6. prosince 2022

Koalice SPOLU ustoupila Pirátům a nabídla jim všechny silové resorty v radě, které požadovali, oni přesto odmítli, proto zahajuje jednání o menšinové vládě

(www.ods.cz/region.prazsky) Zablokovanou situaci v Praze se snažila koalice SPOLU vyřešit nabídkou všech silových resortů v Radě hlavního města Prahy, o které zástupci Pirátů projevili v průběhu povolebního vyjednávání zájem. Pirátská strana ale tuto nabídku na složení městské rady – a to v poměru 4 Piráti, 3 ODS, 2 TOP 09, 1 KDU-ČSL, 1 STAN – odmítla. Proto koalice SPOLU zahajuje jednání o menšinové vládě.

Dnes dopoledne se setkaly vyjednávací týmy klubů SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN kvůli dalšímu jednání o koalici na vládním půdorysu. Schůzka navazovala na včerejší zasedání zastupitelského klubu koalice SPOLU a byla vyústěním nejenom měsíčního vyjednávání s předsedy klubů, ale také programových a kompetenčních týmů. „Ve snaze odblokovat situaci jsme se po včerejší jednomyslné dohodě s našimi zastupiteli rozhodli nabídnout našim potenciálním koaličním partnerům finální nabídku na rozložení sil v Radě hlavního města Prahy včetně obsazení jednotlivých gescí. Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se gescí, o které jsme měli zájem a udělali jsme opravdu vše pro to, abychom pirátským požadavkům vyhověli. Jsme totiž přesvědčeni, že jdeme do vedení magistrátu ne proto, že chceme funkce, ale proto, aby vedení města začalo fungovat,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

Koalice SPOLU nabídla Pirátské straně 4 silové resorty – prvního náměstka pro oblast dopravy včetně inovací a Smart City, radního pro oblast správy majetku, radního pro oblast životního prostředí a radního pro oblast školství IT. „My jsme za koalici SPOLU například také usilovali o resort dopravy, protože jsme byli přesvědčení, že nefungoval tak, jak by měl, což se naplno projevilo nejenom nekoordinací dopravních uzavírek, ale také například kauzou Dozimetr. Naším primárním cílem bylo nastolit pořádek v této oblasti. Přesto jsme ale byli připraveni tento silný resort – a z určitého pohledu nejdůležitější resort pro Prahu – obětovat ve prospěch Pirátů. Nabídli jsme jim tedy nejvíc, co jsme mohli – a to včetně kompetencí a pojistek, které by umožnily konsensuální fungování rady. Jejich postoji nerozumíme, protože naše nabídka byla vstřícná k tomu, aby se mohli největším zastoupením z politických stran a hnutí podílet na pražské vládě a pokračovat v projektech, které započali. Osobně jsem pro dohodu na vládním půdorysu udělal maximum a snažil jsem se na všech jednáních s respektem ke koaličnímu partnerovi a jeho požadavkům vytvořit podmínky pro koaliční dohodu. V této chvíli nám ale bohužel nevychází jiná varianta než se pokusit oslovit zastupitelské kluby a jednat o podpoře menšinové rady, která by s politickým mandátem nově zvoleného zastupitelstva začala město řídit,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček.

„Doufal jsem, že nabídka silových resortů by mohla Pirátskou stranu přimět změnit názor na účast v koalici, bohužel se tak nestalo. My ale máme zodpovědnost vůči našim voličům a potřebujeme, aby Praha měla vedení. Není možné už déle paralyzovat Prahu a životy Pražanů. Voliči dali volbami jasně najevo, že chtějí změnu. A naší povinností je takovou změnu realizovat,“ uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.