11. listopadu 2022

Posun v povolebním vyjednávání! Pirátská strana se má do pátku rozhodnout, zda přestane blokovat složení koalice na vládním půdorysu

(www.ods.cz/region.prazsky) Předsedové pražských zastupitelských klubů koalice SPOLU pro Prahu, Pirátské strany a hnutí STAN se dnes sešli již na druhém jednání, které přineslo značný posun. Padl termín, do kdy by se měla Pirátská strana definitivně rozhodnout, zda chtějí být součástí většinové koalice sestavené z vládních stran, či dávají přednost účelové spolupráci s hnutím Praha Sobě.

Koalice SPOLU se trpělivě snaží sestavit stabilní a transparentní pražskou vládu, která bude reprezentovat výsledky voleb a přání Pražanů. Ze všech povolebních jednání, která se v různých formách vedla, jednoznačně vyplynulo, že SPOLU, Piráti a STAN jsou schopni dohodnout většinovou koalici, která umožní efektivní správu metropole. „K uzavření této koalice jsme stále připraveni z naší strany učinit všechny nutné a potřebné kroky, ale rozhodnutí vstoupit svobodně a bez dalších závazků do koalice musí i další dva partneři. Ze strany hnutí STAN je tato vůle opakovaně vyjadřována a potvrzena i v posledních dnech. Pirátská strana se teď musí rozhodnout, zda do toho půjde s námi. Pan předseda pirátského klubu Mazur signalizoval, že by to mohlo být do příštího pátku,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček s tím, že na další výzvy Aliance již nebude koalice SPOLU reagovat.

Jsme připraveni vyčkat na rozhodnutí Pirátů s tím, že bychom byli rádi, kdyby rozhodnutí padlo do 24. listopadu, což je termín, do kdy bylo přerušeno ustavující zastupitelstvo. Zároveň ale dodáváme, že je pro nás daleko důležitější kvalita než rychlost rozhodnutí, a proto jsme připraveni být vůči Pirátské straně maximálně vstřícní,“ doplnil Zajíček.

Cílem koalice SPOLU je od začátku uzavřít většinovou koalici s ideově blízkými subjekty. Ve variantě s hnutím STAN a Piráty vidí vítěz voleb navíc možnost využít maximálně synergie, které přináší shodné vládní i pražské politické uspořádání a umožní realizaci dlouhodobě odkládaných klíčových staveb a projektů, nezbytných pro moderní rozvoj hlavního města. „Praha si zaslouží změnu! Většinová vláda na vládním půdorysu tou změnu je. Pokud máme v Praze vládnout, chceme takové uspořádání, které nám umožní prosazovat náš program. To není o počtech lidí v radě, ale o akceschopnosti koalice.“ uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Štítky: