25. října 2022

PIRÁTSKÁ STRANA BLOKUJE VYTVOŘENÍ KOALICE V PRAZE

(www.ods.cz/region.prazsky) Dnes proběhlo první trojstranné jednání mezi koalicí SPOLU pro Prahu, Pirátskou stranou a hnutím STAN. Pouze zástupci SPOLU a STAN deklarovali, že jsou připraveni bezodkladně jednat o vytvoření většinové koalice v ZHMP na vládním půdorysu. Za tímto účelem se zítra v odpoledních hodinách sejdou jejich týmy a budou jednat o bližších podrobnostech návrhu koaliční smlouvy. Zástupci Pirátské strany tuto většinovou koalici odmítli podpořit. Tímto krokem zablokovali vytvoření koalice na vládním půdorysu.

Zástupci koalice SPOLU dopředu avizovali, že jsou připraveni jednat se zástupci těch, které na jednání, jakožto vítězi voleb, pozvali. Hnutí STAN nabídku k jednání přijalo. Zástupci Pirátů bohužel přišli reprezentovat a zastupovat nejen svou Pirátskou stranu, ale také hnutí Praha Sobě, které není součástí koalice na vládní úrovni. Po sérií podmínek, které si zástupci Pirátů už takřka měsíc kladou, tedy přichází další. „Nejprve zpochybňovali to, že vítěz voleb staví svého lídra na pozici primátora, poté měli personální výhrady k obsazení případných pozic v městské radě a nyní nám říkají, že jsou ochotni s námi jednat jen v účelově vytvořené alianci. Tato Piráty preferovaná varianta však nerespektuje volební výsledky a přání pražských voličů. Takové pohrdání významem voleb do demokratické společnosti nepatří a odporuje základním principům a hodnotám, na nichž koalice SPOLU staví,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

„Z postojů Pirátů je evidentní, že dávají přednost spolupráci s hnutím Praha Sobě před koalicí sestavenou z vládních stran. Pro Prahu a její obyvatele je to velká škoda, protože právě tato koalice by byla schopna prosadit nezbytné projekty nutné pro život v Praze – a to s maximální vládní podporou a s potřebnými synergiemi. Tato varianta koalice by byla nejenom fér vůči našim voličům, ale tím, že by disponovala potřebnou většinou hlasů v zastupitelstvu, by byla opravdu stabilní a transparentní,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček.

Navzdory aktuálním postojům Pirátské strany ale koalice SPOLU stále doufá, že nalezení dohody je možné. „Pevně věříme, že Piráti své stanovisko ještě změní a přestanou složení koalice blokovat. Proto necháváme otevřenou možnost, aby se zúčastnili jednání našich programových týmů a týmů řešících principy koaliční spolupráce, na kterých chceme pracovat s kolegy ze STAN. Pražané si zaslouží stabilní vládu a nyní už opravdu není prostor pro jakékoli další průtahy,“ uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.