27. února 2023

Koalice SPOLU pro Prahu představuje své členy ve vedení hlavního města

(www.ods.cz/region.prazsky) Dnes proběhla Rada hlavního města Prahy, po které následovala tisková konference k představení nového vedení hlavního města. Za koalici SPOLU pro Prahu budou v nové pražské radě prosazovat náš program primátor Bohuslav Svoboda, který má na starosti bezpečnost, energetiku a zahraniční vztahy, náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči a také welfare zvířat Jiří Pospíšil, náměstkyně pro sociální oblast, zdravotnictví a bydlení Alexandra Udženija, radní pro finance a rozpočet Zdeněk Kovařík a radní pro infrastrukturu Michal Hroza.

Jsem rád, že se nakonec podařilo vytvořit na naší radnici tým, který bude ku prospěchu Praze a všem Pražanům. Metropole potřebuje rozhýbat. Vím, že nás nečeká lehký úkol a že budeme postaveni před řadu výzev, které je potřeba řešit. Jsem ale přesvědčen, že všichni mají dostatek zkušeností, elánu a odhodlání, aby tento úkol úspěšně zvládli,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda, který do vedení města přináší záruku odbornosti a zkušenosti.

V nové radě usedl také Jiří Pospíšil, který má neocenitelné zkušenosti z komunální, celostátní i evropské politiky. Náš program bude plnit z pozice náměstka primátora pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči a také welfare zvířat. „Do rady bych rád přinesl potřebný přesah a možnost nahlížet na některé problémy v celoevropském kontextu. Kulturní dědictví je velkou předností Prahy, zároveň je pro nás i závazkem udržet jeho kvalitu a přitažlivost a rozvíjet jedinečné hodnoty města. Nesmíme ale ani zapomenout na zvířata, za jejichž práva bude v radě také intenzivně bojovat.“

Dalším členem rady je zkušená komunální politička Alexandra Udženija, která se dlouhodobě věnuje zejména sociální politice, a proto bude zaštiťovat náš program z pozice náměstkyně v oblasti sociální, bydlení a zdravotnictví. „Každý je důležitý. S tímto přesvědčením jsem se před sedmi lety chopila sociální oblasti u nás na Dvojce. Za tu dobu jsme z Prahy 2 udělali výkladní skříň kvalitní sociální péče a já jsem nesmírně ráda, že tyto zkušenosti mohu nyní přenést do celé Prahy. Nepřišla jsem dělat revoluci. Chci navázat na práci mých předchůdců a za sebe přispět k další evoluci jak v gesci sociální péče, tak i zdravotnictví a bytové politiky. Mým dlouhodobým cílem je kvalitní život a služby pro každého Pražana, který potřebuje podat pomocnou ruku.“

Radním za SPOLU je také Zdeněk Kovařík – odborník zejména na oblast veřejných financí. Nedávno například výrazně dopomohl k důležitému schválení městského rozpočtu, díky čemuž se Praha vyhnula rozpočtovému provizoriu. „Rozum velí držet pražské finance na uzdě, cit mě nutí dát prostor plnému životu města a potřebným investicím do budoucna. Budu usilovat o vyrovnané rozpočty s podporou investic a zajištěním bezproblémového chodu města. Při strategických investicích mám v plánu využít – a to v maximální možné míře – partnerství se státem a ve vhodných oblastech s reálnou návratností i se soukromým sektorem.“

V radě nechybí ani zkušený komunální politik Michal Hroza, který usedl na křeslo radního pro infrastrukturu. „Jako pražský radní je mým cílem zajistit moderní a udržitelnou infrastrukturu, jež bude připravena na výzvy budoucnosti. Klíčovými tématy pro mě a můj tým je vyšší energetická bezpečnost, modernizace zdrojů pro veřejné osvětlení, digitalizace informačních systémů a efektivní využití obnovitelných zdrojů. Věřím, že společně budeme úspěšní.“