16. června 2022

ODS Praha: Vyzýváme Zdeňka Hřiba i Adama Scheinherra z důvodu největší korupční kauzy v historii Prahy k okamžité rezignaci

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražská ODS dnes vyzvala primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) i jeho náměstka a radního pro dopravu Adama Scheinherra (PRAHA SOBĚ) k rezignaci. Důvodem je korupční kauza na Dopravním podniku (DPP), kvůli které už rezignoval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Primátor Hřib i náměstek Scheinherr, který je navíc předsedou dozorčí rady DPP, o korupčních praktikách věděli, ale neudělali nic pro to, aby vyvádění peněz z městské firmy zastavili. Za současný stav, kdy jsme svědky největší korupční kauzy v historii Prahy, mají jednoznačně minimálně politickou odpovědnost. I když se snaží tvrdit opak.

Primátor Hřib i jeho náměstek Scheinherr se po vypuknutí korupční kauzy snaží přesvědčit občany o tom, že s ní nemají nic společného. Je to zcela absurdní. Hana Marvanová již několik let upozorňovala na to, že situace okolo DPP je katastrofální. I my jsme se na toto téma snažili upozorňovat a zařazovat ho na bod jednání zastupitelstva, ale koalice se nám vždy vysmála a odmítla to. Je zjevné, že informace o podezřelých a netransparentních postupech v DPP měl i sám náměstek Scheinherr a proto podal trestní oznámení. To, že nechtěl v této věci spolupracovat s opozicí, je zarážející, říká předseda pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

„Pan primátor Hřib se chvástá, že šel na magistrát s heslem: Chci řídit město s čistým štítem. To se mu očividně nepovedlo a místo, aby z toho nyní vyvodil osobní odpovědnost, tak si nad touto kauzou, společně s kolegy z Prahy Sobě, jak Pilát myje ruce,“ uvedl zastupitel ODS a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík a dodal: „Na nejasnosti okolo DPP upozorňujeme dlouhodobě. K politické odpovědnosti jsme opakovaně vyzývali jak primátora Zdeňka Hřiba, tak náměstka Adama Scheinherra. Odpovědí nám však byla jen jejich v lepším případě laxnost, v tom horším, úmysl. Přitom jsou to právě oni, kdo nesou plnou politickou odpovědnost za to, s kým sedí v Radě hlavního města Prahy a co se děje v Pražském dopravním podniku.“

Jediným argumentem náměstka Scheinherra je, že ve věci DPP podal trestní oznámení. „Vyzýváme tímto pana Scheinherra, ať veřejnosti ukáže, co bylo předmětem trestního oznámení. Dále také ať vysvětlí, proč i přes podezření na páchání trestné činnosti dokončil prodej pozemků okolo metra v Holešovicích. Jeho vysvětlení, že nechtěl mařit vyšetřování, je nepochopitelné. Kdo mu řekl, aby podivné kontrakty schvaloval a způsoboval tím městu miliardové škody? Policie? Toto ať nám vysvětlí. Navíc okolo DPP byla celá řada dalších podivných věcí, ty také všechny nechával být kvůli vyšetřování? Není možné se snažit vyvinit jen tím, že údajně podal nějaké trestné oznámení. Takhle se odpovědný hospodář opravdu nechová,” říká Zdeněk Zajíček.

 

Důvody, proč by měl odstoupit primátor Zdeněk Hřib

1.       Manažersky zcela nezvládnuté vedení města a jeho klíčových firem - důsledky vidíme u DPP.

2.       I přes sliby o transparentnosti a výběrových řízeních, vč. těch o obsazení klíčových pozic, se choval obráceně a tím umožnil vznik současného stavu, kdy na DP a další místa se dostali lidé za podivných okolností a bez výběrových řízení.

3.       Netransparentnost u klíčových hlasování - zrealizoval historicky první tajné hlasování na Radě hlavního města Prahy o investicích do stavby metra D, kdy si hlasovací lístky odnesl domů v kapse svého saka a už je nikdy nikdo neviděl.

4.       Přes opakované výzvy odmítal debatu o situaci v DP na zastupitelstvu i zařazení bodu na zastupitelstvo (a to od roku 2019!) -  o možných problémech přitom věděl jak od ODS, tak od Hany Marvanové či dalších lidí. A z poslední doby např i díky rezignaci člena DR DP Michala Zděnka.

5.       Zcela netransparentní postupování okolo rozdělování IT zakázek na magistrátu, které měl přímo v gesci. Zakázky byly přidělované stejnému okruhu firem, dřívější ředitel IT Milan Krch musel dle svých slov skončit pro to, že odmítal podepisovat zakázky na základě Hřibových pokynů.

6.       Katastrofální personální politika a nasazování neodborníků či šíbrů na klíčové pozice. Příklad z poslední doby - angažování Milana Bartoloměje, který kupoval byt od Stanislava Grosse na Barrandově, či byl zapletený do kauzy okolo Davida Ratha, na klíčovou pozici projektového manažera pro výstavbu metra D.

Důvody, proč by měl odstoupit náměstek primátora Adam Scheinherr

1.       I přes opakované informace o podivných praktikách V DPP, které měl minimálně od roku 2019, tak nekonal. Podle svých slov až někdy v průběhu roku 2020 údajně podal trestní oznámení. I přesto ale nechal dokončit nevýhodný prodej pozemků okolo Holešovického metra (i když ve svých současných vystoupeních nepochopitelně tvrdí, že za jeho působení k žádným takovým prodejům nedošlo) a dále nechal po dobu několika let pokračovat lidi okolo DPP v korupčním jednání. Tím způsobil městu a občanům miliardové škody. Jeho vysvětlení, že podal trestní oznámení a tím jeho odpovědnost skončila, je zcela absurdní, vymykající se zdravému rozumu i zbavování odpovědnosti.

2.       Nominant jeho strany PRAHA SOBĚ v dozorčí radě DPP Michal Zděnek musel kvůli netransparentnímu prostředí v DP rezignovat na svou funkci - ani to ale nevyvolalo žádnou reakci ze strany Adama Scheinherra.

3.       Jako šéf dozorčí rady přímo schvaloval personální obsazení klíčových pozic v DPP. Např. obviněného Mateje Augustína a dalších.

4.       Již v roce 2019 Adama Scheinherra zastupitel ODS Tomáš Portlík interpeloval v otázkách týkajících se pozemků okolo metra Holešovice a stejně tak v otázce pozemků okolo metra Palmovka, které nakonec skončily v rukou neprůhledné maltské společnosti.