31. května 2022

Koalice SPOLU: Pomůžeme Ukrajincům, kteří to skutečně potřebují

(www.ods.cz) Na válečné běsnění, které diktátor Putin na Ukrajině rozpoutal, vláda musela reagovat rychle. Po více než třech měsících války je na čase upravit parametry a pravidla, kdo naši pomoc potřebuje. Poslance čeká hlasování vládní novely zákona o pobytu uprchlíků z Ukrajiny v Česku. Pokud ji schválí, nově bude humanitární dávka 5 000,- Kč vyplácena pouze v případech, že uprchlíci zároveň nedostávají zdarma od státu ubytování a stravu. Od druhého měsíce bude tato podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, aby nedocházelo k takzvané dávkové turistice. Poslanci se budou také věnovat novele o státní službě, která umožní efektivnější řízení jednotlivých ministerstev. Ve středu je napevno zařazeno Milostivé léto II, díky kterému se budou moci dlužníci zbavit, za určitých podmínek, svých dluhů vůči státu nebo dalším veřejnoprávním subjektům.

„V rámci legislativní nouze budeme rozhodovat o vládní novele zákona o pobytu uprchlíků z Ukrajiny v Česku, nazývaného lex Ukrajina. Humanitární dávku 5 000,- Kč nebude po schválení návrhu stát vyplácet v případech, kdy mají uprchlíci zařízeno ubytování, kde jim je zároveň zdarma poskytována strava a další zázemí. Od druhého měsíce bude tato podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, aby nedocházelo k takzvané sociální turistice. Návrh obsahuje celou řadu dalších opatření. Například povinnost hlásit změnu pobytu, abychom měli lepší přehled o ubytovacích kapacitách,“ vysvětlil nutnost novely člen bezpečnostního výboru a poslanec TOP 09 Michal Zuna.

„Vládní koalice má jako zásadní prioritu na tento týden novelu zákona o státní službě. Tato novela má umožnit efektivnější řízení jednotlivých ministerstev. Zdaleka se to netýká pouze současných ministrů. Ministři, kteří budou přicházet do budoucna, by díky tomu mohli spolu s sebou přivést tým lidí a resort politicky řídit. Státní správa zůstane nadále oddělena. U státní správy chceme pouze prosadit to, aby jednou za čas docházelo k obhajobě pozic. Jednou za pět let by bylo vypisováno výběrové řízení, abychom předcházeli zabetonování státní správy,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Poslaneckou sněmovnu čeká zítra také projednávání Milostivého léta II, které by mělo proběhnout od 1. září do 30. listopadu 2022. Dostane tak podobu Babího léta. Záměr zůstává stejný, dlužníci dostanou šanci se zbavit za určitých podmínek svých dluhů vůči státu nebo dalším veřejnoprávním subjektům. Tentokrát však budou mít více času se připravit. Nově by pak exekutoři měli mít povinnost reagovat do 15 dnů na dotazy dlužníků. Pokud exekutor do 15 dnů nezareaguje, lhůta tří měsíců, během kterých může dlužník jistinu splatit, se protáhne o počet dní, kdy nebyla odpověď doručena. Stejně tak je vyjasněna sporná záležitost u penále, které je označeno vždy za příslušenství,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a autor Milostivého léta Marek Výborný s tím, že na návrhu je shoda i s opozicí. „Milostivé léto je důkazem toho, že vládní koalice a opozice mohou spolupracovat,“ dodal Výborný.