6. října 2022

Stabilní koalici nelze postavit s partnerem, který vás nerespektuje

(www.ods.cz/region.prazsky) Navzdory snaze koalice SPOLU jednat s potencionálním koaličním partnerem s respektem, nejsou Piráti, kteří skončili ve volebním klání na třetím místě, s rozdílem 1 648 199 hlasů, ochotni respektovat výsledek voleb. Šance dojít k dohodě se kvůli tomu komplikuje. Tak zní závěry z třetího jednání s Pirátskou stranou, které proběhlo dnes odpoledne na Magistrátu hlavního města Prahy.

Ani dnešní jednání s Pirátskou stranou bohužel nepřineslo posun v nalezení nejlepšího řešení pro budoucnost hlavního města. Jednání komplikují především dvě věci. Tou první jsou personální požadavky, kterým Piráti, zdá se, přikládají větší význam než samotnému programu. „Zodpovědný přístup k vyjednání pevné, transparentní a stabilní koalice vede nejdříve přes programovou shodu. Jakmile si to uvědomí i Piráti, a přestanou primárně řešit, kdo na jakém křesle v radě města usedne a budou se společně s námi soustředit na programové průniky, zcela jistě se v jednání o případné koalici posuneme dál,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

Kromě personálních výhrad, zástupci Pirátské strany zpochybňují i to, že by SPOLU jako vítěz voleb mělo obsadit post primátora. „Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) volby vyhrála, a tím pádem jde volba primátora za ní. Očekával bych, že to bude případný koaliční partner respektovat. Stejně jako my respektujeme jejich právo, aby si do případných pozic v městské radě nominovali toho, koho považují za nejlepšího a jsme připraveni takového člověka podpořit,“ řekl místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

Druhým problémem, který jednání komplikuje a případnou dohodu oddaluje, jsou pak vnitřní pravidla Pirátské strany – tedy, že finální schválení potenciální koaliční smlouvy může proběhnout až po hlasování a schválení na jejich Pirátském fóru. „Pokud má koalice fungovat, musíme si věřit a respektovat se. Pokud nám ale druhá strana vnucuje svá pravidla, aniž by hledala cesty ke kompromisu, nelze na takových základech postavit stabilní a funkční koalici. Pokud se Piráti chtějí podílet na pražské vládě a pokračovat v projektech, které započali, měli by akceptovat rozhodnutí voličů, kteří si své zástupce do hlavního města jasně zvolili, a ne stále vytvářet bariéry. Náš volič očekává, že splníme maximum z našeho programu, a ne plnění pirátských podmínek a pravidel. A je to náš volič, kterému budeme předkládat účty za naši činnost, nikoli naše politická konkurence,“ uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.