15. listopadu 2022

SPOLU: Koaliční poslanci se chystají přehlasovat prezidentovo veto letošního rozpočtu, budou se věnovat i zastropování

(www.ods.cz) V dolní komoře Parlamentu ČR v úterý začala 45. schůze Sněmovny. Poslankyně a poslanci se znovu scházejí k novele stávajícího rozpočtu, která se po prezidentově vetu vrátila poslancům zpátky. Zákonodárci ale Zemanovo veto 101 hlasy plánují přehlasovat. Návrh nového rozpočtu by se na jednání měl dostat během středy. V pátek ještě proběhne schůze k vládnímu návrhu o zastropování cen. Mimořádná schůze Sněmovny je plánována na pátek 25. listopadu.

„Jsme v novém týdnu schůze Poslanecké sněmovny, který je ještě předělen státním svátkem, který většina z nás velmi intenzivně slaví. 17. listopad je dnem, kdy začala naše současná demokratická kultura, proto je pro nás zásadně důležitý,“ řekl Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS, a navázal: „Tento týden bude hodně rozpočtový. Budeme řešit novelu stávajícího státního rozpočtu, vrácenou prezidentem republiky. Máme potřebných 101 hlasů pro přehlasování. Očekáváme také delší druhé čtení rozpočtu. V pátek ještě proběhne schůze ve stavu legislativní nouze k vládnímu návrhu, který zastropovává ceny energií. Předpokládáme, že by měla být svolána ještě na příští týden, samozřejmě rozhodnutí je na paní předsedkyni, ale návrh podáme my.“

„Novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení mění fungování lékařské posudkové služby. Konkrétně navrhuje zavést novou pozici odborného nelékařského zdravotnického pracovníka, jehož úkolem bude připravovat podklady pro posudek. Posuzovaní, kterými jsou zejména osoby se zdravotním postižením, se tak k potřebné pomoci dostanou včas. Návrh nebude mít dopad na státní rozpočet, účinnost se navrhuje od 1. ledna příštího roku,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Dalším projednávaným bodem bude novela volebního zákona, která při nadcházejících prezidentských volbách umožní drive-in hlasování v případě karantény, ale také hlasování v pobytových zařízeních, která se dostanou do izolace. Naplňujeme tím právo každého občana účastnit se voleb i v případě covidové nákazy,“ dodává Výborný.

„Pokud se někdo chová jako terorista, tak je terorista. Vladimir Putin vede na Ukrajině válku, při které se Rusko nerozpakuje vraždit nevinné lidi. Rozsáhlé útoky na civilisty i na civilní objekty nejsou náhoda. Více než šest tisíc civilních obětí to bohužel dokazuje. To, co Putin a jeho armáda na Ukrajině páchá, jsou válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a terorismus. Je na čase nazývat věci správnými jmény. Proto je naprosto na místě označit Rusko za teroristický stát. Už tak učinili kolegové ve výborech Poslanecké sněmovny a já pevně věřím, že na této schůzi obdobné usnesení schválíme,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.