20. června 2022

ODS PRAHA: VYZÝVÁME CELOU DOZORČÍ RADU PRAŽSKÉHO DOPRAVNÍHO PODNIKU K OKAMŽITÉ REZIGNACI

(www.ods.cz/region.prazsky) V souvislosti s největší korupční kauzou v historii Prahy, týkající se Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), vyzývá pražská ODS všechny politické zástupce v dozorčí radě DPP k přijmutí osobní odpovědnosti a okamžité rezignaci, aby umožnili nezávislé a objektivní posouzení všech majetkových transakcí a zakázek, u kterých existuje podezření na netransparentní či korupční jednání.

Výzva k rezignaci směřuje nejenom na náměstka primátora a radního pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) na jeho pozici předsedy dozorčí rady v DPP, ale také k místopředsedovi dozorčí rady DPP náměstku Pavlovi Vyhnánkovi (Praha Sobě) a všem politickým zástupcům v této dozorčí radě. Je pro nás neakceptovatelné, aby na těchto postech dál zůstali lidé, kteří, i když měli informace o podezřelých okolnostech při zakázkách v DPP, za tři a půl roku neudělali nic pro to, aby vyvádění peněz z městské firmy zastavili, a tím připravili občany Prahy o milióny korun.

Za současný stav má jednoznačnou politickou odpovědnost předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr, který i přes opakované informace o podivných praktikách v DPP, které měl minimálně od roku 2019, tak nekonal. Podle svých slov až někdy v průběhu roku 2020 podal trestní oznámení, aniž by o tom informoval dozorčí radu a přes závažné skutečnosti nevyvodil personální důsledky na DPP. Místo toho čekal další měsíce a ponechal nyní stíhané osoby na svých místech a přihlížel praktikám lidí okolo DPP v korupčním jednání. Jako šéf dozorčí rady, spolu s jejími členy, také přímo schvaloval personální obsazení klíčových pozic v DPP. Například nyní obviněného ekonomického ředitele Matěje Augustína, a to po dohodě s členem dozorčí rady, náměstkem primátora Hlubučkem, který Augustína navrhl a prosazoval a nyní je rovněž obviněn v rámci organizované zločinecké skupiny.

A přestože už od roku 2019 doktorka Hana Marvanová upozorňovala na všechny podezřelé obchody Dopravního podniku (tedy podezřelé zakázky včetně těch bez výběrového řízení a připravované prodeje pozemků na stanicích metra za zády města a pod cenou), členové dozorčí rady s tím nic nedělali a všechny personální změny, které doktorka Marvanová prosazovala, odmítli.

Existuje proto mimořádně vysoké podezření, že v důsledku této trestné činnosti mohla vzniknout DPP, a tím i hl. m. Praze, škoda velkého rozsahu. Za současné situace tedy není možné, aby členové dozorčí rady, kteří ve své kontrolní činnosti neuspěli, pokračovali ve svých funkcích. Měli by převzít osobní odpovědnost a rezignovat. Svou rezignací tak uvolní průchod objektivnímu prošetření celé kauzy a umožní nezávislé vyšetřování a forenzní audit.

Jelikož je dozorčí rada volena valnou hromadou (Radou HMP) a má zásadní pravomoci při řízení akciové společnosti – jednak volí představenstvo, má veškeré kontrolní pravomoci a schvaluje důležitá rozhodnutí předložená představenstvem – lze v této situaci konstatovat, že dozorčí rada DPP naprosto selhala. Neboť vědomě či nevědomě přihlížela trestné činnosti, z níž jsou podezřelí lidé spojení s organizovanou zločineckou skupinou, jejíž součástí byl člen této dozorčí rady a zároveň náměstek primátora Petr Hlubuček.

Valná hromada (Rada města) by měla zvolit novou dozorčí radu složenou z nezpochybnitelných nestranných osobností a odborníků, například protikorupčního experta Davida Ondračku nebo zástupce z protikorupční organizace Transparency International či bývalého člena dozorčí rady DPP Michala Zděnka, který byl v souvislosti s výkonem své funkce opakovaně ze strany členů dnes již obviněné organizované zločinecké skupiny zastrašován a čelil různým pokusům o ovlivnění názorů a postojů a který nedávno z těchto důvodů z dozorčí rady odstoupil. Důležité je, aby to byli lidé, kteří budou zárukou objektivity a transparentnosti, a kteří budou schopni zajistit, aby DPP poskytl veškerou součinnost hl. m. Praze při zadání a zpracování nezávislého forenzního auditu.