3. května 2022

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Chceme zrušit EET a ukončit tak obtěžování aktivních podnikatelů

(www.ods.cz) Poslanci vládní koalice před začátkem dnešního jednání představili priority pro dnešní mimořádnou schůzi. Mezi klíčové body patří zrušení EET, dále projednání novely o střetu zájmů, ukončení pandemické pohotovosti, novela zákona o podporovaných zdrojích energie, vládní novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění či zavedení korespondenční volby.

„Již v minulém volebním období jsme jednoznačně odmítli představy Andreje Babiše o EET. Od počátku jsme je pokládali za zbytečnou administrativní zátěž zejména malých a středních podnikatelů. Bez zásadního významu pro příjmy státního rozpočtu, přes všechny nepravdy, které nám bývalí ministři podsouvají. Takže plníme své společné předvolební sliby a snižujeme administrativní zátěž i obtěžování všech aktivních soukromníků,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Novelou zákona o střetu zájmů reagujeme na nečinnost předchozí vlády, které Ústavní soud nařídil už v březnu 2020, aby tento zákon upravila tak, že do Centrálního registru bude možné nahlížet pouze na základě předchozí žádosti, čímž bude právo veřejnosti na informace a právo veřejných činitelů na ochranu soukromí vyvážené. Jsem také ráda, že se nám podařilo z povinnosti zveřejňovat majetková přiznání vyjmout neuvolněné místostarosty a radní nejmenších obcí,” uvedla 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová k novele.

„Očekáváme velmi silné obstrukce k novele zákona o střetu zájmů, které budou maskovány řadou vystoupení i k předcházejícím bodům. Cílem bude znemožnit projednání novely, která byla obstruována na minulé řádné schůzi i po celé minulé období. Je to více než rok, kdy příslušný pozměňovací návrh nebyl projednán, ačkoliv má podporu ústavně-právního výboru, kde leží. Slíbili jsme, že vyřešíme problematické aspekty, kterými jsou nezveřejňování majetkových přiznání, pobírání veřejných dotací členy vlády, vlastnění velkých mediálních domů politiky. To jsou tři klíčové části protikorupčního zákona, který nadále nebude možné obcházet pomocí právních kliček. Pracujeme pro občany, a proto budeme prosazovat změny, které jsme jim slíbili. Budeme dělat vše pro překonání obstrukcí, které nás čekají,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Na program této mimořádné schůze jsme zařadili také dva body, které jsou nekonfliktní. Věřím, že u nich budeme postupovat rychle a konsenzuálně. První je návrh vlády na ukončení pandemické pohotovosti, druhým je novela zákona o podporovaných zdrojích energie,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Poslanci mají na této schůzi projednávat také vládní novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. „Je třeba zdůraznit, že tento návrh v žádném případě neohrozí dostupnost, kvalitu ani rozsah zdravotní péče,“ dodal Výborný s tím, že je třeba jen doladit valorizační mechanismus.

„Na programu schůze je také zařazena korespondenční volba. Tento materiál má určitě obrovský obstrukční potenciál. Bohužel obě opoziční strany tento záměr deklarovaly už dříve. Jsme jednou z posledních zemí v Evropské unii a vlastně v Evropě jako takové, která tuto možnost volby nemá. Pevně věřím, že se nám podaří tento návrh postupem času prosadit. Protože naši krajané v zahraničí i lidé, kteří jsou zrovna na delším pobytu za hranicemi, tak mají stejné právo jako všichni ostatní,“ doplnil informaci o plánovaném projednání korespondenční volby předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.