupali ze země novou europoslaneckou skupinu a také nadnárodní politickou stranu, která se nad ní tyčí jako deštník,“ hodnotil Zahradil, jenž odkazoval na vznik ECR.

„Ne každému se v tom zaběhnutém soukolí evropské politiky podaří postavit něco úplně nového na zelené louce. Teď už je jasné, že frakce přetrvá, že to nebyla jednorázová záležitost a že má perspektivu dalšího růstu,“ dodal Zahradil.

V čele klubu europoslanců ODS ho vystřídá bývalá senátorka a poslankyně Veronika Vrecionová. Zahradil zůstane členem ODS a politickou dráhu chce dle vlastních slov později ukončit na domácí scéně.

„Já jsem své rozhodnutí ohlásil kolegům a přátelům v EP – Vrecionové, Alexandru Vondrovi a Evženu Tošenovskému už před rokem, aby se podle toho mohli zařídit. Rozhodnutí ve mně zrálo poměrně dlouho,“ vysvětlil Zahradil.

„Měl jsem dvě možnosti: buď pokračovat dalších pět let v Evropském parlamentu a odejít do jakéhosi eurodůchodu, nebo zkusit nějaké poslední vzepětí doma a trochu zariskovat. Vybral jsem si druhou možnost.“

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí