15. května 2023

České zbraně pomohou Ukrajincům při protiofenzivě

(Týdeník HROT) „Moderní vojenská technika je drahá, ale k obraně země ji nutně potřebujeme,“ říká ministryně obrany Jana Černochová. Když se po posledních parlamentních volbách mezi pětikoaličními politiky „hledali“ vhodní kandidáti na ministerské posty, minimálně o jednom jménu bylo od začátku víceméně jasno: Jana Černochová (ODS) do čela ministerstva obrany mířila dlouhodobě. Připravovala se na něj nejprve jako členka a v posledním volebním období jako předsedkyně výboru pro obranu. Nastoupila v době, která je pro armádu zcela přelomová. Nové transportéry, tanky, letadla, ale i radiolokátory a další potřebná výbava. Českou armádu čeká v následujících letech výrazná modernizace. Nejde jen o zlepšení obrany země, ale také o splnění závazku vůči Severo­atlantické alianci, podle něhož má mít Česká republika v roce 2026 bojeschopnou těžkou brigádu vybavenou moderními tanky a bojovými vozidly pěchoty. Napomoci tomu má i to, že ve státním rozpočtu budou vyčleněna dvě procenta HDP na českou obranu. „Chceme dokázat, že peníze, které armáda skutečně potřebuje, je také schopna smysluplně vynaložit,“ říká ministryně obrany Jana Černochová, která vedle vyzbrojovacích projektů hodlá i nadále podporovat ukrajinskou armádu. „Předpokládám, že se naše dodávky zapojí do chystané ukrajinské protiofenzivy,“ dodává.

Poslanecká sněmovna na konci dubna schválila zákon, který garantuje minimální výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP. Znamená to, že bude Česko bezpečnější?

Česko dlouhodobě patří mezi nejbezpečnější země světa, nejde ovšem jen o bezpečnost, ale také o naši obranyschopnost. Jsme sice členy Severoatlantické aliance, to ale neznamená, že bychom měli rezignovat na vlastní obranyschopnost. Každá členská země má povinnost přispívat ke kolektivní obraně, což je v případě České republiky těžká brigáda, tedy bojová vozidla pěchoty, tanky. Stejně tak musíme vytvořit logistické zázemí pro naše spojence, kteří přes naše území například projíždějí, což se bez odpovídající infrastruktury neobejde. Dvě procenta HDP jsou tedy rozhodně zapotřebí. Že byla naše armáda dlouhodobě podfinancovaná, moc dobře víme. Máme mnoho projektů, které měly být realizovány už dávno.

Celý rozhovor čtěte v Týdeníku Hrot.

Jana Černochová

ministryně obrany