21. října 2022

Jednání programových týmů koalice SPOLU a hnutí Praha Sobě nepřineslo shodu

(www.ods.cz/region.prazsky) V pátek dopoledne se potkaly programové týmy pražské koalice SPOLU a hnutí Praha Sobě, které mají za úkol nalézt programové průniky obou politických subjektů. Na dnešním jednání však bohužel nenalezly shodu. Rozpory nastaly v debatě o dopravě, která zabrala takřka veškerou část jednání.

Koalice SPOLU pověřila svůj užší programový tým, aby identifikoval oblasti vzájemné shody i případné sporné otázky, které by vyjednávací týmy projednaly. Důkladná programová debata však nasvítila oblasti, kde panují zásadní neshody.

„Shodli jsme se, že dnešní schůzku začneme tématem dopravy. Bohužel jsme se za dvě hodiny k jinému tématu nedostali. Další oblasti, kde očekáváme určitý rozpor, například v otázkách bydlení a sociálních služeb, by se proto měly probrat na další schůzce,“ uvedl místopředseda pražské KDU-ČSL a člen programového týmu Pavel Mareš.

„V dopravě jsme odhalili mnoho zásadních rozporů, které budou vyžadovat důkladnější práci na nalezení cesty pro budoucí spolupráci. Kromě toho, že rozpory přetrvávají v pohledu na vyrovnanost v přístupu k jednotlivým druhům dopravy v Praze, rozpor nastal i z hlediska nahlížení na způsob koordinace, budování nových a oprav stávajících komunikací a zřízení funkce dopravního koordinátora. Nenalezli jsme zatím ani shodu v konkrétnější podobě celoměstského řešení zón placeného stání,“ uvedl člen programového týmu za ODS Zdeněk Kovařík.

„Výrazně to zatím drhne na přístupu k pražským stavebním předpisům z hlediska dopravy a jejího dopadu na veřejný prostor. Představa, že Praha Sobě chce prostřednictvím pražských stavebních předpisů řešit bytovou krizi bez respektu k veřejnému prostoru, je pro nás nepřijatelná. Veřejný prostor musí sloužit jako celek.“ uzavřel místopředseda pražské TOP 09 a člen programového týmu Tomáš Pek.