17. února 2023

SPOLU pro Prahu: Hana Kordová Marvanová nepodpořila vznik koalice na vládním půdorysu. Nedůvěra, kterou vyvolalo její jednání, vedla klub SPOLU pro Prahu k jejímu vyloučení

(www.ods.cz/region.prazsky) Pro zastupitele klubu SPOLU pro Prahu je nadále nepředstavitelné, aby jej zastupitelka Hana Kordová Marvanová reprezentovala v Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Důvody, které k tomuto kroku klub vedly, souvisí s jejím jednáním dne 15. prosince 2022 a ve dnech následujících.

Pro zastupitele klubu není akceptovatelné, že Hana Kordová Marvanová kandidáta na primátora Bohuslava Svobodu osobně opakovaně ujišťovala, že pro něj bude hlasovat při volbě primátora dne 15. prosince 2022 a stejné stanovisko deklarovala i představitelům a členům klubu SPOLU pro Prahu, přesto však v průběhu jednání od tohoto svého slibu neodůvodněně odstoupila a odmítla se účastnit jeho volby. To vnímají členové klubu jako zásadní porušení principů loajality ke svému lídrovi a všem zbývajícím členům klubu SPOLU pro Prahu. Její náhlé, nepředvídatelné a nekolegiální jednání zásadním způsobem poškodilo dobré jméno koalice SPOLU pro Prahu a její představitele.

Ve stejném duchu se Hana Kordová Marvanová zachovala i během včerejšího jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy při volbě primátora a dalších členů Rady hlavního města Prahy, kdy svým hlasem nepodpořila kandidáta na primátora ani nikoho jiného z kandidátů do vedení hlavního města. Tím jasně vyjádřila nejenom svou neloajalitu ke klubu, ale také nepodporu vzniku koalice na vládním půdorysu. Nedůvěra, kterou vyvolalo toto její jednání, je pro členy klubu těžko překonatelná, a proto klub SPOLU pro Prahu přijal rozhodnutí o jejím vyloučení.