19. ledna 2023

České předsednictví bylo úspěšné, hodnotí europoslanci

(www.ods.cz) Poslední den roku 2022 po šesti měsících skončilo české předsednictví Radě Evropské unie, jehož agenda byla významně ovlivněna současnou geopolitickou situací. Po České republice převzalo štafetu Švédsko. Průběh předsednictví hodnotí europoslanci ODS.

„Rozhodně české předsednictví přišlo v nejtěžší možné době,“ míní europoslanec Alexandr Vondra. „V důsledku ruské agrese na Ukrajině musela Evropa řešit několik závažných krizí současně, a k tomu ještě vleklé problémy, které s válkou přímo nesouvisejí, ale EU se s nimi potýká dlouhodobě. Zvládlo se to se ctí a profesionálně, přičemž hlavním svorníkem bylo hledání shody, ne konfliktu. Díky patří všem, kteří přiložili ruku k dílu.“

„Podařilo se nám udržet jednotný postoj Evropy k ruské agresi prostřednictvím sankčních balíčků a jejich vymáhání. Zajistili jsme efektivní podporu Ukrajině, aby se byla schopná nejen bránit útočníkovi, ale také pokrýt základní životní potřeby obyvatelstva. Mohli jsme přitom počítat s velkou solidaritou občanů členských států napříč EU, kteří se sami účastní nejrůznějších sbírek a rozumí, proč je přežití Ukrajiny důležité pro celý mezinárodní řád,“ zdůrazňuje europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Pochopitelně jsme v oblasti zelené politiky narazili na některé limity, mám však za to, že existovala vůle vzdorovat některým drastickým nápadům Evropského parlamentu, přičemž výsledkem je jakýsi kompromis. Klimatická neutralita se nebude vztahovat na každý členský stát jednotlivě, to je jistě dobré, stejně jako více peněz pro uhlíkově náročné ekonomiky. Některé problematické nápady byly odloženy,“ říká Vondra.

„Bylo to poprvé, co v čele vlády předsednické země stál premiér z ECR. Doufám tedy, že vzhledem k úspěšnému průběhu předsednictví konečně ustanou nemístné poznámky, zejména z levé části EP, o antievropanech nebo krajní pravici,“ dodává europoslanec Jan Zahradil.