29. dubna 2022

Pražská ODS: Malá domů Prahy Sobě? Za pronájem sídla TSK půjde téměř 200 milionů korun do soukromých rukou

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražská ODS na včerejším jednání pražského zastupitelstva otevřela téma nového sídla TSK. Městem řízená a Prahou Sobě dozorovaná firma totiž v době pandemie a ekonomické nejistoty uzavřela sedmiletou smlouvu na pronájem luxusních kancelářských prostor v Centru Stromovka. Soukromému subjektu tak i s náklady na služby (bez inflace) město zaplatí necelých 200 milionů korun.

Udivuje nás, s jakou lehkostí současné vedení magistrátu utrácí peníze města za zbytečné věci. Teď rozhodně není doba na rozhazování, ale pan Scheinherr s panem Čižinským si na svoji Prahu 7 nastěhují jimi řízenou městskou firmu, která soukromému a zjevně spřátelenému subjektu vyplatí stamiliony korun, říká Ondřej Martan, zastupitel HMP a starosta MČ Praha – Běchovice.

Předtím přitom TSK sídlila v magistrátní budově, takže peníze z nájmu šly do městské kasy.

Radní Adam Scheinherr (Praha Sobě) se v minulých dnech po dlouhém mlčení snažil situaci ohledně problematického pronájmu sídla TSK bagatelizovat. Přitom nejsou pravdivá ani jeho tvrzení, že současný pronájem v Centru Stromovka není dražší než ten minulý. Teď TSK zaplatí přes 1,5 milionu korun měsíčně (vč. nájemních prázdnin cca 129 milionů korun za 7 let), ale jen na službách to je dalších 560 000 korun měsíčně část z toho jsou energie, ale část jde Centru Stromovka za údržbu luxusních kanceláří. Další milionové náklady, o kterých Adam Scheinherr nemluví, spolklo stěhování. Nákup nábytku, samotné stěhování či zasíťování stálo cca 16 milionů korun to je dalších 190 000 korun měsíčně k nájmu, pokud tuto částku rozpočítáme na dobu sedmi let. Celkové náklady za dobu trvání smlouvy tak jsou 191 milionů korun a to započítáváme plné využití nájemních prázdnin.

Neobstojí ani argument, že kancelářské prostory vybírala renomovaná společnost CBRE. Ta jistě splnila zadání, ale proč by měla městská firma sídlit v nejnovějších a nejluxusnějších kancelářích v Praze? Zvláštní je také to, že kancelářské prostory Centra Stromovka před dohodou s TSK nebyly zdaleka obsazené, a to ani půl roku po otevření. Navíc starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) měl v jedněch z minulých voleb jako hlavní bod programu, aby nevzniklo obří nákupní centrum, které vysaje Holešovice a Letnou a zničí obchůdky ve svém okolí. Pak uzavřel s investorem projektu Centrum Stromovka pro městskou část nevýhodný dodatek (např. došlo ke snížení peněz z nájmu Centrum Stromovka totiž stojí na pozemku městské části do doby dostavění projektu atd.). A teď je do Centra Stromovka nastěhovaná TSK, kterou dozoruje Čižinského kolega z Prahy Sobě, Adam Scheinherr.

Netransparentní podpora developerů není v případě Jana Čižinského a Prahy Sobě novinkou. Vzpomeňme na nedávný případ, kdy bojoval za zájmy developerských aktivit uhlobaronů z bpd partners, říká Ondřej Martan.

Důležitým argumentem pro přestěhování TSK bylo i sloučení jednotlivých pracovišť pod jednu střechu. Ale ani to se nepovedlo, protože většina z nich působí ve svých starých sídlech. Viz https://www.tsk-praha.cz/wps/portal/root/kontakty/lokality.