14. prosince 2022

Koalice SPOLU zatím nenalezla s hnutím ANO programovou shodu – jednání budou pokračovat

(www.ods.cz/region.prazsky) Koalice SPOLU minulý týden oslovila zastupitelské kluby s žádostí o podporu menšinové rady, která by nahradila současnou Radu HMP, která svůj mandát vykonává ze zákona nikoli na základě výsledků podzimních komunálních voleb. Jediné hnutí ANO nabídlo této menšinové radě toleranci do konce února a předložilo programové podmínky této podpory. Ani na dnešním jednání ale obě uskupení nenalezla programovou shodu na některých zásadních programových bodech.

„Fakt, že jsme v některých oblastech zatím nenalezli shodu, nevnímám nijak tragicky. Je to nejen známkou toho, že na některé věci máme z podstaty jiný pohled, ale také toho, že informace, které úmyslně a účelně šířili Piráti a Praha Sobě o tom, jak jsme s hnutím ANO již dávno domluvení, byly lživé,” uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

I ostatní zástupci koalice SPOLU oceňují jednání s hnutím ANO. Zatímco předchozí jednání s Pirátskou stranou de facto zkrachovala na jednom místě v Radě hlavního města, s hnutím ANO byla vedena programová debata, nikoli personální. „Je to velký rozdíl. Konečně se celá debata netočí kolem jednoho fleku. Nyní s hnutím ANO řešíme shodu na programu, který je pro nás prioritní. I proto jsme se dohodli, že naše jednání budou pokračovat i v dalších týdnech, protože na hledání kompromisu v některých sporných bodech je potřeba mít delší čas. Věřím, že postupně najdeme potřebnou shodu k podpoře menšinové rady,” uvedl předseda pražské ODS Marek Benda.

Mezi sporné oblasti patří například téma dopravy či rozšíření kapacity středních škol a problém jejich spádovosti. „S ANO jsme se neshodli v oblasti dopravy, která je prioritou koalice SPOLU. Neshodu vidím v krocích, jak tuto oblast přeorganizovat a zároveň zajistit dostatečné finanční zdroje pro potřebné kroky k zlepšení situace. Jednotlivé oblasti dopravy vnímáme jako propojené nádoby a nelze proto z nich vytrhávat jednotlivosti, které mohou tuto oblast ještě více poškodit. Zejména se to týká Dopravního podniku HMP a Technické správy komunikací – a to jak z pohledu investičního, tak provozního. K další diskusi zůstává i oblast školství, kde se Praha musí vypořádat s nedostatkem kapacit středních škol v Praze, což dosluhující rada významně zanedbala, a to přestože musela znát čísla související s demografickou křivkou. Za SPOLU nejsme příznivci stanovení spádovosti středních škol, ale dáváme důraz a prioritu na zajištění objektů, kde by výuka mohla probíhat. V tomto směru vidíme cestu spíš v úpravě vyhlášek a norem, která by umožnila využít pro výuku středoškoláků například administrativní budovy. To jsou oblasti, kde jsme připraveni vést znovu diskuzi a najít společný pohled,” uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček.

Koalice SPOLU však nadále usiluje o dohodu na vládním půdorysu a snaží se vytvořit podmínky pro koaliční dohodu. Zároveň nepřestává jednat o podpoře menšinové vlády. Věří, že k odblokování situace v Praze pomůže volba primátora, kterou plánuje na zítřejší zastupitelstvo hlavního města. „Věříme, že volba primátora situaci nejen odblokuje, ale bude také symbolem toho, že všichni respektují právo vítěze voleb obsadit tuto pozici. Zároveň nám umožní časový prostor dojednat tolik potřebnou většinovou koalici. Pro nás nadále platí varianta vládního půdorysu jako prioritní, ale budeme oslovovat i další partnery s možností vytvoření většinové koalice,” uzavřel místopředseda pražské TOP 09 Michal Hroza.